Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kulübü (IDFC) bünyesinde 2019 yılından itibaren Yönetim Komitesi Üyesi olarak faaliyetlerini yürüten TSKB, kulübün ilk kez ülkemizde gerçekleştirilen Yönetim Komitesi Toplantısı’na İstanbul’da bulunan genel merkezinde ev sahipliği yaparak Avrupa’dan Güney Amerika’ya dünyanın farklı coğrafyalarından kalkınma bankalarının liderlerini ağırladı.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), IDFC’nin (Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kulübü) bu yılki Yönetim Komitesi Toplantısı’na, 17-18 Temmuz 2024 tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yaptı. Toplantıya BOAD (Batı Afrika Kalkınma Bankası), Bancoldex (Kolombiya Dış Ticaret Bankası) AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) ve KfW (Alman Kalkınma Bankası) gibi dünyanın önde gelen kalkınma kuruluşlarının CEO’ları katıldı.
Temelleri 2011 yılında TSKB'nin de aralarında bulunduğu üyeler tarafından Bankanın İstanbul’da bulunan Genel Müdürlük binasında atılan IDFC, dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma yatırımlarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları,Paris İklim Anlaşması ve Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi ile uyum kapsamında üye kurumlar arasındaki iş birliğini hedefleyen bir oluşum olarak çalışmalarını yürüten IDFC, dış kurumlarla da aktif olarak etkileşimde bulunuyor. Ulusal, uluslararası ve bölgesel kalkınma finansmanı kurumları arasında stratejik iş birliğinin desteklenmesi ve sürdürülebilir kalkınma bankacılığı alanında liderliğin sürdürülmesi IDFC’nin odak alanlarını oluşturuyor. Bu kapsamda, IDFC Yönetim Komitesi Toplantısı dünyanın farklı coğrafyalarından kalkınma finansmanı kurumlarının bir araya gelerek sürdürülebilirlik hedeflerini tartıştığı önemli bir platform olarak öne çıkıyor.
IDFC Yönetim Kurulu Toplantılarının misyonunun genel anlamda ele alınarak bir yol haritası belirlenmesi gibi özel bir amacı da bulunuyor. IDFC Yönetim Komitesi Toplantılarında, üye ülkelerin ortak hedefleri kalkınma bankacılığı perspektifinden ele alınırken bu toplantılarda öne çıkan temalar “Finance in Common” gibi uluslararası platformlarda tartışılarak ülkelerin stratejik yol haritalarının belirlenmesine zemin hazırlıyor.
Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Latin Amerika’ya dünyanın farklı bölgelerinden toplamda 26 üyesi bulunan IDFC’nin Yönetim Kurulu’nda ise 13 üye bulunuyor. 2011-2016 yılları arasında KfW, 2017-2023 döneminde ise AFD tarafından yürütülen IDFC Sekretaryası Başkanlığı’nda 2023 yılında değişikliğe gidilerek BOAD (Afrika) ve Bancoldex’in (Latin Amerika) eş başkan olduğu ikili bir sisteme geçildi. Başkanlığın IDFC tarihinde ilk defa gelişmekte olan ülkeler tarafından yürütülüyor olması ayrıca önem arz ediyor. Kurulduğundan bu yana ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilen IDFC Yönetim Komitesi Toplantısı’nda ayrıca, kulübün global stratejik yol haritası ve gündeminin yanı sıra TSKB’nin Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve kapsayıcı kalkınma alanında önemli finansal paydaşları olan üye bankalarla ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve iş birliği alanlarının genişletilmesi değerlendirildi.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: “Kapsayıcı kalkınma prensibiyle küresel ölçekte etkili çözümler geliştirmeye devam ediyoruz”
Bu yıl iklim ve cinsiyet eşitliği odak alanlarıyla TSKB’nin ev sahipliğinde gerçekleşen IDFC Yönetim Komitesi Toplantısı’nın açılışında konuşan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: “TSKB olarak, 2011 yılında Bankamızda temelleri atılan ve 2019 yılından bu yana yönetim kurulunda görev aldığımız IDFC’nin Yönetim Komitesi Toplantısı'nın ilk kez ülkemizde gerçekleştirilen bu yılki oturumuna ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu önemli toplantıyı, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda değerli paydaşlarımızla birlikte küresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkımızı büyütecek stratejik bir fırsat olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Toplantının iklim finansmanı, sürdürülebilir kalkınma hedefleri uyumu, cinsiyet eşitliği, kalkınma için dayanışma ve biyoçeşitlilik gibi kritik konuları ele alarak bu alanlardaki iş birliğini ve deneyim paylaşımını artırmayı hedeflediğine de değinen Bilgiç, "IDFC gibi önemli bir zeminde ülkemizi temsil ederken kapsayıcı kalkınma prensibiyle küresel ölçekte etkili çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. IDFC üyeleri olarak, bu konuda ortaya koyduğumuz uzun soluklu çalışmalarımızın ve taahhütlerimizin küresel farkındalığı artırarak iş birliğini güçlendireceğine inanıyorum. IDFC'nin 2024 yılında yapılacak Finance in Common Zirvesi'ne katılımı ve cinsiyet eşitliği deklarasyonu imzacıları ile devam eden iş birliği toplantıları da bu alandaki ilerlemelerle gelecek hedeflerinin belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Hedeflerimiz doğrultusunda ölçülebilirlik ve şeffaflık prensipleri kapsamında, IDFC bünyesinde benimsediğimiz SKA Haritalandırma gibi yaklaşımlar ve iklim değişikliği odağındaki faaliyetlerde aktif olarak yer almamız bu alanlardaki çalışmalarımızı derinleştiren etmenler oldu. Kapsayıcılık anlayışıyla çalışan bir kurum olarak, AFD ve BICE ile beraber eş koordinatörlüğünü yürüttüğümüz Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nda da aktif bir şekilde rol almaya devam ediyoruz. Bu kapsamda şimdiye kadar, Frankfurt School of Finance and Management (FSFM) ile 2021 yılında yürüttüğümüz ve IDFC için toplumsal cinsiyet eşitliği odağında hazırlanan yol haritası “IDFC Collective Roadmap” ve bu doğrultudaki ilk aksiyon planı olan “Gender Finance Mapping” gibi somut katkılar sağladık. Önümüzdeki dönemde de IDFC'nin cinsiyet eşitliği ve iklim odaklı yol haritasına ulusal ve uluslararası ölçekte aktif katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, Paris Anlaşması kapsamında ulusal beyanlarımızın güçlenmesi, iklim değişikliği azaltım ve uyum konularına yönelik ülke stratejilerinin 2053 hedefine doğru hazırlanıyor olması sayesinde önümüzdeki süreçte ortaya çıkacak potansiyel fırsatlar ve yeni iş birlikleri ile reel sektöre sağladığımız yeni kaynaklar aracılığıyla katma değer yaratmayı ayrıca sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Bancóldex Başkanı ve IDFC eş başkanı Javier Díaz Fajardo, "Bu toplantının böylesine önemli bir zamanda gerçekleşmesini mümkün kıldığı için TSKB’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Bu toplantı, kalkınma bankaları olarak üstlendiğimiz rollerde ilerlememize ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yönünde ana aktörler olarak gereklilikleri yerine getirme sorumluluğumuzu yeniden teyit etmemize olanak tanıyor" dedi.
BOAD Başkanı ve IDFC eş başkanı Serge Ekue ise "Küresel finansal yapıdaki reform çağrısı, daha fazla finansal kaynak sağlama ve Afrika'nın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma noktasında kritik bir öneme sahip. G20 sermaye yeterlilik çerçevesi, Çok Taraflı Kalkınma Bankalarını bilanço optimizasyonuna ve ülkelere destek olmak için daha fazla finansman sağlamaya teşvik ediyor. Çalışma grupları aracılığıyla üyeler tarafından yürütülen ortak eylemlerin ilerleyişine ilişkin verimli tartışmaların yaşanmasını merakla beklediğim bu toplantı aynı zamanda, iklim değişikliği ve cinsiyet eşitliği odaklı SKA’ların gerçekleştirilmesine yönelik finansman zorluklarının ele alınması için de daha iyi bir iş birliğine duyulan ihtiyacı vurguluyor.”
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda, TSKB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Büyükelçi Mithat Rende ‘Makroekonomik ve jeopolitik görünüm’ başlıklı bir konuşma yaparken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve sosyal girişimci Prof. Dr. Itır Erhart cinsiyet konusunun iklim ilişkisiyle ele alındığı özel bir oturumda konuşmacı oldu.
IDFC Yönetim Komitesi Toplantısı’nda, Paris İklim Anlaşması'yla uyumlu olarak "Climate Finance" (İklim Finansmanı), "SDG Alignment" (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Uyumu), "Gender Equality" (Cinsiyet Eşitliği), "Biodiversity" (Biyoçeşitlilik) ve "Cooperation for Development" (Kalkınma İçin İş Birliği) konuları da ele alındı.
Sürdürülebilir Kalkınma İçin Güçlü Adımlar
2019 yılında IDFC Yönetim Kurulu’na katılan TSKB, AFD ve BICE iş birliği ile Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nun eş başkanlığını yürütüyor. Bu grup, cinsiyet eşitliği odaklı çalışmalar ve ortak deklarasyonlar ile IDFC üyelerinin farkındalıklarını artırmayı amaçlarken, üyelerin iç stratejilerini yapılandırmaları, konuya yönelik aksiyon almaları, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmalarını teşvik ediyor. Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu (FSFM) danışmanlık firması ile yapılan iş birliği sonucunda 2021 yılında tamamlanan çalışma, IDFC için 2022-2027 yol haritası üretti. Bu yol haritasının ilk çıktısı olarak Cinsiyet Eşitliği Finans Haritası üzerinde çalışmalar yapıldı. Aksiyon planı kapsamında sunulan diğer önemli uygulamaları hayata geçirebilmek için üyeler arası toplantılar ve Finance in Common Zirvesi gibi uluslararası platformlara katılım amaçlanıyor. Ayrıca TSKB, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyum, iklim ve biyoçeşitlilik temalarında ortaya konan kulüp faaliyetlerine de somut desteğini sürdürüyor. TSKB İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Yönetimi departmanı bu çalışmaları aktif olarak takip ediyor.