Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Radley Yeldar tarafından geliştirilen Reporting Matters Türkiye 2019 raporu, SKD Türkiye öncülüğünde, PwC Türkiye işbirliği ve 25 üye şirketin katılımıyla hazırlandı.
SKD Türkiye üyelerinin sürdürülebilirlik ve entegre raporlarına dair analizlerin,iyi uygulama örneklerinin ve bu yıl ilk kez yayınlanan ‘’Dijital Özel Dosyası’’nın bulunduğu Reporting Matters 2019 raporunu iş dünyasına sunmaktan mutluluk duyarız.
2017 yılından bu yana devam eden, raporlama ekosistemini, şirketlerin ihtiyaçlarını, kuvvetli ve geliştirmeye açık yönlerini detaylı analiz eden Reporting Matters raporu, bu yılın küresel gündemi, COVID-19 salgını sürecinde yayınlandı. Bu kritik gündem, şeffaflığı, insan sermayesini ve sürdürülebilirliği daha fazla önemseyen, bu öğeleri şirket öncelikleri ile birleştirip raporlayan şirketlerin avantaj elde edeceklerini vurgulamış oldu.
Her yıl SKD Türkiye’ye katılan kurumsal üye sayımızın artmasının yanında, raporlama yapan üyelerimizin oranının geçen yıla göre %20 artmış olması da gelecek adına umut verici. Öte yandan, Reporting Matters projesi dahilinde üç yıldır üst üste raporlama yapan ve bizlerden geri bildirim alan üyelerimizin oranı %93’e çıktı. Bu oran geçen yıl %76 idi. Raporlama kalitesi genel olarak artarken, raporlama yöntemi ve paylaşım araçları perspektiflerinde de yeni teknolojilerden ve gelişmiş görsel araçlardan yararlanıldığını görüyoruz.
Bu gelişmeler, SKD Türkiye’nin, şirketlerin raporlamalarına sürdürülebilirlik kriterlerini en etkili şekilde yerleştirme konusundaki kapasitelerinin geliştirilmesi ve küresel ölçekte rekabet güçlerinin artırılması hedeflerine her yıl biraz daha yaklaştığını gösteriyor.
Üç yılın karşılaştırmalı eğilimlerine bakıldığında;
“Genel”puanını iyileştiren üyelerin oranı %93,3’e, “İlkeler” puanını iyileştiren üyelerin oranı %100’e, “İçerik” puanını iyileştiren üyelerin oranı %93,3’e ve “Deneyim” puanını iyileştiren üyelerin oranı %86,7’ye çıkmış durumda. Bu önemli artış, şirketlerin bugüne kadar aldıkları geri bildirimleri stratejilerine ve iş yapış şekillerine entegre ederek yol haritalarını oluşturduklarını gösteriyor.
Raporlarına değerlendirme alan tüm üyelerin ortalama puanı 2017’de %53,1 iken bu rakamın 2019’da %61,6’ya yükselmiş olması, raporlama kalitesinin Türkiye’de giderek geliştiğini kanıtlıyor. Proje kapsamında 3 yıl üst üste geri bildirim alan üyeler arasında genel puanını iyileştirenlerin oranı %93,3 (WBCSD’de bu oran %88).
Detaylı analizler, uzman görüşleri ve iyi uygulama örneklerini incelemek için Reporting Matters 2019’u indirebilirsiniz.