KAGİDER'in geliştirdiği Fırsat Eşitliği Modeli, firmalara toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadın güçlenmesine duyarlı olduklarını vurgulama imkanı sunuyor.
Fırsat Eşitliği Modeli, Kadın Girişimciler Derneği - KAGİDER’in kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla hazırladığı bir sertifika programı. Program, Dünya Bankası’nın teknik desteği, PWC ve EY işbirliği ile geliştiriliyor. Bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçtikten sonra Fırsat Eşitliği Sertifikasına hak kazanan kurumlar, yapıları, eylemleri ve istihdam olguları ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadın güçlenmesine duyarlı olduklarını ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde tescil ettirmiş Fırsat Eşitliği Modeli’nde bağımsız değerlendirmeler PWC, EY, Deloitte ve KPMG Türkiye yapıyor.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Forumu’nun danışmanlık desteği sunduğu program kapsamında Temmuz 2011’de başlayan pilot çalışma, Eylül 2012’de 12 özel sektör şirketinin sertifikalandırılmasıyla tamamlanırken, Fırsat Eşitliği Modeli'ne katılmak isteyen firmalar için yapılan çağrı devam ediyor.
Fısat Eşitliği Modeli, işe alım, eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki eşitsizlikleri saptamayı ve iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığına dayalı yaklaşımlara son vermeyi amaçlıyor.
Fırsat Eşitliği Modeli, aşağıdaki kriterleri kapsıyor:
- Yönetimin fırsat eşitliği konusundaki taahhüdü
- İşe alım ve seçmede fırsat eşitliği
- Eğitim fırsatlarına erişimde eşitlik
- Performans değerlendirme ve terfide fırsat eşitliği
- Kariyer destek uygulamaları
- Geribildirim ve şikayetlerin izlenmesi
- İletişim ve kurumsal reklamlar
FEM, Dünya Bankası'nın 2001 yılında lanse edilen GEM programı örnek alarak geliştirilmiş bir model. GEM'in ilk uygulaması 2003’te Meksika’da yapıldıktan sonra başka ülkelerde yaygınlaşıyor. Bu programı uygulayan diğer ülkeler arasında Arjantin, Şili, Mısır, Kolombiya, Brezilya, Uruguay, Paraguay, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti yer alıyor.
GEM sistemine göre Dünya Bankası ilgili ülkede bir kamu kuruluşu veya bakanlığa teknik destek ve danışmanlık sağlıyor, kamu kuruluşu talep eden özel sektör firmasına teknik destek veriyor, uygulama kriterlerini sağlıyor ve sertifikalandırmayı yapıyor, firma uygulamayı gerçekleştiriyor.
Fırsat Eşitliği Modeli hakkında detaylı bilgiyi KAGİDER'in internet sitesinden alabilirsiniz.