Kadının çalışma hayatı konusunda kadın ve erkekler ne düşünüyor?
 
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Kadınların Çalışmasına Yönelik Tutumları Araştırdı

Kadınların işgücüne katılımını artırmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için uluslararası kuruluşlar, devletler, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan birçok çalışma ve araştırma var. Peki, kadının çalışma hayatı konusunda kadın ve erkekler ne düşünüyor? ILO’nun 2016’da Gallup Araştırma kuruluşu ile birlikte 142 ülkede toplam 149 bin kadın ve erkekle yüz yüze görüşmelerle yaptığı araştırma konuya ışık tutuyor.
 
ILO: Towards a Better Future for Women and Work: Voices of Women and Men http://www.ilo.org/global/publications/books/WCMS_546256/lang--en/index.htm
Araştırma kadın ve erkeklerin kadınların işgücüne katılımı konusundaki düşünce ve tutumlarını kadın ve erkeklerin yaşadıkları bölge, ülkelerinin gelişmişlik düzeyi, katılımcıların sosyoekonomik ve eğitim düzeylerine göre ayrıştırarak sunuyor.

Araştırma tutum ve davranışlardaki farkları işgücü verileriyle karşılaştırarak kadın ve erkeklerin çalışma yaşamının iyileştirilmesine yönelik politika önerilerinde bulunuyor. 
Erkekler ve kadınlar kadının işgücüne katılması konusunda hemfikir, ancak eşit koşullarda katılımın önündeki engeller ve kadınların kazancının aile gelirine katkısı konusunda farklı görüşler var…

Araştırmanın sürpriz bir sonucu, erkeklerle kadınların ücretli çalışmasına yönelik tutumlarının büyük ölçüde benzerlik göstermesi.
Dünyanın tüm bölgelerindeki kadınlar ücretli olarak çalışmak istiyor, erkekler ve kadınlar kendi ailelerinden kadınların ücretli işlerde çalışmalarını uygun buluyor.
Hem kadınlar hem erkekler, başta aile-iş dengesi olmak üzere ülkelerinde kadınların işgücüne katılımını zorlaştıran engeller olduğunu düşünüyor.

Katılımcıların çoğu eşit eğitim ve deneyime sahip erkek ve kadınların eşit iş olanağına sahip olduğunu düşünüyor, ancak yüksek eğitim düzeyindeki kadınlar aynı fikirde değil.
Çalışan kadınlar kazançlarının aile gelirine önemli katkıda bulunduğunu düşünüyor, ancak erkeklerin kazancı hâlâ ailenin temel gelir kaynağı olarak görülüyor.

Kadın ve erkeklerin çoğu kadınların ücretli işlerde çalışmasının uygun olduğunu düşünüyor. Kadınların %70’i, erkeklerin %66’sı kadınların ev dışında ücretli olarak çalışmasını destekliyor. Kadınların evde kalması gerektiğini düşünenlerin oranı üçte biri geçmiyor. Kadınların işgücüne katılımının çok düşük olduğu Orta Doğu ülkelerinde de aynı eğilim görülüyor.
Kadın Katılımcılara Soru: Ücretli bir işte çalışmayı mı, evde kalıp yalnız ailenin bakımı ve ev işleriyle ilgilenmeyi mi, yoksa her ikisini bir arada yürütmeyi mi tercih ederdiniz?
Erkek Katılımcılara Soru: Ailenizdeki kadınların ücretli bir işte çalışmasını mı, evde kalıp yalnız ailenin bakımı ve ev işleriyle ilgilenmesini mi, yoksa her ikisini bir arada yürütmesini mi tercih ederdiniz?
 
Kadınların Ev Dışında Çalışmasına Yönelik Tercihler
Kadın ve erkeklerin çoğu istemeleri halinde kendi ailelerindeki kadınların ev dışında ücretli çalışmasını uygun buluyor.
Kendi ailelerinden kadınların çalışmasını dünyanın tüm bölgelerindeki kadın ve erkeklerin çoğu uygun görüyor. Ancak, olumlu yanıt veren kadınların oranı erkeklere kıyasla daha yüksek.  Bununla birlikte hem kadınların, hem erkeklerin çoğu bu soruya olumlu yanıt veriyor. Aradaki farkın en yüksek olduğu Kuzey Afrika bölgesinde kadınların %79’u, erkeklerin ise %57’si kendi ailelerindeki kadınların ücretli çalışmasını uygun buluyor. 
 
Kadın ve Erkek Katılımcılara Soru: Ailenizdeki bir kadının istemesi halinde ev dışında ücretli bir işte çalışması uygun bir davranış mıdır?
 
Ailemdeki Kadınların Ev Dışında Ücretli Çalışması Uygundur
Hem kadınlar hem erkekler, kadınların ücretli çalışmasını zorlaştıran en önemli engeller arasında “aile- iş dengesine” yer veriyor.
Kadınlar ve erkeklerin büyük bölümü kendi ülkelerinde kadınların ev dışında çalışmasını zorlaştıran en önemli faktörleri benzer şekilde tanımlıyor. Ancak, ön plana çıkarılan sorunlar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında farklılık gösterebiliyor. Aile-iş dengesi hem gelişmiş, hem gelişmekte olan ülkelerde listenin başında yer alıyor.

İşyerinde adaletsiz muamele ise daha çok gelişmekte olan ülkelerde ön plana çıkarılıyor. Çocuklar ve akrabalar için uygun maliyetli bakım olanaklarını eksikliği de gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelerden daha sık öne çıkarılıyor. Ücret eşitsizliği ise yalnız gelişmiş ülkelerde ön sıralarda yer alıyor.
Ülkenizde Çalışan Kadınların Karşılaştığı En Önemli Sorun/ Engel 
 En Sık Birinci Sırada Gösterilen 

Ülkenizde Çalışan Kadınların Karşılaştığı En Önemli Sorun/Engel 
 En Sık İkinci Sırada Gösterilen

Kadın ve erkeklerin çoğu kadınların eşit eğitim ve deneyimdeki erkeklerle aynı iş fırsatlarına sahip olduğunu düşünüyor.

Kadın ve erkeklerin yaklaşık %40’ı kadınların iyi bir iş bulmak için eşit düzeyde eğitim ve deneyime sahip erkeklerle aynı fırsatlara sahip olduğunu düşünüyor. Kadınların daha iyi veya daha kötü olanaklara sahip olduğunu düşünenlerin oranı %25-30 arasında değişiyor. Ülkeler arasında bu konudaki tutumlarda başlıca farklar kadınların eğitim ve işgücüne katılımına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe, erkeklerle eşit eğitim ve deneyimin kadınlara daha iyi iş olanakları sağladığı görüşüne katılma oranı azalıyor. Erkeklerde ise bu görüşe katılanlarla katılmayanlar arasında eğitim düzeyine göre fark bulunmuyor.
Kadın ve Erkek Katılımcılara Soru: Bölgenizde veya yaşadığınız şehirde, bir erkekle eşit eğitim ve deneyime sahip bir kadının iyi bir iş bulma olanağı bir erkeğe kıyasla aynı mı, daha mı düşük, yoksa daha mı yüksektir? 

Kadınların Eşit Eğitimdeki Erkeklere Kıyasla İyi Bir İş Bulma Olanağına Yönelik Tutum

 

Kadınların Eşit Eğitimdeki Erkeklere Kıyasla İyi Bir İş Bulma Olanağına Yönelik Kadınların Tutumu (Eğitim Düzeyine Göre)
Çalışan kadınların çoğunluğu hane gelirinin önemli bölümünü kendilerinin kazandığını düşünüyor. Kazançlarının ailelerinin temel gelir kaynağı olduğunu beyan eden kadınların oranı %25’in üzerinde. Erkeklerin ise kazançlarını hane gelirinin temel kaynağı olarak görme oranı kadınlara kıyasla daha yüksek. 
Kazançlarının aile gelirine katkısıyla ilgili kadın ve erkeklerin yaptığı değerlendirmeler dünya genelinde benzerlik gösteriyor; bu bakımdan en büyük fark Doğu Asya bölgesinde. Doğu Asya’da kadınların %61’i kendi kazançlarının aile gelirinin küçük bir bölümünü oluşturduğunu düşünüyor. Doğu Asya bölgesinde hane gelirinin önemli bölümünü sağladığını düşünen kadınların oranı yalnız %35 düzeyinde. Diğer taraftan tüm dünyada eğitim düzeyi arttıkça kadın ve erkeklerin aile bütçesine katkılarıyla ilgili değerlendirmelerindeki fark azalıyor.   
Çalışan Kadın ve Erkek Katılımcılara Soru: Lütfen çalışmakta olduğunuz işteki kazancınızın aile gelirine katkısını değerlendirin: Kazancınızın aile gelirinin temel kaynağı mı, önemli bölümümü mü, yoksa küçük bir bölümü mü?

Kendi Kazancının Aile Gelirine Katkısına Yönelik Değerlendirme
 

Kendi Kazancının Aile Gelirine Katkısına Yönelik Kadınların Değerlendirmesi (Eğitim Düzeyine Göre)
Kendi Kazancının Aile Gelirine Katkısına Yönelik Erkeklerin Değerlendirmesi (Eğitim Düzeyine Göre)