Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, Fast Company Dergisi'nin “Sürdürülebilirlik Liderleri” Listesinde Yer Aldı

01.05.2023

“Dünyamız için Burdayız” diyen üyelerimizden Esas Gayrimenkul, sürdürülebilir geleceğe olan inancıyla projeler gerçekleştiriyor ve sektöre ilham olmayı hedefliyor. Bu bağlamda Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, Fast Company dergisinin “Sürdürülebilirlik Liderleri” listesinde yer aldı.

2022’de Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesiyle dikkat çeken Esas Gayrimenkul; Türkiye’deki güneş verimliliğini göz önünde bulundurup yurtdışı örneklerini de inceledikten sonra 17 Burda, 39 Burda, 01 Burda ve 41 Burda’da bu projeyi hayata geçirdi. Esas Gayrimenkul’ün bir diğer önemli sürdürülebilirlik projesi ise 41 Burda AVM’de Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Tarım Burda” projesi. Geri dönüşüm temelli bu projeyle; müşteri deneyiminin iyileştirilmesi, sürdürülebilirliğin desteklenmesi, geri dönüşüme katkı sağlanması, iyi tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, tarımsal faaliyet olarak farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Teras alanındaki dönüşümle başlayan projede; kimyasal ürün ve ilaç kullanmadan, ata tohumu kullanarak ekilen mısır, fasulye ve kabak Üç Kız Kardeş yöntemiyle ekiliyor. Ayrıca farklı bitkiler de ziyaretçilerle uygulamalı olarak yetiştiriliyor. Mağazalardan, AVM içerisinden ve organik pazardan çıkan organik atıklar, Bokashi yöntemiyle kullanıma hazır hale getiriliyor. Mağazalardan çıkan kartonlar da Malç yöntemiyle proje alanında kullanılıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından yola çıkarak çalışmalarını 3 konu başlığında toplayan şirket; “toplum, çevremiz, çalışanlarımız için burdayız” diyor.

Esas Gayrimenkul, güneş enerjisi sistemini hayata geçirdiği alışveriş merkezlerinde toplam elektrik tüketiminin %36’sını yenilenebilir enerjiyle sağlıyor. Bu da kurulan sistemle aynı anda 45.000 evin tükettiği enerjinin karşılanmasına, 1.900 ton atığın geri dönüştürülmesine ve 27.900 ton kömürün yakılmasına eş değer enerji üretildiği anlamına geliyor. Ayrıca üretilen enerjiyle toplam 2.960 ton karbonun doğaya salınımı engelleniyor. Esas Gayrimenkul buna ek olarak; AVM’lerdeki geri dönüşüm çalışmaları kapsamında 2022 yılında 1.900 tondan fazla kâğıt, karton, plastik, cam, madeni yağ, pil ve akümülatör atığı dönüştürdü. Bu rakamın içerisinde yer alan 20 ton atığı ise ziyaretçileriyle birlikte geri dönüşüme kazandırdı.

Şirket ayrıca, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen en önemli küresel girişimlerden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles-WEPs) platformuna katıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışanların farkındalığını artırmak için YANINDAYIZ Derneği iş birliğiyle “Söylemini Değiştir” mottosuyla eğitim atölyeleri gerçekleştirdi. Bu atölyeleri Türkiye'de 12 farklı ilde bulunan 15 işyerinde 16 adet etkinlik olarak düzenledi. Bu etkinliklerde hedef; aile, sosyal çevre, iş hayatında kullanılan ve kadın-erkek kavramlarını barındıran eşitlikçi olmayan dili toplumsal cinsiyet eşitliği temelli dile dönüştürmek, bilinç düzeyinden eylem düzeyine ilerlemek.