Anadolu Efes'in Yürütücülerinden Olduğu "Gelecek Turizmde", Muğla’daki Girişimci Kadınlarla Bir Araya Geldi

01.05.2023

Gelecek Turizmde, Muğla’daki Girişimci Kadınlarla bir araya geldi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 2021 yangınlarının ardından rehabilitasyon sürecine destek vermek için geçen yıl rotasını çevirdiği Muğla’da çalışmalarına devam ediyor. Program ortakları, Muğla’daki kadın girişimcilerin sürdürülebilir turizm fikirlerini değerlendirmek için bir araya geldi. 11 Nisan günü gerçekleşen “Yaratıcı Sürdürülebilir Turizm Fikirleri” çalıştayı kapsamında, depremin ardından bölgeye göç edenler de dahil olmak üzere Muğla’daki kadın kooperatiflerinin ihtiyaçları ele alındı. Muğlalı kadınların turizm sektörü özelinde bu ihtiyaçlara çözüm olabilecek fikirleri değerlendirildi.

Sürdürülebilir turizm, kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmesi ve afetlere dayanıklı bir turizm oluşturulması açısından önemli role sahip. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde,

2 milyon dolar tutarında bir yatırım ile 16 yıldır sürdürülebilir turizm alanında kadınların güçlenmesi hedefiyle öncü çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm programı olan Gelecek Turizmde’nin ortakları son olarak, 2021 yangınlarının ardından rehabilitasyon sürecine destek vermek için geçen yıl rotasını çevirdiği Muğla’da kadınların sürdürülebilir turizm fikirlerini değerlendirmek için bir araya geldi.

11 Nisan Salı günü Muğla Ticaret Odası’nda gerçekleşen “Yaratıcı Sürdürülebilir Turizm Fikirleri” çalıştayında, Muğla’daki kadın kooperatiflerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçların turizm sektörü aracılığıyla karşılanmasına yönelik fikirlerinin değerlendirilmesi hedeflendi. Bölgedeki kadın kooperatifleri, üretici/girişimci kadınlar, akademisyenler ve Muğla’ya göç eden depremzede kadınlar öncelikli olmak üzere tüm kadınların sürdürülebilir turizm fikirleri ele alındı. Belirlenen fikirlerin hayata geçirilme aşamasındaki destek mekanizmalarını önümüzdeki günlerde açıklayacak olan programın yeni döneminde en az 50 kadın girişimciye mentorluk ve istihdam desteği sağlanması planlanıyor.

Muğla’da afetlere dayanıklı bir sürdürülebilir turizm modelinin altyapısını hazırlamayı hedefleyen program kapsamında bölgede bu amaçla birçok çalışma gerçekleştirildi.

Muğla’daki turizm işletme sahiplerine ve yöre halkına doğal afetlerle mücadele eğitimleri verilmesi, orman yangınlarına hızlı müdahaleyi desteklemek için bölgedeki yüksek riskli yerlere su tankları yerleştirilmesi, bu çalışmalardan öne çıkanlar arasında. Sürdürülebilir turizm modeli inşasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayan programın yeni dönemi kapsamında ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı oluşturuldu. Bunun yanı sıra, Akyaka, Köyceğiz ve Taşlıca’da 3 yeni alternatif turizm rotası oluşturulması için çalışmalar başladı.

 

Gelecek TurizmdeHakkında:  Gelecek Turizmde Programı, T.C. Kültür veTurizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)ve Anadolu Efes iş birliğiyle 15 yıldır hayata geçiriliyor.Türkiye’ninsürdürülebilir turizm modelleri  potansiyeliniortaya çıkarmayı amaçlayan program,aynı zamanda toplum temelli girişimleri ve kadın girişimciliğini destekleme, kadınların güçlenmesine katkıda bulunma ve yerelde yeni istihdam olanakları yaratma konularında çalışıyor.

Program bugüne kadar sürdürülebilir turizm konusunda 19 destinasyonda turizm alanında çeşitli faaliyetler gerçekleştiren yerel girişimlere 2 milyon dolar hibe ve iletişim desteği sağladı. Gelecek Turizmde, desteklediği 19 proje ile 500’den fazla kadına doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağladı. Yaklaşık 200 bin kişinin hayatına dokundu. Program kapsamında ayrıca 600 STK ve 23 üniversite ile iş birliği yapıldı.   

 

Bilgi için:Zarakol İletişim – 0212 217 29 99   
ÖzlemBulut-0543 824 24 13 - ozlem@zarakol.com.tr