Birleşmiş Milletler tarafından her yıl yayınlanan ‘Ülkelerin Mutluluk Endeksi’nin 2020 sonuçlarına göre; dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya. Peki Finlandiyalıları bu kadar mutlu eden ne?

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan Ülkelerin Mutluluk Endeksi’nin 2020 sonuçları paylaşıldı. Ülkelerin gelir dağılımları, çevre ve güvenlik koşulları, yaşam süresi ve sosyal hayat standartları gibi birçok kriterin değerlendirildiği araştırmada, son 3 yılda olduğu gibi bu yıl da Finlandiya 7809 puan alarak dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Danimarka 7760 puanla 2'nci, İsviçre ise 7560 puanla 3'üncü oldu. Türkiye'nin 5132 puanla 93'ncü sırada bulunduğu Mutluluk Endeksi Raporu'nda, Afganistan 2567 puanla en son sırada yer aldı.

 

Kaliteli halk sağlığı hizmeti önemli

Finlandiyalıların 3 yıl üst üste en mutlu ulus seçilmesi, onların neden bu denli mutlu olduğuyla ilgili bir dizi araştırmanın yapılmasını da sağladı. Dünyanın çeşitli yerlerindeki uzmanlar, mutluluk kaynağının büyük ölçüde güven duygusu olduğunda birleşiyorlar.  Bu güveni yaratan unsurların başında kaliteli halk sağlığı hizmeti geliyor. Toplumsal gelişimi oluşturan en önemli faktörlerden biri olan sağlık konusunda Finlandiyalılar, her durumda en iyi hizmeti alacaklarını ve hem kendi sağlıklarının hem de çocuklarının sağlığının devlet güvencesinde olduğuna inanıyorlar. İşlerini ve gelirlerini kaybetmeleri durumunda dahi, sağlık hizmetlerine üst düzey kalitede ulaşabilecekleri konusunda kendilerini güvende hissediyorlar.

 

Özgürlük, eşitlik ve demokrasi

Dünyanın en genç başbakanı tarafından yönetilen Finlandiya’da, kabinede 12 kadın bakan yer alıyor. 2019 yılı sonunda göreve gelen Sanna Marin, Finlandiyalıların mutluluğunu sağlayan değil ama artırarak sürdüren başbakan olmak konusunda son derece kararlı davranıyor. Eşitlik, özgürlük ve hakların son derece titizlikle uygulandığı ülkedeki Eşitlik Yasası, toplumsal eşitliğin sağlanmasının güvencesi olarak kabul ediliyor. Kadınlara yönelik eşitlikçi uygulamaların sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle devlet güvencesi altında bulunduğu Finlandiya’da, engelliler, LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel) bireyler ve tüm azınlıklar da aynı sosyal haklardan yararlanabilmenin güvenini yaşıyor. Son olarak bir yasa değişikliği ile doğum sırasında anne-babaya aynı hakların verilmesi sağlandı. 

‘Güneş yok olsa da ışıkları bizimle’

Finlandiyalılar uzun süren kutup gecelerini mutluluğa çevirmeyi çoktan başarmış durumda. Aylarca güneş ışığından mahrum kalan ülke insanları, bu rutini hayatın bir parçası kabul ederek doğanın başka güzelliklerinden yararlanmayı seçiyor. Finlandiya’nın yüzde 70’i ormanlarla kaplı. Finlandiyalıların ormanla ilişkisi son derece güçlü. ‘Fin ruhu’ diye adlandırdıkları ve sahiplendikleri, orman ve insan arasındaki özel bağı anlatan bir tanımları bile var. 

Eğitimde dünyaya örnek

Finlandiya eğitim sistemi dünyaya örnek olacak pratiklerle örülü. Finlandiya’da eğitim sistemi, ev ödevi olmayan, çocukların bisiklet ve yürüyüş yollarıyla ulaşım sağladıkları, sınıfların ev ortamında tasarlandığı, çocukların özgürlüklerini ön planda tutan, eğitim müfredatı ve not kaygısı olmayan çok özel bir sistem. Kültürel faaliyetlerin genellikle ücretsiz ve çok ulaşılabilir olduğu ülkede, sanatçılara yönelik ayrıcalıklar da sanatın giderek parlamasına sebep oluyor. 

Nüfus az yatırım çok

Avrupa’nın kilometrekareye düşen insan sayısının en az olduğu ülkesinde 5.5 milyon insan yaşıyor. Nüfusun bu denli az oluşu, insana yönelik yatırımı da kolaylaştırıyor. Otomobilden fazla saunanın olduğu iddia edilen Finlandiya’da günlük hayatın normali olan saunalar da insanı rahatlatan, ağrıları azaltan ve stresi yok eden bir etki sağlıyor. Dünyanın en temiz suyuna sahip Finlandiya’da, geri dönüşüm uygulamalarının yanı sıra, karbon salımından doğal enerji kullanımına dek tüm alanlarda çok önemli adımlar atılmış durumda.

 

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.