Taşıtlarda Enerji Verimliliği, çevreyi de insanı da koruyor
Taşıtlarda Enerji Verimliliği projesini başlatan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, küçük önlemlerle sağlanacak büyük tasarruflar konusunda bilgi vermek amacıyla konunun uzmanlarını bir araya getirdi. Brisa, Coca Cola, HED Akademi, Shell & Turcas, Tofaş ve Vodafone’dan katılımcılar iş dünyasının temsilcileriyle farklı yöntemlerle yakıt tüketiminin nasıl azaltılabileceği konusunda önemli bilgileri paylaştılar.
Artan nüfus ve değişen yaşam koşulları paralelinde tüketilen enerji miktarı her geçen gün artıyor. Şirketlerin dağıtım kanalları, araçları, çalışan servisleri, saha ekip araçları ve filoları göz önüne alındığında bu tüketimin azaltılmasının önemi daha iyi anlaşılıyor. Şirketler yeşil filo yaklaşımı ile taşıt izleme sistemleri, sürüş teknikleri, araç bakımı, doğru yakıt ve lastik kullanımı gibi konularda alınabilecek önlemlerle hem enerji tasarrufu yapılabileceğini hem de daha az karbon salımı gerçekleştirileceğini tartışıyor. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği de Taşıtlarda Enerji Verimliliği (TEV) Projesi kapsamında iş dünyasına iyi uygulamalar paylaşım semineri düzenleyerek konunun önemine dikkat çekti. Toplantıya katılan uzman isimler çok maliyet getirmeyen bir takım önlemlerle nasıl enerji tasarrufu sağlanabileceğini aktardılar.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Enerji Çalışma Grubu TEV Sorumlusu Özgür Şener’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda uzmanlar “taşıtlarda lastik basınçlarının doğru/hatalı yakıt tüketimine etkisi, ticari araçlarda rüzgar direncinin yakıt tüketimine etkisi, taşıtlarda zamanında servis bakım yapılmasının yakıt tüketimine etkisi, yüklü faaliyet gösteren taşıtlarda doğru yükleme yöntemlerinin yakıt tüketimine etkisi, sürücü kullanım şekillerinin, alışkanlıklarının yakıt tüketimine etkisi” başlıklarında bilgiler aktardılar. Açılış konuşmasını yapan SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvık, Türkiye’de otomotiv sektörünün önemine dikkat çekti. “Otomotiv, ihracat rakamları ve istihdam oranı açısından Türkiye’nin en büyük sektörlerinin başında geliyor. KPMG’nin 2013 yılında ODD, OYDER, OSD, TAYSAD üyesi yaklaşık 200 yöneticiyle yaptığı araştırmaya göre, gelecek beş yılda sektörün yaklaşık yüzde 50 büyüyeceği öngörülüyor” diyen Çalkıvik, yapılacak tasarruflarun karbon salımı azaltımına önemli katkı sağlayacağına dikkat çekti. SKD Enerji Çalışma Grubu olarak Binalarda Enerji Verimliliği ve Taşıtlarda Enerji Verimliliği’nin önemli gündem maddeleri olduğunu belirtti.
Doğru lastik kullanımıyla enerji tasarrufu sağlanabilir
Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Egemen Atış, lastik basıncı ve doğru lastik kullanımı konularında alınacak basit önlemlerle önemli miktarda enerji tasarrufu yapılacağına dikkat çekti. “Lastiğin yapısı, mevsime uygun lastik kullanımı, doğru lastik basıncı uygulaması, kullanılan aracın düzenli bakımının yapılması, yol yüzeyinin yapısı ve sürücünün kullanım alışkanlıkları gibi etkenler yakıt tüketiminde büyük rol oynuyor. Lastiğin ömrünü uzatabilmek için mevsiminde kullanmak, lastiğin özelliklerine göre doğru hava basmak enerji tasarrufunda önemli bir ayrıntı” diyen Atış, lastiklerin karbon salınımının yüzde 87’sinin araç kullanımı sırasında olduğunu da belirtti.
Defansif ve ekonomik sürüş en önemli tasarruf kalemi
HED Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Hurmoğlu, defansif sürüş, ekonomik ve güvenli sürüş teknikleri konusunda bilgi verdi. Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon kazanın gerçekleştiğine ve ortalama 10 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Hurmoğlu, kazaların yüzde 98’inin insan hatasından kaynaklandığının altını çizdi. Araç kullanıcılarının trafikte kurallara uymak yerine inisiyatif aldığına dikkat çeken Hurmoğlu, defansif ve ekonomik sürüş tekniklerinin öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle büyük filolara sahip şirketlerin ekonomik sürüş sağlayabilmek için; sürücü seçimine ve eğitimine özen göstermesi, araç seçiminin yapılan işe uygun teknik özellikte olması, güvenlik paketlerinin standart olması, yüksek güvenlikli olması ve motorlarda çevre normlarının aranması gerektiğini belirtti. Bu yöntemle önemli miktarda enerji tasarrufu da sağlanacağına dikkat çeken Hurmoğlu, 1.4 motor hacmine sahip bir aracın 100 kilometrede ortalama 7.5-8 litrelik olan yakıt tüketiminin ekonomik sürüş tekniği ile 1 litre, ağır vasıtalarda ise 3 litreye kadar azaltılabileceğini belirtti.
Zamanında bakım, yakıt tüketimini azaltır
Tofaş Satış Sonrası Teknik Müdürü Kubilay Dinçer, servis bakım ve onarımın araç kullanımı sırasında yakıt kullanımına sağladığı faydalar hakkında bilgi verdi. Araç bakımının; aşınan ve ömürlü parçaların değişimini ve kontrolünü içerdiğini belirten Dinçer, yakıt tüketiminde en temel konunun sürtünmeyi engellemek üzere motor yağının ve filtresinin değişimi olduğunun altını çizdi. Üretici standardına uygun yağ kullanılmasının önemine de dikkat çeken Dinçer, motor yağının özelliğini yitirdiğinde yüzde 2-4 arasında yakıt tüketimi artışına neden olduğunu belirtti. Yakıt enjektörü temizliğinin de önemli olduğunu söyleyen ve temizlenmemesi halinde yüzde 12’ye varan yakıt tüketimi artışına neden olduğunu söyleyen Dinçer sözlerine şöyle devam etti: “Zamanında değişmeyen hava filtresinin de yüzde 10-16’ya varan yakıt tüketimi artışına neden oluyor. Ayrıca 60 bin km’de bir Carbon Clean işlemi yapılması da gerekiyor. Sadece periyodik bakımların düzenli yapılmasıyla yılda minimum 6 milyon 375 bin litre yakıt tasarrufu sağlanabilir.”
Otogazda da yaz – kış farkına dikkat
Shell Turcas Petrol Pazarlama Marka İletişim Müdürü Ahmet Başaranoğlu, yakıt verimliliği konusunda konuştu. “Amaç kısıtlı olan bu kaynağı en tasarruflu şekilde kullanmak… Tasarruflu yakıt kullanımının iki önemli aşaması var; ilki doğru yakıt seçimi ikincisi ise yakıt içindeki yakıtı temiz tutacak katkılar. Doğru yakıtı seçtikten sonra en önemli tasarruf, alışkanlıkların değişmesinden, kültürden geçiyor” diyen Başaranoğlu, Türkiye’de binek otomobil sürücülerinin genel olarak bagajlarında gereğinden fazla yük taşıdığına dikkat çekti. Türkiye’de 8 milyon binek aracın ortalama 3.5 - 4 milyonunun otogazlı olduğunu belirten Başaranoğlu, otogazda da yaz - kış farkı olduğu için bakımının zamanında yapılması ve doğru tedarikçilerden alım yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
Araç takip sistemiyle tasarruf etmek mümkün
Coca - Cola İçecek Filo ve Garaj Sorumlusu Mithat Yalçın, kullandıkları araç takip sistemi ve kazanımları hakkında bilgi verdi. Mithat Yalçın, “Coca- Cola İçecek araç filosunda, bir araç ortalama 50 km yol kat ediyor. Araç takip sistemiyle, bu araçların ekonomik sürüş takibi, rölanti süresi, sürücü performans kontrolü, çalınma sonrası takibi, iş programına uygunluğu, güvenli sürüş takibi düzeyi ölçülebiliyor” dedi.
Yeşil Filo yüzde 5 yakıt tasarrufu sağladı
Vodafone Emlak ve İdari İşler ve İş Sağlığı Güvenliği Kıdemli Müdürü Sertaç Güven ise güvenli sürüşe dair şirket yaklaşımı ve filolarında hayata geçirdikleri “Yeşil Filo” uygulaması hakkında bilgi verdi. “Sürücülerin davranışlarını güvenli hale getirirsek kaza ve can kaybını önleyebiliriz. Vodafone iş güvenliği ile ilgili tüm çalışanları ve iş ortakları için geçerli olmak üzere 7 mutlak kural uyguluyor. 7 kuralın 4’ü güvenli sürüşle ilgili. Bunlar; araç kullanırken cep telefonu kullanmamak, yasal hız sınırlarını aşmamak, aracın her koltuğu için geçerli olmak üzere emniyet kemeri kullanmak ve alkolsüz araç kullanımı” diyen Güven, bu kuralların iletişimine de önem verildiklerini belirtti. Filolarında bulunan 743 aracın dizel yakıt kullanımına geçtiğini de belirten Güven, bu uygulama ile birlikte filodaki araç sayısının yüzde 8 oranında artmasına karşın, yakıt tüketiminde yüzde 5 azalma sağlandığını söyledi.
Bu önlemleri alın, yılda yüzde 15’e kadar yakıt tasarrufu sağlayın
- Seyahatinizi planlayın (Güzergah tespiti ve saat seçimi yapın; seyahati planlamadığınızda dur-kalk sayınız artar).
- Motoru ısıtmak için beklemeyin. Aracınızı ilk 5 dk düşük devirde kullanmanız yeterlidir.
- En çok yakıt tüketimi hızlanma ile oluyor. Ani hızlanmalardan kaçın.
- Sabit hızla gitmek performansı artırır, sabit hızla gidin.
- Maksimum hız limitinizi yüzde 10 düşürün. Filolarda maksimum hız limitinin operasyona uygun olarak belirlenmesi gerekiyor. Sürücülere bırakılmamalı, araç takip sistemi ile kontrol altında tutulmalı.
- Gereksiz yükten kaçının.
- Rölantide beklemeyin. Yeni teknoloji araçlarda start/stop kullanılıyor.
- 60km/saat hız üstüne çıktığınızda klima kullanın.
- Yokuş aşağı giderken aracı boşa almayın, gaza basmamanız yeterli olur.
- Pencerelerinizi kapatın.
- Trafik akışına uyun.
- Gezilerinizi birleştirin.
- Lastik basıncınızı kontrol edin.
- Kaliteli yakıt ve yağ kullanın.Aç ve yorgun araç kullanmayın.