Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu İle Daha İyi Bir Gelecek Yazdı

01.03.2022

Türkiye’den kadınların teknoloji alanında girişimciliğini ve istihdamını artırmak üzere 2017 yılından beri devam eden Geleceği Yazan Kadınlar projesi bu yıl yarışma kısmını İklim Değişikliği Ideothon’una dönüştürdü. Böylece Turkcell kadınların teknoloji alanında eşit varlığını desteklerken, iklim değişikliği çözüm süreçlerinde de eşit yer almaları için farkındalık yaratmayı hedefledi.

Turkcell ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirilen ve bugüne kadar yaklaşık 3000’e yakın kadının teknoloji ve girişimcilik alanında kapasite geliştirmesi için çeşitli eğitim, seminer ve yarışmalardan oluşan Geleceği Yazan Kadınlar projesi ile projenin ilk iki yılında 200’e yakın kadın da teknoloji alanında istihdam edildi.

2021 yılında proje rotasını kadınların teknoloji girişimciliği konusundaki kapasitelerini iklim değişikliğine çözüm aramaya yöneltebilecekleri yeni bir versiyona gitti. Araştırmalar* iklim felaketlerinden en çok kadınların etkilendiğini ancak çözüm geliştirme sürecinde düşük temsiliyetleri olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Geleceği Yazan Kadınlar teknoloji alanında hedeflediği eşitliği İklim Değişikliği’ne çözün bulmak için de sunmak üzere İklim İdeaothonuna dönüştü. Teknoloji, girişimcilik, fizibilite yapma, iş modeli kurma eğitimleri ve mentorlukları alan kadınlar Enerjinin Verimli ve Yenilenebilir Kullanımı, Atık Yönetimi, Karbon Ayakizi Yönetimi ve Sürdürülebilir Tarım temalarında teknolojiyle geliştirdikleri çözüm fikirleri ile yarıştılar.  Ödüllerini de Türkiye Cumhurbaşkanı eşi Sayın Emine Erdoğan’dan aldılar.

  • Birincilik ödülünü alan Hüsne Temur, Nimet Özmeral, Semanur Erbay;  Çay atıklarını toplayıp kompozit oluşturarak biyo bazlı plastik üreten teknoloji geliştirdi. Ekip, çay atıklarının geri dönüştürülmesi için paketlerin üzerine en yakın çay atık toplama yerini gösteren karekod sistemi tasarladı. Türkiye’de çayın tüketilme oranı düşünüldüğünde bu hijyenik atığın tekrar kazandırılmasının büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.
  • Ikincilik ödülünü alan Merve Atalay, Mapla Biotechnology ile atıklardan doğada çözünebilen biyoplastik ürünler üretmeyi hedefliyor.
  • Üçüncülük ödülünü alan Fatma Aquani Çöpoğlu, CH4.ai  projesi ile biyogaz tesislerini online izleyen platform ve erken uyarı veren ve daha verimli çalışan tesisler elde edilmesi, tesislerde sık karşılaşılan verim düşüşleri ve proses arızalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

*https://www.un.org/en/chronicle/article/womenin-shadow-climate-change

*https://www.sei.org/perspectives/why-gender-matters-in-climate-adaptation/

*https://www.bbc.com/news/science-environment-43294221#:~:text=Women%20are%20more%20likely%20than,when%20flooding%20and%20drought%20occur.