Türkiye'nin Döngüsel Ekonomi Platformu TMM 5. Etkileşim Toplantısı Gerçekleştirildi

Published: 20.06.2019

Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu Türkiye Materials Marketplace (TMM)’in 5. Etkileşim Toplantısı, 19 Haziran 2019 tarihinde, Eski Büyükdere İskelesi'nde 60 farklı kurumdan 100’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirildi. 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası)’nin fon desteği ile Nisan 2016’da başlatılan Türkiye Materials Marketplace (TMM) projesi, 5. Etkileşim Toplantısı'nda değerlendirildi.

Etkinlik, 60’tan fazla kurumdan 100’ü aşkın katılımcı ile, 20 Haziran 2019 tarihinde Eski Büyükdere İskelesi’nde SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesinde, daha önce TMM projesinin etkileşim toplantılarına katılmayanlar için SKD Türkiye Yöneticisi Münevver Bayhan ve TMM Proje Danışmanı Ferda Ulutaş İşevi’nin sunumlarıyla özel bir oturum yapıldı. Bu oturumda Türkiye’nin döngüsel ekonomi potansiyeli değerlendirilirken, TMM Platformu’nun çalışma sistemi ve şirketlere sağladığı avantajlar aktarıldı.

Toplantı, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’in konuşması ile başladı. Edin, konuşmasına Türkiye Materials Marketplace projesinde şu an ulaşılan 80 üye, tamamlanan 8 atık değişim işlemi ve bir bu kadar daha atık değişim işleminin de son aşamada olduğunu ifade ederek başladı.  

Konuşmasında, üyeleri sisteme daha fazla atık yüklemeye ve platform üzerinden daha fazla işlem yapmaya davet eden Edin, EBRD iş birliği ile, TMM üyesi şirketlerin döngüsel ekonomi projelerine son 1 yılda 350.000 €’luk hibe aktarıldığını, 18 Haziran itibariyle de ek 100.000 €’luk yeni hibe çağrısının açıldığını ifade etti. Ek olarak, platformda yer alan şirketlerin EBRD’nin sağladığı hibe ve SKD Türkiye’nin teknik desteğiyle TMM üyesi şirketlerin, yaptıkları bu çalışmalarla endüstrilerine yön vererek değişimi başlatan öncü şirketlerden olma fırsatının yakaladığını söyledi.

EBRD Türkiye Başkan Vekili Hande Islak konuşmasıda Türkiye’deki banka yatırımlarının %30’unun yeşil yatırımlara ayrıldığını belirtti. Sektörler arası döngüsel ekonomi ilişkisini kolaylaştırmalarının yanında Atık Durumunun Sona Ermesi (End of Waste) konusunda mevzuat için ön çalışma yaptıklarını söyledi. TMM projesi kapsamında kaynak verimliliği ve yatırımlar için teknik desteğin zorlanan konular olduğunu ifade eden Islak, bu konular için The Circular Vouchers hibe programından yararlanıldığını söyledi.

Hollanda'nın Döngüsel Ekonomiye Geçiş Tecrübesi

Açılış konuşmalarının ardından Hollanda Başkonsolosu Sayın Bort Von Bolhuis, Hollanda’nın döngüsel ekonomi çalışmalarından geniş bir çerçevede bahsederek “Türkiye bizim önemli ilişkilerimiz olan bir ülke, Türkiye ile Hollanda arasında döngüsel ekonomiye geçiş konusunda yaptığımız iş birliklerinin artarak devam etmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Başkonsolos, Mayıs ayında SKD Türkiye, Hollandalı döngüsel ekonomi şirketi CIRCO iş birliğiyle SKD Türkiye üyesi 10 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen Döngüsel İş Tasarımı Eğitimi’nden de bahsederek, bu tip eğitimlerin Türk iş dünyasının döngüsel ekonomiye geçişi konusundaki önemine vurgu yaptı.

SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, Başkonsolos'a katkılarından dolayı teşekkür ederken, CIRCO iş birliğiyle yapılan Türkiye’nin ilk ve tek sertifikalı Döngüsel İş Tasarımı Eğitim’inin yeni dönemde de devam edeceğini belirtti.

Hollanda Circular Hotspot Direktörü Freek Van Eljk İş Dünyası Perspektifinden Döngüsel Ekonomi Dönüşümü başlıklı konuşmasında işbirliği fırsatlarının yaratılmasından sağlanacak ekonomik fırsatların çok büyük olduğunu ifade ederek, dünyadaki iyi uygulamalardan bahsetti.

Döngüsel Ekonomi Projelerine 100.000 €'luk yeni hibe paketi

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Analisti Bengisu Kılıç Gökberk, The Circular Vouchers 3. Dönem Hibe Çağrısı’na başvuruların nasıl yapıldığı ve hibenin alınması için seçilme kriterlerini anlattı. The Circular Vouchers’ın yeni döneminde 100.00 €’luk ek hibe desteğini de duyurdu. Projeler için sağlanan teknik desteklerin %90’ı EBRD tarafından karşılarken, desteğin %10’un şirketlerden beklendiğini de konuşmasına ekledi. Gökberk’in konuşmasının ardından The Circular Vouchers 1. Dönem projeleri sunumları gerçekleştirildi.

Terracycle CEO’su Tom Szaky etkinliğe Skype ile bağlanıp “geri dönüştürülemeyeni geri dönüştürüp atık fikrini ortadan kaldırarak, atıksız üretim ve tüketim nasıl olunur" keyifli bir sunum yaptı.

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Döngüsel Ekonomi

Öğle arasından sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü, Sıfır Atık ve Atık İşleme Daire Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut’un bakanlık olarak döngüsel ekonomiye geçişi ve SKD Türkiye iş birliğini çok önemsediklerini belirten konuşmasının ardından Şube Müdürü Volkan Yanmaz, Atık Yönetimi Mevzuatı ve Döngüsel Ekonomi üzerine sunumunu gerçekleştirip katılımcıların sorularını yanıtladı.

TMM Şirketleri Sektörel Uzmanlar ve Hibe Desteği ile Buluşturuyor

Etkinliğin son oturumunda ise, sektörel uzmanlar ile şirketler birebir görüşmler yaptılar. Bu kısımda şirketler, TMM uzmanları ile The Circular Vouchers döngüsel ekonomi hibe programının 3. dönemi için geliştirilebilecek projeleri birebir tartışma fırsatı buldular. 

 

Şirketinizin döngüsel ekonomiye geçişi konusunda öncü olması için