Gürok Grup: EKOMAT Projesi İle Bir Yılda 1,6 Milyon Atık Toplandı

30.08.2023

EKOMAT projesi ile 1 yılda 1,6 milyon atık toplandı, milli ekonomiye 1,3 milyon TL katkı sağlandı

Temelleri 2015 yılında atılan GCA, Gürok Grubun 25 yılı aşkın süredir sofra camı üretiminden edindiği birikim ve deneyimini cam ambalaj sektöründe de yenilikçi bir yaklaşımla devam ettiriyor. Cam ambalaj sektöründe fark yaratan çalışmalara imza atan GCA, sürdürülebilirlik projeleri ile daha iyi bir gelecek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda BİRCAM Vakfı ve Park Cam işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez "EKOMAT" isimli bir projeyi hayata geçiren GCA, 1 yılın sonunda başarılı sonuçlara imza attı. Proje, 11 bine yakın üyeye ulaştı ve 1,6 milyon adet içecek ambalajını geri kazanarak milli ekonomiye 1,3 milyon TL'lik katkı sağladı.

Proje, içecek ambalajlarını geri kazanma hedefiyle başlatıldı. Yalova'da 15 farklı noktaya 34 adet EKOMAT depozito iade cihazı konumlandırılarak, cam, metal ve plastik içecek ambalajlarının geri dönüşümü teşvik edildi. Bu sayede, 45 çöp kamyonuna eşdeğer atığın düzenli depolama tesisine gönderilmesi önlendi.

“Yüzde 100 geri dönüşümü sağlamayı amaçladık”

Proje ve sürdürülebilirlik çalışmaları ile ilgili bilgi veren GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, "Cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının depozito iade makineleriyle yüzde 100 geri dönüşümünü sağlamayı amaçladık. Vatandaşlarımızın mobil uygulama üzerinden para değerinde puanlar kazandığı bu proje, ekonomiye ve çevreye büyük katkılar sağlıyor." diye konuştu.

Ayrıca, bünyesinde bulundukları Gürok Grubu’nun İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne (SKD) üye olduğunu belirten Dr. Abdullah Gayret, 2015 yılından bu yana Gürok Grubu bünyesinde faaliyetlerimizi sürdürdüren bir marka olarak, bu üyelikle birlikte proje ve sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi daha geniş kesimlere duyurmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de cam kırığının kullanım oranı Ekomat Projesi ile arttı

Ekomat Projesi ile cam geri dönüşümünün ve camın sonsuz kez geri dönüşebilen, geleceğin sağlıklı, sürdürülebilir ve güvenilir ambalaj malzemesi olduğu bilincini artıran BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam, bu proje ile geri dönüşüme sağladığı faydaların yanı sıra ekonomiye de büyük katkı sağladı. Ekomat projesi ile toplanan cam kırıkları; yeni cam içecek şişelerine, plastik atıklar tekstil ürünlerine ve metal atıklar ise kişisel bakım ürünlerine dönüştürüldü.