Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nün (EIGE) yayınladığı Cinsiyet Eşitliği 2019 Endeksi, Avrupa Birliği ülkelerinin cinsiyet eşitliği konusunda bitiş çizgisinden çok uzakta olduğunu gösteriyor.
Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü, 2019 yılı Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ni yayımladı. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin cinsiyet eşitliğinde hangi noktada olduğunu ölçen endeks, ülkelerin 2017’de yapılan son araştırmadan beri önemli bir ilerleme kaydetmediklerini gösterdi. Buna göre; İsveç 100 üzerinden 83.6 puanla Avrupa’da cinsiyet eşitliğinin en çok sağlandığı ülke oldu. Kadın ve erkek arasındaki uçurumu 6 temel parametre üzerinden değerlendiren endekste, AB üyesi ülkeler 1 ile 100 puan arasında değerlendirildi. İsveç’in 83,6 puanla ilk sırada yer aldığı araştırmada, 77.5 puanla Danimarka ikinci sırayı aldı. Üye devletlerin yarısının 60 puan altı değerlendirildiği endekste, 52 puanın altında kalan ülkeler Yunanistan ve Macaristan oldu. Portekiz ve Estonya ise cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarda 2017’ye oranla en yüksek gelişim oranlarına sahip ülkeler oldu. Portekiz cinsiyet eşitliği puanını 3.9, Estonya ise 3.1 artırdı.
Endeks iş ve yaşam dengesine odaklandı
EIGE endeksinin 2019 yılı odak noktasını iş ve yaşam dengesi oluşturdu. Kadın ve erkeklerin, esnek çalışma, gelişim programlarına katılım, ulaşım, ebeveynlik izni, çocuk bakım hizmetlerine ulaşım gibi konularda eşit fırsatlara sahip olup olmadıkları incelendi. Endeksin bu yıl incelemeye aldığı konulardan biri de yaşlı ve engellilerin bakımı ile ilgili kadın ve erkeklerin eşit sorumluluk alıp almadığı oldu. AB ülkelerindeki yaşlanma ve sakatlanma oranlarının sürekli artması, uzun süreli bakım hizmetlerine olan ihtiyacı da artırıyor. Endekse göre; emeklilik öncesi yaştaki kadınlar AB ülkelerindeki resmi olmayan bakım hizmetlerinin büyük bir bölümünü yapıyorlar. 50-64 yaş gurubunda ele alınan kadınların yüzde 21’i, erkeklerin ise yüzde 11’i haftada en az birkaç günü yaşlı ve/veya engelli insanlara bakım yaparak geçiriyor.
Kaynak: Euronews Türkçe