SKD, "geleceğin profesyonellerine" sürdürülebilir kalkınmayı anlattı

Published: 22.02.2013

 

SKD, “geleceğin profesyonellerine” sürdürülebilir kalkınmayı anlattı


“Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak” amacıyla çalışmalarını sürdüren İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu’nda, çocuklarla bir araya geldi. SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvik insanların gereksinimleri ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında denge kurulması gerektiğine dikkat çekti ve “Tüketim alışkanlıklarımızı giderirken doğal kaynakları kullanıyoruz ama doğal kaynaklarımız bir gün tüketenecek. Biz iş dünyası olarak, bu kaynakları verimli kullanarak sizlere iyi bir gelecek bırakabilmek uğraşıyoruz” dedi.


İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) 22 Şubat’ta Özel Doktor Natuk Birkan İlköğretim Okulu 5. ve 6. sınıf öğrencileri ile bir araya geldi. Düzenlenen seminerde, doğal kaynaklar ve sürdürülebilirlik konusunda bilgiler paylaşıldı.

SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvik öğrencilere, derneğin kuruluş amacı, yaptıkları çalışmalar ve üyeleri hakkında bilgi verdi. Üyelerinin Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden oluştuğunu belirten Çalkıvik, “Üyelerimizle beraber, ‘Ekosistem’, ‘Enerji’, ‘Su’, ‘Ekoetiket’, ‘İnovasyon’ ve ‘Tarım’ başlıkları altında çalışma grupları oluşturduk. Çalışma gruplarımızla sürdürülebilir kalkınma için projeler üretiyoruz” dedi.

“Sizlere iyi bir gelecek bırakabilmek uğraşıyoruz”

İnsanların gereksinimleri ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında denge kurulması gerektiğine dikkat çeken Çalkıvik, sürdürülebilir kalkınmanın önemi hakkında şunları söyledi: “Günümüzde temel ihtiyaçlarımızın yanı sıra tüketim alışkanlıklarımız da hayatımızın önemli parçalarından biri haline geldi. Tüketim alışkanlıklarımız doğrultusunda doğal kaynakları kullanıyoruz. Örneğin bulaşık ve çamaşır yıkarken su tüketiyoruz. Ama doğal kaynaklarımız bir gün tükenecek. Biz iş dünyası olarak, bu kaynakları verimli kullanarak sizlere iyi bir gelecek bırakabilmek uğraşıyoruz. Bugün kendi ihtiyaçlarımızı karşılabiliyoruz ama gelecek nesilleri de düşünmemiz gerekiyor.”

Doğal kaynakların korunması ve doğru kullanılması

İklim değişikliği ve insanların tüketim ihtiyaçlarını gidermek için yaptıkları aktiviteler dünyanın dengesini hızla bozuyor. SKD Çalışma Grupları Sorumlusu Didem Uygun, dünyada meydana gelen değişiklikler hakkında çocuklara şu bilgileri verdi: “Yaptıklarımızın bir sonucu olarak kuralıklar artıyor, seller meydana geliyor, sular yükseliyor, adalar su içinde kalıyor ve daha fazla atık üretiliyor. Peki bunlar neden oldu? 19. yüzyılda meydana gelen endüstri devrimi sonrasında üretim ve tüketim alışkanlıkları değişmeye başladı. Bunun sonucunda, tarım etkinlikleri, nüfus, hava, su ve toprak kirliliği arttı. Çocuklar, doğal kaynaklarımızı korumalı ve doğru kullanmalıyız. Çünkü 50 yıl sonra su bulamayabiliriz, toprakları kirletmeye devam edersek gıda bulamayabiliriz.”

Enerjinin doğru kullanımı ilgili de bilgiler aktaran Uygun, çocuklarla hem öğretici hem de eğlenceli bir animasyon paylaştı. Animasyonda bir ailenin günlük olarak ne kadar enerji ve doğal kaynak tükettiğine dikkat çekildi. Bu kaynakları nasıl daha iyi kullanabileceğimize dair ipuçları gösterildi.

Animasyonun ardından öğrencilerle birlikte “Doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliği için neler yapmalıyız?” sorusu mercek altına alındı. Öğrenciler, bu alanda alınabilecek önlemler hakkındaki fikirlerini paylaştı.