COP29'da 'Toplumsal Cinsiyet Günü'nde liderlere, kadınlar ve kız çocukları için cinsiyet odaklı iklim finansmanı adımları çağrısı yapıldı.

UN Women (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi), COP29 İklim Zirvesi’nde (İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29’uncu Taraflar Konferansı), ‘Toplumsal Cinsiyet Günü’ kapsamında, liderlere kadınlar ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayan cinsiyet odaklı iklim finansmanı konusunda güçlü adımlar atma çağrısında bulundu. Toplumsal cinsiyet duyarlılığı içeren finansman, iklim eylemlerinde adil ve eşit bir kaynak dağılımını sağlamak açısından kritik bir öneme sahip. Kadınlar, iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilenirken, kaynaklara, fırsatlara ve karar alma mekanizmalarına erişim konusunda hâlâ büyük engellerle karşılaşıyor.

 

Finansmana ihtiyaç var

 

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29’da konuşan UN Women Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Direktörü Jemimah Njuki, “İklim krizi toplumsal cinsiyet körü değildir. Kadınlar ve kız çocukları, iklim değişikliğinin en ağır yükünü taşırken, karar alma süreçlerinde sesleri genellikle duyulmaz” dedi. Kadınların ekonomik ve sosyal haklarını güçlendirecek finansman modellerine dikkat çeken Njuki şöyle devam etti: “Cinsiyet eşitsizliklerini gidermek ve tabandan gelen kadın örgütlerini desteklemek için finansmana ihtiyaç var.”

 

İklim krizinin ön saflarında ancak destekten yoksunlar

 

İklim değişikliği, mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini daha da derinleştiriyor ve kadınların haklarını, geçim kaynaklarını, sağlık ve refahlarını tehdit ediyor. Örneğin, en kötü iklim senaryosuna göre, 158 milyon daha fazla kadın ve kız çocuğu yoksulluğa sürüklenebilir. Bu sayı, erkeklerden ve erkek çocuklarından 16 milyon daha fazla. İklim krizi ayrıca su toplama ve yemek pişirme gibi ev içi ücretsiz iş yüklerini artırıyor. Ki, bu işler çoğunlukla kadınların omzuna bırakılıyor. Su ve diğer temel kaynakların iklim nedeniyle azalması, kız çocuklarının erken evlendirilmesi gibi toplumsal cinsiyete dayalı şiddet risklerini artırıyor. Kadın çevre savunucuları ise şiddet ve tacize karşı özellikle savunmasız durumda. Kadınlar, sürdürülebilir tarım, su yönetimi ve afetlere karşı dayanıklılık konularında liderlik etseler de, bu çabaları büyütecek finansal hizmetlere genellikle erişemiyorlar. 2022’de, resmi kalkınma yardımlarının sadece yüzde 3’ü toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik hedefler içeriyordu.

 

Cinsiyet odaklı iklim finansmanı ve eylemin gücü

 

UN Women, cinsiyet odaklı iklim finansmanının finansman kalitesini adalet, borç eşitliği ve iklim şoklarından en çok etkilenenleri destekleme temelinde yükseltmesi gerektiğini vurguluyor. Fridays For Future MAPA’nın kurucularından Ayshka Najib, bu tür bir finansmanın, toplulukları desteklemenin yanı sıra sistemik eşitsizliklerin giderilmesinde kilit rol oynayacağını ifade ediyor. UN Women’a göre, finansman mekanizmaları ve akışları, kadın liderliğindeki çözümleri desteklemek ve iklim girişimlerinin etkinliğini artırmak için yeterince cinsiyet duyarlılığı içermiyor. COP29’un açılışında konuşan 78 liderin yalnızca 6’sı, iklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki etkisinden bahsetti ve bunların sadece dördü zaten kadındı.

 

Toplumsal cinsiyet perspektifinin iklim finansmanına entegre edilmeli

 

Cinsiyet eşitliğini merkeze alan iklim finansmanı, yalnızca kadınların liderliğini güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda iklim eylemlerinin sürdürülebilirliğini ve etkinliğini artırır. Hükümetler, kurum ve kuruluşlar, iklim finansmanına toplumsal cinsiyet perspektifi entegre ederek sistemik eşitsizliklerle mücadele edebilir, kadınların iklim çözümlerine olan katkılarını artırabilir. COP29, kadınların iklim değişikliğiyle mücadeledeki rollerini güçlendirmek için tarihi bir fırsat sunuyor. UN Women’ın bu çağrısı, kadınların ve kız çocuklarının iklim krizinden korunması ve topluluklarındaki liderliklerinin desteklenmesi için güçlü bir adım atılmasını gerektiriyor. Kadınların sesinin duyulduğu ve liderliklerinin kabul edildiği bir iklim eylemi, adil ve sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı olacaktır.

 

 

 

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE ÇOCUK BAKIM HİZMETLERİNDE ARZ VE TALEP DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Çocuk Bakım Hizmetlerinde Arz ve Talep Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE'DE KADIN

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye'de Kadın Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNİN MEVCUT DURUMU

Dünya Bankası - Türkiye’de Kadın Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN, BUSINESS AND THE LAW 2018

Dünya Bankası - Women, Business and the Law 2018 Raporu

Standartlar ve İlkeler
WEPs 1. PRENSİP

WEPs'in birinci prensibi, toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanmasına odaklanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
THE BUSINESS CASE FOR EMPLOYER SUPPORTED CHILD CARE

IFC - The Business Case for Employer Supported Child Care Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WORLD EMPLOYMENT SOCIAL OUTLOOK

ILO - World Employment and Social Outlook Raporu

Raporlar ve Yayınlar
WOMEN AND MEN IN THE INFORMAL ECONOMY

ILO - Women and Men in the Informal Economy

Raporlar ve Yayınlar
THE PURSUIT OF GENDER EQUALITY

OECD - The Pursuit of Gender Equality Raporu

Raporlar ve Yayınlar
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

TEPAV - Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi

Raporlar ve Yayınlar
İŞ DÜNYASINDA KADIN

TÜRKONFED 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler Raporu

Raporlar ve Yayınlar
PROMOTING THE CARE ECONOMY

UN WOMEN - Promoting women’s economic empowerment: Recognizing and investing in the care economy

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY IN THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

UN WOMEN - Turning Promises Into Action: Gender Equality in the 2030 Agenda for Sustainable Development

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Raporlar ve Yayınlar
GENDER EQUALITY AND BIG DATA

UN WOMEN - Gender Equality and Big Data: Making Gender Data Visible

Raporlar ve Yayınlar
MAKING INNOVATION AND TECHNOLOGY WORK FOR WOMEN

UN WOMEN - Making Innovation and Technology Work for Women

Raporlar ve Yayınlar
GLOBAL GENDER GAP REPORT

World Economic Forum - The Global Gender Gap Report

Raporlar ve Yayınlar
"CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN MALİYETİ YÜKSEK"

Dünya Bankası'nın "Gerçekleşmeyen Potansiyel: Gelirde Cinsiyet Eşitsizliğinin Yüksek Maliyeti" raporunda yaşam boyu gelirlerdeki farktan kaynaklanan ekonomik kayıplar hesaplanıyor.

Raporlar ve Yayınlar
OECD TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ RAPORU

OECD'nin yeni raporu, cinsiyet eşitsizliğinin tüm gelişmişlik düzeyindeki ülkelerde ve toplumsal yaşamın her alanında görüldüğünü belirtiyor.