İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, Dünya Bankasının raporuna göre, 2022-2040 arasında Türkiye'nin sürdürülebilirlik dönüşümü için gerekli olan finansman ihtiyacının 165 milyar dolar olduğunu söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi ve SKD Türkiye işbirliğinde, IQ&Partners ve Business World Global‘ın öncülüğünde kurulan Yeşil İş Platformu organizasyonu ile hayata geçirilen Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 "Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı" temasıyla İstanbul'da düzenlendi.
Etkinliğe Günsel'in yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, Beymen Grup Üst Yöneticisi (CEO) Elif Çapçı, Pegasus CEO'su Güliz Öztürk, Oyuncu Mert Fırat, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, basın mensupları, iş dünyasından önemli isimler ve sürdürülebilirlik alanındaki uzmanlar katıldı.
Konferansta, farklı sektörlerden çevreye duyarlı iş modelleri ve yenilikçi yaklaşımlar masaya yatırılırken sürdürülebilirlik trendleri ve yenilikçi çözümlerde ele alındı.
"Bir dönüşüm hikayesi yaratmak zorundayız"
Günsel, etkinlikte, iş dünyasından, STK'lerden ve kamudan birçok katılımcının bir araya geldiği programın önemine işaret ederek, şunları söyledi:
"Sürdürülebilirlik değişiminin aslında kaçınılmazlığı üzerine kurgulanmış bir etkinlik. Biz de burada olmaktan gurur duyuyoruz. Aslında uzun zamandır hazırlıkların var olduğu sürdürülebilirlik konusundaki gelişmeler son dönemde ABD ve Avrupa'daki yeşil mutabakat sonrası hızlandı. Sınırda karbon vergisi gelmesi söz konusu ve altı sektör etkilenecek bundan. Dolayısıyla aslında bu dönüşüm sürdürülebilirlik ekonomisine geçiş konusunun hızlanması gerekiyor. 1 Ocak 2026'dan itibaren şirketlerimiz sınırda karbon vergisine tabi olacak dolayısıyla bir dönüşüm hikayesi yaratmak zorundayız."
Günsel, "Dünya Bankasının raporuna göre, 2022- 2040 arasında Türkiye'nin sürdürülebilirlik dönüşümü için gerekli olan finansman ihtiyacı 165 milyar dolar. Dolayısıyla ciddi bir finansman ihtiyacı var ve buradaki en önemli konu adım atmak aksiyona geçmek ve iş birlikleri." ifadelerini kullandı.
Video röportajı izlemek için tıklayınız.