WBCSD Konsey Toplantısı

Published: 11.11.2013

  

  .
WBCSD Konsey Toplantısı, 500’ü aşkın Dünya iş liderinin katılımı ile İstanbul’da yapıldı

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi'nin (WBCSD) yıllık toplantısı 4-8 Kasım arasında İstanbul’da yapıldı. 50 ülkeden gelen 60 bölgesel ağın üyeleri, CEO’lar ve üst düzey yöneticilerden oluşan 500’ü aşkın kişi Konsey Toplantısına katıldı. Katılımcılar küresel sürdürülebilir kalkınma konusunda gündemde olan sorunları ve iş dünyasının bu sorulara bulabileceği çözümleri tartıştı.
 
Konsey Toplantısının, 6 Kasım’da yapılan genel kurulunun açılışını İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas yaptı. Molinas konuşmasında Türkiye’nin son 10 yılda yatırımcılar açısından cazibe merkezi haline geldiğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin hızlı büyüyen, yatırım yapmak için cazip bir ülke. Elbette büyürken, yerel ve uluslar arası sermayenin yaptıkları yatırımlarda sürdürülebilirlik yaklaşımını göz önünde bulundurması gerekiyor. Sürdürebilir kalkınmanın ekonomik ve sosyal politikaların odağında daha güçlü yer alabilmesi için küresel ortak anlayışların ve işbirliklerinin geliştirilmesine duyulan ihtiyaç devam ediyor. Bizler sizlerle çalışmak ve güçlerimizi birleştirerek hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.” 

Genel Kurulda Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli Başkanı ve Nobel Ödülü Sahibi Rajendra Pachauri (IPCC), Dünya Araştırma Enstitüsü (WRI) CEO’su ve Başkanı Andrew Steer ve Stockholm Resilience Centre Direktörü Johan Rockstrom da birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, WBCSD’nin Aksiyon 2020 planı konusunda dinamik bir tartışma yürüterek, neler yapılması gerektiği, işbirliği ve ortaklıklar konularını ortaya koydular, yol haritası çizdiler. 

Toplantıda ayrıca Türkiye'den iyi uygulama örnekleri olarak Borusan Holding'in "Annemin İşi Benim Geleceğim", Eczacıbaşı Holding'in "VitrA Blue Life - Bütünsel Sürdürülebilirlik Anlayışı", Unilever'in "Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı" katılımcılara sunuldu.

WBCSD’nin İstanbul’daki konsey haftasından bazı satırbaşları şöyle: 

- WBCSD, Aksiyon 2020 planının temelleri oluşturuldu
- Unilever CEO’su Paul Polman WBCSD İcra Komitesi’nin Başkanlığına getirildi. 
- WBCSD, ormancılık sertifikasyonu için global bir liderlik bildirgesinin yanı sıra "Raporlama Önemlidir" başlıklı finansal olmayan sürdürülebilirlik raporlaması ve değerlendirme uygulamasını lanse etti.