SKD Türkiye olarak Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü iş birliğiyle, Ülker ana sponsorluğunda ve Brisa, IC İçtaş İnşaat, PepsiCo, Sütaş, Şekerbank, Toros Tarım, TürkTraktör ve Wilo'nun destek sponsorluğunda gerçekleştirdiğimiz “Su Riskleri Projesi”nin II. faz sonuçları açıklandı.
Tarımsal su ihtiyacının 2050 yılına kadar 1,5 katına çıkması beklenen Kızılırmak Havzası’nda bulunan Kırıkkale Delice İlçesi Çerikli Beldesi’nde, 8 aylık periyotlarda iki faz olarak gerçekleştirilen “Su Riskleri Ar-Ge Projesi” ile su verimliliği kapsamında ülkemiz için büyük önemi olan buğday bitkisinin yetiştiriciliğinde basınçlı sulama yöntemlerinden damla ve yağmurlama sulama sistemleri kullanılmış; su-üretim fonksiyonları belirlenmiş, su verimliliği fiziksel ve ekonomik açıdan değerlendirilmiş ve su ayak izi hesaplanmıştır.
Projenin ilk fazında damla sulama yöntemiyle yapılan buğday üretiminde ortalama %30 su tasarrufu sağlanırken ürün veriminin de %20 oranında arttığı görüldü.
Faz-II aşamasında ise sensör teknolojisi kullanılarak, Faz-I aşamasına kıyasla sulama zamanı planlaması ve sulama uygulamaları çok daha hassas bir şekilde planlandı ve buğdayda ortalama 337 kg/da verim ile çiftçi uygulamasına kıyasla %28 daha yüksek verim elde edildi. Proje parselinde elde edilen ortalama verim Delice ilçesi ortalamasından %50, ülke ortalamasından ise %35 daha yüksek oldu. Ayrıca yağmurlama sulama ile %53, damla sulama ile %65 su tasarrufu elde edildi.