Kutes 2033 Yılına Kadar Karbon Nötr Olmayı Hedefliyor

02.05.2024

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve doğal kaynakları korumak amacıyla üzerine düşen görev ve sorumlulukların bilincinde olan Kutes, GRI doğrulamalı yayınladığı sürdürülebilirlik raporuyla sektörüne öncülük ediyor. Kutes, sürdürülebilirlik yatırımlarıyla 2033 tarihine kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.

 

30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, “Yeni Demir Çağı”nı başlatmak için çıktığı ve sağlam adımlarla ilerlediği yolculuğunda sektörünün öncü kurumlarından biri haline geldi. Şirket, karşı karşıya olduğumuz iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilirlik kapsamında yürüttüğü karbon ayak izi hesaplama çalışmaları sayesinde, faaliyetlerinden kaynaklı etkileri net bir şekilde ortaya koyuyor ve bu etkileri azaltmaya yönelik projeler yürütüyor.

Çevre ve insan sağlığı için gönüllülük esasıyla çalışıyor

Tesislerinde hava kirliliğini kontrol edebilmek için hava filtreleme sistemleri ve gelişmiş baghouse teknolojisi kullanan Kutes'in yürüttüğü hava kirliliği kontrolleri, ABD Çevre Koruma Ajansı (USEPA) ve ilgili devlet düzenleyici kurumları tarafından “mevcut en iyi” olarak kabul ediliyor. Her fabrikadaki emisyon kontrol sistemlerine yerleştirilmiş “gelişmiş kaçak tespit probları" bu teknolojinin önemli bir bileşeni olarak öne çıkıyor. Günümüzde her ne kadar bir düzenleyici kurum tarafından şart koşulmasa da Kutes, çevre ve insan sağlığına duyduğu sorumlulukla bu teknolojiyi gönüllü olarak kullanıyor.

Tükettiği enerjinin %90’ını yenilenebilir kaynaklarda sağlayacak

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve doğal kaynakları korumak amacıyla üzerine düşen görev ve sorumlulukların bilincinde olan Kutes, enerji analizörleri yardımıyla tüm tesisi dijital olarak izleyerek üretim süreçlerindeki enerji tüketimini takip ediyor ve azaltımına yönelik çalışmalar yürütüyor. Kurulmuş olan 240 kWh’lık güneş panelleri sayesinde, talaşlı imalat sürecinde tüketilen elektrik enerjisinin %60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. 2024 yılının ilk yarısında, Kırklareli ve Edirne'de devreye almayı planladığı 26 MW kapasiteli güneş enerjisi santralleriyle, tesislerinde kullanılan enerjinin %90'ını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor. Şirket, bu sayede yıllık karbon ayak izini 56.672 tondan 38.812 tona düşürecek. Bu çalışmalara ilave olarak, devreye alınan yolluk kırıcılar ile elektrik tüketiminde %5 oranında azalış sağlandı. İnsansız ergimiş metal transfer sistemleri ile de ocaklarda metal bekleme süresini kısaltarak ergitmede yüzde 5 enerji verimliliği elde etti. Kutes, ergitme ocaklarından çıkan ısıyı bacalardan toplayarak idari binanın ısıtmasında kullanmayı, tesis içerisine DC şarj istasyonları kurmayı ve gelecek 5 yıl içerisinde araçları kademeli olarak elektrikli araçlar ile değiştirmeyi hedefliyor.

Geri dönüştürülmüş malzeme oranını sürekli artırıyor

Döküm sektörü gerek eski demir döküm ve hurda çelik gibi malzemelerin çöplüklerden uzaklaştırılması gerekse de hurda malzemelerin yeni ürünler oluşturmak için eritme sürecinde girdi malzemeleri olarak kullanılmasıyla topluma pozitif değer sağlıyor ve toplumun geri dönüştürücüsü olarak hizmet veriyor. Bu bakış açısıyla hareket eden Kutes'in ergitme işleminde kullandığı malzemelerin yaklaşık %68'i geri dönüştürülmüş malzemeden oluşuyor. Bu oranı %80 seviyelerine çıkarmak için çalışmaya devam ediyor.

Maça üretiminde alkol bazlı boyadan su bazlı boyaya geçiş için de çalışmalar yürüten Kutes, bu bağlamda toplam 3 milyon euro tutarında bir filtrasyon yatırımı yaparak prosese Avrupa standartlarında 5 mg/m3’lük yeni filtreler kurdu. Mevcutta kullanılan kompresörleri ise son teknoloji Atlas Copco kompresörler ile değiştirerek yaklaşık 1.500 MWh/yıl enerji tasarrufu sağladı. Maça kurutma fırını yatırımı sayesinde ise kimyasal kullanımının önüne geçti ve ortama salınan sera gazı miktarının azaltılmasını sağladı. Elektrikli forklifte geçiş ve istif makinası için yapılan yatırımlar ile mazot tüketimini önemli ölçüde düşürdü. Ayrıca, talaşlı imalat sonucu oluşan talaşın tekrar döküm sürecinde kullanılmasını sağladı. Kutes, metal parçaların dökümü sürecinde maça ve kalıp yapımında kullanılan her bir kum tanesini kaliteli dökümler oluşturmak için kullanılamayacak hale gelene kadar yaklaşık 50 kez kullanıyor. Yeni kil ve kum ıslah sistemi teknolojileri için de çalışmalar yürüten şirket, süreçlerde daha az kum kullanarak, toprağa doldurulması gereken kum miktarını azaltmayı hedefliyor.

Tüm faaliyetlerinde su tüketimini azaltmaya ve mevcut su kaynaklarını verimli kullanmaya önem veren Kutes, üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıkların etkin yönetimi için de Atık Yönetim Prosedürü oluşturdu. Şirket, 2022 yılında çalışmalarını “Sıfır Atık Belgesi” ile taçlandırdı.