İklim değişikliğinin getirdiği sıcaklık artışı, su kıtlığı ve gıda güvensizliği gibi sorunlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor.

Birleşmiş Milletler ve UN Women (Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi) tarafından hazırlanan Toplumsal Cinsiyet ve Biyoçeşitlilik Üzerine Bilgi Notu, çevresel krizlerin kadınlar üzerindeki etkisini analiz ederek toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bulgular sunuyor. 2023 yılında yayımlanan bilgi notu, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik gibi gezegenimizi tehdit eden üç büyük krizin kadınların yaşam ve geçim kaynakları üzerindeki etkilerine odaklanıyor. Biyoçeşitliliğin azalmasıyla birlikte kadınların yaşam şartlarının nasıl zorlaştığını ve sürdürülebilir bir çevre için nasıl daha fazla desteklenebileceklerini ele alıyor.

2050’ye kadar 160 milyon kadın ve kız çocuğu yoksul kalabilir

İklim değişikliğinin getirdiği sıcaklık artışı, su kıtlığı ve gıda güvensizliği gibi sorunlar, kadınların geçim kaynakları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor. Bilgi notuna göre, 2050 yılına kadar iklim değişikliğinin etkisiyle 160 milyon kadın ve kız çocuğu yoksulluk, 240 milyon ise gıda güvensizliği riskiyle karşı karşıya kalacak. Kuraklık ve tarımsal verim düşüklüğünün yaşandığı bölgelerde bu durum, kadınların geçim imkânlarını kısıtlıyor. Su kıtlığı ve geçim kaynaklarının azalması, çocuk yaşta evlilik, genç yaşta hamilelik ve okulu bırakma gibi toplumsal sorunları da tetikliyor.

Her yıl dünyadaki ormanlık alanların yüzde 0.12’si kaybediliyor 

Ormanlar, kırsal kesimlerde kadınlar için odun, yem ve meyve gibi temel kaynakları sağlıyor. Ancak dünyadaki ormanlık alanların her yıl yüzde 0.12’si kaybediliyor ve bu kayıplar, geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Güney Amerika, Sahra Altı Afrika ve Güneydoğu Asya gibi tropikal orman bölgelerindeki kadınlar, bu kaynaklara erkeklerden daha fazla bağımlı oldukları için ormansızlaşmadan daha ağır etkileniyor. Kadınlar aynı zamanda kimyasal kullanımını azaltma gibi çevresel etkiyi hafifletici pratiklerle katkıda bulunuyor. Ancak erkeklere kıyasla daha az toprak sahipliği haklarına sahip oldukları için karar alma süreçlerinde daha az yer alıyorlar.

Temiz su toplama görevi kadınların omuzlarında

Dünyadaki su kaynaklarının yalnızca yüzde 56’sı insan sağlığı ve ekosistemler için ‘iyi kalite’ olarak kabul ediliyor. Temiz suya erişimin yetersiz olduğu kırsal bölgelerde su toplama görevi kadınların yüzde 80’inin omuzlarında. Bu görevler, kadınların günlük iş yükünü artırırken sağlık risklerini de yükseltiyor; temiz suya erişememek kadınların geçim faaliyetlerine daha az zaman ayırmalarına sebep oluyor.

Yeşil alan kaybı kadınlar için sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor

Şehirleşmenin hızlanmasıyla birlikte yeşil alanlar dünya genelinde yüzde 65 azaldı ve bu durum kadınlar için daha fazla sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Şehirlerde ekosistemden uzaklaşan kadınlar, sıcaklık artışı ve hava kirliliği gibi faktörlerden daha fazla etkileniyor. Bu durum, özellikle çocuk bakımı gibi sorumlulukları olan kadınların üzerindeki yükü artırırken, sosyal güvenlikten yoksun kalmalarına da yol açabiliyor. Artan sıcaklık ve kirlilik oranları ise kadınların sağlık harcamalarını yükseltiyor. 

Çevre bakanlıklarının yüzde 16’sı kadınlar tarafından yönetiliyor

Kadınlar, biyoçeşitlilik koruma alanında yeterince temsil edilmiyor. Küresel düzeyde çevre bakanlıklarının yalnızca yüzde 16’sı kadınlar tarafından yönetiliyor. Tarım, su yönetimi ve ormancılık gibi alanlarda kadınlar, karar alma süreçlerinde daha az yer alıyor ve bu durum, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı zorlaştırıyor. Kadınların doğrudan ekosistemle ilişkili bilgi ve deneyimlerinin çevresel karar alma süreçlerinde daha fazla değerlendirilmesi gerekiyor. 

Eşitliğe odaklanmak sürdürülebilir gelecek için şart

Toplumsal Cinsiyet ve Biyoçeşitlilik Üzerine Bilgi Notu, biyoçeşitlilik kaybı ve çevresel sorunların kadınlar üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor. Çevre politikalarının belirlenmesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanmanın, sürdürülebilir bir gelecek için şart olduğunu vurguluyor. Kadınların çevresel karar alma süreçlerine daha fazla katılımını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir adım olabilir.

Ayrıntılı olarak incelemek için tıklayın.

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.