European Women on Board (EWoB) tarafından yapılan açıklamaya göre; kadın liderlerin oranı Avrupa’nın en büyük şirketlerinde bile çok düşük.
Birleşmiş Milletler’in 2030 yılı hedeflerinden biri olan cinsiyet eşitliğine ulaşma konusunda birçok çalışma yapılsa da, araştırmalar henüz hiçbir ülkenin bunu başaramadığını gösteriyor. Son olarak, EWoB (European Women on Board) tarafından yayınlanan bir analize göre; kadınlar yönetim kurullarının üçte birini oluşturuyor. Ancak Avrupa'nın en büyük şirketlerinde bile liderlik rollerinin sadece küçük bir bölümü kadınlardan oluşuyor.
Norveç ilk, Fransa ikinci sırada
17 Avrupa ülkesinden STOXX Europe 600'de listelenen 600 şirketin yürütme ve karar alma organlarının analiz edildiği çalışma, iyi niyetli çalışmalara rağmen bugünün kurumsal dünyasının hâlâ cinsiyet eşitliğinden uzak olduğunu gösteriyor. Ülkelerin en az 10 şirketle temsil edildiği araştırmaya konu olan 10 ülke arasında Norveç, cinsiyet çeşitliliği açısından ilk sırada yer aldı. Norveç’i tepe yönetiminde en fazla kadına sahip Fransa izledi. Tablonun diğer ucunda ise, en düşük cinsiyet çeşitliliği puanına sahip İspanya ve İsviçre var.
Kotalar beklenen değişimi getirmedi
Araştırmaya göre; mevzuat değişiklikleri yaparak çeşitli kotalar belirleyen ülkelerdeki gelişim, sosyal değişimle ilerleyen ülkelerden daha iyi değil. Yönetim kurulu üyeliğinde kadın kotasını mevzuatlarla bağlayıcı hale getiren Norveç ve Fransa dışında hiçbir ülke beklenen ilerlemeyi göstermedi. Belçika, İtalya ortalama bir gelişim gösterirken, Almanya ortalamanın altında kaldı. Birçok araştırmada toplumsal gelişim parametrelerinde yüksek puanlar alan İsviçre ise liderlik çeşitliliği konusunda sınıfta kaldı. Endekste yer alan en düşük puanlı 20 şirketin 10 tanesi İsviçre’den.