Birleşmiş Milletler’in (BM) Üçüncü Ortak Gündemimiz Politika Özeti ‘Gençlerin Politika ve Karar Alma Süreçlerine Anlamlı Katılımı’ raporu yayınlandı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Üçüncü Ortak Gündemimiz Politika Özeti ‘Gençlerin Politika ve Karar Alma Süreçlerine Anlamlı Katılımı’ raporu yayınlandı. BM Genel Sekreteri António Guterres, yeni Politika Özeti’nde herkes için adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir geleceğin dünyadaki 1.2 milyar gencin katılımı olmadan mümkün olamayacağını söyledi. Rapor, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin vaatlerini gerçekleştirmek için gençlerin her düzeyde kamu politikası oluşturma, karar alma süreçlerine katılımının genişletilmesi ve güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Politika alanına dahil edilmeliler

António Guterres, dünyanın acilen ihtiyaç duyduğu atılımlar için yeni çözümlerin belirlenmesinde gençlerin kilit öneme sahip olduğunu vurguladı. Guterres, "Gençler sosyal seferberlik yoluyla toplumsal değişim için itici bir güç haline geldi. İklim eylemi için bastırıyor, ırksal adalet arıyor, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik ediyor ve herkes için onurlu bir yaşam talep ediyorlar. Gençler, politika alanlarına aktif olarak dahil edilmelerini savunarak, kritik kararları iyileştiren ve bilgilendiren farklı bakış açıları sağlıyorlar" diye konuştu.

Karar alma süreçlerinde görünmezler

Politika özetine göre, sayılarına rağmen gençler kamu politikası oluşturma ve karar alma süreçlerine katılma konusunda neredeyse görünmez kalıyor. Politika özeti. ulusal düzeyde bu durumun gençlik parlamentoları veya gençlik konseyleri gibi mekanizmaların kabine masasında alınan kararlar, yerel bütçelerin oylanması gibi süreçlerde etki yaratmakta zorlandığını kaydediyor. Aynı durum, çok taraflı alanda da geçerli. Katılımlarına yönelik fırsatlar ortaya çıkmasına rağmen gençler, sürdürülebilir kalkınma, barış ve güvenliğin korunması, insan hakları ile ilgili karar alma süreçleri üzerinde çok az etkiye sahipler.  

Boşlukların doldurulması için harekete geçilmeli

Politika özeti, mevcut boşlukları ve eksiklikleri vurgularken boşlukların doldurulması için harekete geçilmesini öneriyor. Politika özetinde bu eksiklikler giderilmediği takdirde, ‘Gençlerin her düzeyde karar alma süreçlerine katılımı karışık bir nitelikte kalmaya devam edecek. Birleşmiş Milletler dâhil olmak üzere hükümetlerin, kamu kurumlarının ve çok taraflı kuruluşların gençlerin endişelerini anlama ve bunlara yanıt verme kapasitesi ciddi şekilde engellenmeye devam edecektir’ uyarısında bulunuldu. 

Gençlik katılımı istisna değil norm haline gelmeli

António Guterres, BM sisteminin gençlerin her düzeyde karar alma sürecine katılmaya yeterince hazır olmalarını desteklemede kritik bir rol oynadığını vurgulayarak; "Eğer çok taraflı sistem herkes için işe yarayan bugün ve gelecek sunmaya uygun olacaksa, o zaman anlamlı gençlik katılımı istisna değil norm haline gelmelidir" dedi. Politika özeti, ülkelerin daha iyi bir dünya için ortak çözümleri inceleyecekleri, mevcut ve gelecek nesiller için küresel yönetişimi güçlendirecekleri gelecek yılki Gelecek Zirvesi öncesinde genel sekreter tarafından sunulan en son girdilerden biri olma özelliği taşıyor. Bu özet, 2021 yılında yayınlanan ‘Ortak Gündemimiz’ raporunda yer alan öneriler üzerine inşa edilen bir serinin üçüncüsü olarak yayınlandı. Genel sekreterin gençlik elçisi Jayathma Wickramanayake, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, politika özetini BM'de anlamlı bir gençlik katılımının sağlanması için ‘ezber bozan’ bir unsur olarak nitelendirdi.

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.