İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Üye Buluşması 12 Şubat 2014’te yapıldı
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) üyeleri 2014’ün ilk üye buluşması kapsamında 12 Şubat’ta bir araya geldiler. Buluşmada SKD Başkanı Galya Frayman Molinas, çalışma grupları temsilcileri yapılan 2013 faaliyetleri ve 2014 planları hakkında bilgi verdi. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) COO’su Peter White Aksiyon 2020’yi anlattı.
SKD, 45’e ulaşan üye sayısıyla, 10. yılını tamamladığı 2014’te çevresel ve sosyal sermaye, kapasite geliştirme ve Aksiyon 2020 ile ilgili projeleriyle sürdürülebilir kalkınma alanındaki çalışmalarına devam ediyor.
SKD, sürdürülebilir kalkınma alanındaki çaba ve başarılarıyla, on yılı geride bıraktı. 10. Yıl aynı zamanda derneğin kendisinin de çalışmalarını sürdürülebilir bir iş disiplini içerisinde gerçekleştirdiğinin bir göstergesi niteliğini taşıyor. Dernek çalışmaları, sürdürülebilir kalkınmaya inanan ve bunu iş yapma şekli haline getirmiş olan 45 üye firmanın ortak çabaları ve katkılarıyla yürütülüyor.
Dernek 2013’te sürdürülebilirliğin, özel sektörden kamuya, üniversitelerden sivil topluma pek çok farklı kurumun gündeminde yer almasına katkı sağladı. Düzenlediği ve katıldığı etkinliklerde sürdürülebilirliğin farklı etkilerine ve yansımalarına dikkat çekti. SKD, 2014’te de yapılacak çalışmalarla Türkiye’deki enerji verimliliği, karbon envanteri, su, biyo-çeşitlilik ile ilgili yasal düzenlemelere yol gösterici misyonuna devam edecek.
SKD’de 2014’te sürdürülebilir kalkınma alanındaki çalışmaların somut ve başarılı bir şekilde genişletilmesi amacıyla, üç kritik alana odaklanıyor. Bunlardan birincisi, sürdürülebilir kalkınma konusunda “en doğru sesi veren” platform olmak. Bir diğer odak noktasıysa, sürdürülebilirlik eğitimleri. Bu eğitimlerle, 10 yılda kazanılan deneyimleri ve bilgi birikimini paylaşarak sürdürülebilirlik kavramlarının en doğru şekilde anlatılması amaçlanıyor. Bu iki noktadan hareketle, çalışmaları yaygınlaştırmak için üye tabanının genişletilmesi de hedefler arasında yer alıyor.
WBCSD tarafından hazırlanan ve son 3 yıldır SKD’nin dernek olarak benimsediği 2050 vizyonu, 2013 Kasım ayında Aksiyon 2020 planına dönüştü. Aksiyon 2020, 3 yıl önce hazırlanan ve uzun vadeli bir yol haritası olan Vizyon 2050’ye doğru gidilecek yolda iş çözümlerine odaklanmış orta vadeli bir plan niteliği taşıyor. SKD 2014’te, Aksiyon 2020 ile belirlenen 9 öncelik alanı doğrultusunda şirketlerin daha yaratıcı olması, algılarını açması, işlerini sürdürülebilir kılmak için faydalı neler yapabilecekleri konusunda düşünmesi, sürdürülebilir kalkınma çabalarına cesur bir şekilde liderlik etmesi için yol gösterici olacak ve büyük fikirler geliştirmeleri için teşvik edecek.
SKD, 2014 yılında Çevresel Sermaye, Sosyal Sermaye, Finansal sermaye ve Kapasite Geliştirme başlıklarında toplam 10 alanda çalışma yapacak. Bu çalışmalar arasında,
• 2013’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla imzaya açılan BEV bildirgesine imza atan 28 kurumun sayısının artırılması ve taahhütlerinin takip edilmesi,
• Taşıtlarda Enerji Verimliliği (TEV) konusunda farkındalık yaratmak,
• Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Standardının oluşturulması,
• 2013’te tamamlanan “Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar” raporunun kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşımıyla farkındalık yaratılması,
• 2. Sürdürülebilir Finans Forumunun düzenlenmesi ve “İyi Sürdürülebilir Finans Uygulamalarının” teşvik edilmesi,
• Sürdürülebilirlik için Çevresel Ürün Etiketlerinin tanıtılması,
• Sürdürülebilir tüketim konusunda tüketici farkındalığının artırılması,
• İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda GRI G4 kriterleri öncelikli olmak üzere, uluslararası gelişmeler paralelinde iş dünyasına yönelik ölçme, izleme, yönetme amaçlı araçlar ve kapasite geliştirme fırsatlarının incelenmesi,
• WBCSD’nin Aksiyon 2020 planındaki 9 ana başlıktan bir tanesi olan “Yetenek Yönetimi ve İstihdam” konusunda çalışmalar
yer alıyor.