Suyun Akifer ile Yolculuğu Başlıyor

Published: 12.10.2009

On yıldır İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi ile Kocaeli halkına kesintisiz su temini sağlayan Thames Water Türkiye’yi yöneticileri satın aldı

Su hizmetlerinde yıllara dayanan ulusal ve uluslararası bilgi birikimi ile Kocaeli’de faaliyet gösteren Thames Water Türkiye’yi, şirketin Ortadoğu ve Türkiye’den sorumlu üst düzey yöneticileri Evren Köprülü ve Frank Pawley satın aldı. Yurt dışında Management Buy-Out olarak adlandırılan fakat ülkemizde çok fazla örneği olmayan bu satın alma metodu, yöneticilerin mevcut koşulları ve riskleri en iyi değerlendirebilen kişiler olması sebebiyle tercih ediliyor. Yeni şirket, ülke çapında içme suyu ve atık su projeleri gerçekleştirmek üzere “Akifer” adıyla yola devam edecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akifer Yönetici Ortağı Evren Köprülü, Thames Water’ın dünya çapındaki teknik ve insan gücünün verdiği enerjiyle, ülkemizin en büyük özel finansmanlı su projesi olan İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi’ni on yıldır başarıyla işlettiklerini ifade etti ve ekledi:

“Akifer olarak hedefimiz, su hizmetlerinin işletimi ve bakımı konusundaki deneyimlerimizi diğer belediyelerimizin hizmetine sunmak. Bu nedenle finansal ve teknik verimliliğe odaklı projelerin yapımı ve işletmesinde bizimle aynı heyecanı paylaşan şirketlerle gücümüzü birleştirerek, su projelerinin ulusal ve AB standartlarında işletme ve bakımını gerçekleştirmek için yola çıktık.”

Ülkemizde su hizmetlerinin tamamına yakınını kamu kurumlarının işlettiğini belirten Köprülü, kendilerini ülkemizde yatırımcı olmaya iten sebepleri şu şekilde özetledi:

“AB mevzuatlarına uyum süreci bir yana, halkımıza dünya standartlarında içme ve atık su hizmetlerinin ulaştırılmasında aksaklıklar yaşanabiliyor. Yüz milyar dolarlarla ifade edilen, Türkiye için gerekli su ve atıksu yatırımlarının özel sektör desteği olmadan kamu tarafından karşılanması ve işletilmesi, mevcut şartlar altında oldukça zor görünüyor. Su kaynaklarımızın giderek azalmasına rağmen, çoğu ilimizde yüzde 65’lere varan su kaçakları yaşandığı düşünüldüğünde, halihazırda yasalaşma sürecinde bulunan Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’nı olmazsa olmaz bir çözüm olarak görüyoruz. Bu nedenle Akifer, kuracağı ortaklıklarla ülkemizin sürdürülebilir işletme ve bakım uygulamalarını geliştirmede üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır.”

Köprülü, ülke çapında gerçekleştirmeyi hedefledikleri projelerle arıtma tesislerinin işletilmesi, bakım, enerji ve iş gücü giderlerinin yönetimi; su kesintisinin yaşanmamasını sağlayacak yedekleme, SCADA, Katodik Koruma, Hidrolojik Modelleme gibi son teknoloji ürünü teknik altyapıların kurulum ve bakımını sağlayarak hizmet kalitesinin yükseltilmesinde sıkıntı yaşayan belediyelere nefes aldıracaklarını vurguladı.

On yıldır bu esaslara göre işletme ve bakımını üstlendikleri İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi’nde teknik mükemmeliyetin yanı sıra, çevre yönetim sistemleri, biyolojik çeşitlilik, insana yatırım, sosyal sorumluluk gibi birçok çalışmasıyla salt bir işletmeciden öte, iyi bir kurumsal vatandaş olduklarını ifade eden Köprülü, bu şirket kültürünü paylaşma arzusunu taşıdıklarını da belirtti.

Sektör temsilcileri Su Arenası’nda bir araya geliyor

Ülkemizin yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda da kendilerine düşen görevin bilincinde olduklarını ifade eden Köprülü, bu nedenle içme suyu ve atık su hizmetlerinde söz sahibi olan kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getireceklerini söyledi.

“Türkiye’de Su Hizmetleri ve Yatırım Ortamının Geleceği Arenası” adıyla 17 Haziran 2009 tarihinde, İstanbul, Ceylan Intercontinental’de düzenlenecek olan organizasyonda katılımcılar, Türkiye’de Su Hizmetlerinde Mevzuat Çalışmaları, Entegre Havza Yönetimi, Su Hizmetlerinde Kalite Anlayışı, Tüketici, Yerel İdareler ve Su Dağıtımında Özel Sektörün Katkısı, Kamu ve Özel Sektör İş Modelleri, Su Yönetiminde Dünya Örnekleri konularında fikir alışverişinde bulunacak.

Arena’ya Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy’un yanı sıra Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Michael Davey, Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Direktörü Alain Terraillon ve özel sektör temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

Akifer Kimdir?

Thames Water’ın Türkiye operasyonu olarak faaliyet gösteren Thames Water Altyapı Hizmetleri Limited Şirketi, Akifer Su Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi tarafından satın alınarak “Akifer” adını aldı. Ülkemizde iş geliştirme faaliyetlerine başlayan Akifer, İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi’nin işletme ve bakım sorumluluğunu üstlendi.

Bu satın alma süreciyle birlikte, dünyanın en büyük içme suyu ve atık su hizmeti şirketlerinden biri olan Thames Water’ın kurumsal kültürü, Akifer’in işletme ve bakım yaklaşımının temelini oluşturmaktadır.

Son on yıldır Thames Water Türkiye bünyesinde deneyim kazanan ve şu an Akifer kadrosunda görev yapan 100 kişilik uzman kadro, su hizmetlerinde sürdürülebilir kalkınma prensiplerini esas alarak Akifer’in insan gücünü ve mühendislik birikimini yönetmektedir.

Akifer, sözlük anlamı olarak suyun çok uzak mesafelere gitmesini sağlayan ve yer altı sularını pınarlara, kuyulara ileten gözenekli toprak ya da jeolojik oluşumdur. Yağışlarla kazanılan suyu katmanlı yapısıyla temizleyerek göl ve nehir sistemlerine ileten “Akifer”, ham suyu arıtarak toplumun hizmetine sunan Akifer şirketinin temel amacını vurgular.