Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un COP24’te Verdiği Mesajlar

Yayınlanma Tarihi: 12.12.2018

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Polonya’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı’na (COP24) katılarak, Bakanlar Üst Düzey Oturumu’nda konuştu. Bakan Kurum, ülkemizi temsil etmek üzere katıldığı konferansta aynı zamanda Türkiye standının açılışını da gerçekleştirdi. 

 

Türkiye, Yeşil İklim Fonu için Destek Bekliyor

Sanayi devrimini takiben çevrenin insan eliyle büyük bir tahribata uğradığını, özellikle aşırı tüketimin çevreye büyük zararlar vererek; ekosistemdeki dengeyi bozduğunu belirten Bakan Murat Kurum, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin dünyanın geleceğini tehdit eden büyük bir sorun olduğuna vurgu yaparak; “İklim değişikliği dünyamızın ve çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 1,5 Derecelik Küresel Isınma Özel Raporu, iklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetini gösteriyor. Küresel ortalama sıcaklıklar her yıl yeni bir rekor kırıyor. Seller, dolu felaketleri, fırtınalar, kuraklık, uzun süreli orman yangınları gibi afetler artık daha sık yaşanıyor. Gerek dünyada gerek Türkiye'de, aşırı hava olayları yaşıyoruz. Örneğin, İstanbul 'da 2017 yılında gerçekleşen 20 dakikalık dolu yağışının verdiği zarar 225 milyon dolar oldu." diye konuştu.

İklim değişikliğiyle mücadelede küresel iş birliğinin sağlanması gerekliliği üzerinde duran Bakan Kurum, Türkiye’nin emisyonla mücadelesine de değinerek; “BMİDÇS Sekretaryası’na sunulan ‘Niyet Edilen Ulusal Katkı Hedefi’ne (INDC) göre sera gazı emisyonlarını 2030’a yılında %21’e kadar artıştan azaltmayı hedefliyoruz. Bu sayede, 2030 yılında 246 milyon ton, 2012-2030 arasında ise toplamda 1 milyar 920 milyon ton sera gazı emisyonunu önlemiş olacağız.” diyerek bakanlığın yol haritasını çıkardı. 

 

Paris Anlaşması için Türkiye’nin taraf olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, “Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda uluslararası finans kaynaklarına erişimin sağlanmasını talep ediyoruz. Türkiye’nin bu talebi iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının artırılması içindir.” dedi. 

Ülkemizin azaltım potansiyelinin yüksek olduğu üzerinde duran Kurum, daha fazla azaltım sağlayabilmek için Yeşil İklim Fonu altındaki finans desteğine erişim sağlayacak kararın Polonya’dan çıkmasını talep etti.