Limak Vakfı’nın Toplumsal Fayda Projesi “Dünyanın Mühendis Kızları” İstanbul’da Buluştu

06.06.2024

Limak Vakfı’nın uzun soluklu toplumsal fayda projesi Türkiye’nin Mühendis Kızları artık küresel bir sosyal sorumluluk hareketine dönüştü. Altı yıldır düzenli olarak İstanbul’da buluşan Türkiye’nin Mühendis Kızları’na bu yıl dünyadan kız kardeşleri de katıldı.

Geleceğin kadın mühendislerini bir araya getiren ‘Global Engineer Girls 2024 İstanbul Buluşması için Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan’dan ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen mühendislik öğrencileri deneyimlerini paylaştı, ilham veren rol modelleri dinledi.

Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında, 2015 yılından bu yana devam eden ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ Projesi’nin geleneksel buluşması İstanbul’da gerçekleştirildi. Ülke sınırlarını aşarak uluslararası bir sosyal sorumluluk hareketine dönüşen ve Global Engineer Girls (GEG) adı ile yola devam eden proje kapsamında Limak Vakfı tarafından desteklenen farklı ülkelerdeki mühendislik öğrencileri İstanbul’da kız kardeşleriyle buluştu. Kadın temsilinin kısıtlı olduğu STEM alanlarında kadın istihdamını artırmayı hedefleyen ve geleceğin kadın mühendislerine ilham veren projenin ‘Global Engineer Girls 2024 İstanbul Buluşması’na Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan ve Türkiye'den mühendis kızlar katıldı.

Bu yıl yedincisi düzenlenen ve ilk kez küresel ölçekte gerçekleştirilen buluşmaya, Türkiye’den 189 öğrenci, 52 mentör ve 46 mezun; Kosova’dan 28, Kuzey Makedonya’dan 16 ve Suudi Arabistan’dan 11 öğrenci katıldı. İstanbul Kavacık'taki Limak Eurasia Luxury Otel’de düzenlenen etkinlikte, öğrenciler birbirleriyle tanıştı, deneyimlerini, hikayelerini ve hayallerini paylaştı.

Limak Vakfı / Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in ev sahipliğindeki etkinliğe Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan ve Suudi Arabistan Krallığı’nın Ankara Büyükelçisi Fahad Assaad Abualnasr da katıldı.

Gün boyu devam eden program kapsamında çeşitli paneller düzenlendi. Aynı zamanda bir mühendis olan ünlü oyuncu Çağlar Ertuğrul, astrofizikçi Feryal Özel, moda tasarımcısı Gamze Saraçoğlu, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BUYEM) Müdürü Tamer Atabarut, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Banu Kitiş Dağıstan, Güney Afrikalı Model Shudufhadzo Musida, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, 4129 Ajans Başkanı Alemşah Öztürk ilham veren hikaye ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Farklı atölye ve eğitim programları ile mentor-mentee görüşmelerinin de düzenlendiği etkinlikte ayrıca yüksek mimar ve caz sanatçısı Selen Beytekin ile dünyaca ünlü opera sanatçısı Murat Karahan da mini birer performans sergiledi.