Shell Türkiye Ülke Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanımızın Moderasyonunda Dünya ve Avrupa Özelinde Net Sıfır Emisyon Geleceği ve Türkiye’ye Etkileri Webinar’ına Katıldı

31.07.2021

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), “Dünyada ve Avrupa Özelinde Net Sıfır Emisyon Geleceği ve Türkiye’ye Etkileri‘” başlıklı bir webinar düzenledi.

9 Temmuz 2021 Cuma Günü saat 10:30’da gerçekleştirilen webinarın açılış konuşmasını IICEC Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Zaimler, keynote konuşmasını Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol yapatı. Webinar’ın onur konuşmacısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar oldu.

Webinar'da ayrıca Yönetim Kurulı Başkanımız Ebr Dildar Edin moderatörlüğünde, İş Dünyası Perspektifi: Temiz Enerji Panel'i gerçekleştirildi. Panel konuşmacıları Zorlu Enerji CEO'su Sinan Ak, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve SOCAR Türkiye CEO'su Zahur Gahramanov ve Sanko Enerji CEO'su Hakan Yıldırım oldu.

Edin, Panle'in açılış konuşmasında '' Net sıfır son günlerin en önemli konularından biri. Global sıcaklık artışını 1,5 derecede tutabilmek için 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını %45 azaltma gibi bir hedef var. Bu panelde özel sektörde nasıl yankı bulduğunu konuşacağız'' dedi.

Panel konuşmacılarından Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, dünyanın en büyük hidrokarbon üreticilerinden biri olan Shell'in 2050 hedefine doğru gittiğini belirterek şunları söyledi; '' Kendi operasyonlarımızdan kaynaklı karbon yoğunluğunu 2023'e kadar %8 'e indirmeyi hedefliyoruz.  Bunu enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyi kullanarak gerçekleştireceğiz. 2030'a kadar %20, 2035'e kadar %45, 2050'ye ulaştığımızda ise %100'e ulaşacak bir planımız var. 2019'da petrol üretimimiz zirve yaptı. 2030'a kadar petrol üretimini her yıl %2 azaltmayı hedefliyoruz. 2030'da petrolün de azalmasıyla Shell'in portföyündeki hidrokarbonun neredeyse %55'i veya daha üzeri doğalgaza dönmüş olacak. Doğal gazı bir geçiş yakıtı olarak da önemli görüyoruz.Karayolu, deniz, demiryolları taşımacılığında doğalgazın yaygın olarak kullanıldığını göreceğiz. Tesislerimizdeki rafineleri enerji parkına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Rüzgar enerjisi kullanarak hidrojen üreteceğiz. Elektrikli araçlar çok hızlı gelişen bir alan. Kimyada'da 2025'e kadar 1 milyon ton plastik atığını işleyip tekrar plastik hammaddeye dönüştürmeti hedefliyoruz.''