SKD, Eczacıbaşı Topluluğu ve PwC işbirliği ile İklim Değişikliğinin İş Dünyasına Etkileri? başlıklı seminer düzenlendi

Published: 25.04.2013

 

 


  

PwC Küresel Sürdürülebilirlik Lideri Malcolm Preston: Gelişmekte olan ülkeler ‘Yeşil Büyüme’yi benimsemeli

SKD, Eczacıbaşı ve PwC işbirliği ile düzenlenen “İklim Değişikliğinin İş Dünyasına Etkileri” başlıklı seminerde konuşan PwC Küresel Sürdürülebilirlik Lideri Malcolm Preston, gelişmekte olan ekonomilerin; eşit büyüme, sosyal konular, doğal sermayenin korunması ve iklim direncini kapsayan “Yeşil Büyüme”yi benimsemesi gerektiğini söyledi.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Eczacıbaşı Topluluğu ve PwC işbirliği ile Eczacıbaşı Holding Kanyon Ofis’te “İklim Değişikliğinin İş Dünyasına Etkileri” başlıklı seminer düzenlendi.

PwC Küresel Sürdürülebilirlik Lideri Malcolm Preston’ın konuşmacı olduğu seminer Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yöneticilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Gelişmekte olan ekonomilerin “Yeşil Büyüme”yi benimsemesi gerektiğini söyleyen Preston, “Gelişmekte olan dünyada, düşük karbon alanındaki her girişim, özellikle iş yaratma süreci olmak üzere, büyüme planıyla bağlantılı olmak zorunda. Bunun sonucunda eşit büyümeyi, sosyal konuları, doğal sermayeyi korumayı ve iklim direncini kapsayan, Yeşil Büyüme olarak da adlandırılan bütüncül bir bakış açısı benimsenmeli” dedi.

Konuşmasında dünya genelindeki farklı devlet ve hükümetlerin iklim değişikliğini nasıl ele aldıklarını aktaran Malcolm Preston, bu değişikliğin iç ve dış pazarlardaki faaliyetler üzerindeki etkilerini anlattı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin iklim değişikliğine ilişkin farklı yaklaşımları hakkında bilgi verdi. 

“Başarı artık finansal kazançlardan ibaret değil”

İş faaliyetlerine ilişkin riskler ve fırsatlar hakkında da konuşan Preston, gelecekte başarılı işletmelerin sadece finansal kazanç değil farklı paydaşlara odaklanan ve sosyal, çevresel ve ekonomik olmak üzere etkileri daha geniş kapsamda ele alan farklı bir karar verme süreçlerinden geçeceğini söyledi.

Preston’a göre; yüksek oranda büyüme kaydeden ve gelişen bir ekonomi olarak Türkiye iş dünyası, ihracat pazarlarından kazanç sağlayıp yerel pazarlarında sürdürülebilir büyümeyi elde etmesine yönelik bu planı uygulamaya ilişkin çok önemli fırsatları elinde bulunduruyor.

 

 

 

Malcolm Preston kimdir?

Malcolm Preston, PwC’de Sürdürülebilirlik Hizmetleri Küresel Lideri olarak görev yapıyor. Yaklaşık 700 sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği uzmanından oluşan küresel ekibe liderlik ediyor. Ekibindeki uzmanların 100'den fazlası İngiltere'de bulunuyor.

Preston PwC’de, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularının anlaşılmasını ve PwC'nin müşterilerine sunduğu finansal raporlama, denetim, mevzuat ve vergi danışmanlığı hizmetlerinde bu konuyla ilgili risk ve fırsatların göz önünde tutulmasını sağlama görevini üstleniyor. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve bu değişikliğe ayak uydurmak için uluslararası gelişim, yatırım kararları, tedarik zinciri direnci (bütünlük ve güvenlik) konularında çalışmalar yapıyor, eğitici tablolar hazırlayarak çalışanların sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularına dahil edilmesini sağlıyor.

Çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi dahil Sürdürülebilirlik Raporlarının her alanında uzmanı olan Preston, aynı zamanda başarılı bir konuşmacı. Preston, son olarak Bloomberg Global Green Summit, Rio +20 BASD ve B4E etkinliklerinde konuştu, dünyanın ilk Küresel Okyanus Zirvesi olan Global Business of Biodiversity konferansında ve Dünya Ekonomik Forumu’nda açılış konuşmasını yaptı.

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği hakkında

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmanın daha iyi anlaşılması, benimsenmesi, yaşama geçirilmesi amacı ile 2004 yılında kuruldu. SKD’nin dört temel hedefi bulunuyor:

1-Sürdürülebilir Kalkınma kavramını iş dünyasına tanıtmak

2-Sürdürülebilir Kalkınma konusu ile ilgili örnek teşkil edecek iyi uygulamaların artmasını teşvik etmek, iş dünyasına tanıtılmasını sağlamak

3-Sürdürülebilir Kalkınma konusuna ilişkin politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak

4-Sürdürülebilir Kalkınma konusunda altyapı ve araçların geliştirilmesi için çalışmalar yapmak

 

SKD, yukarıda belirtilen hedeflere ulaşmak için yürütülen tüm çalışmaları iş dünyası, kamu, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, yerel idareler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde yapıyor. SKD’nin öncelikli gündemini iş dünyasına örnek olarak, toplum, çevre ve ülke ekonomisi adına değer yaratacak projelerin gerçekleştirilmesi oluşturuyor. Dernek, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma politikalarının belirlenmesine katkı sağlıyor. SKD, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) bir üyesi ve iş ortağı olarak Türkiye’yi uluslararası düzeyde de temsil ediyor. 

 

Birleşmiş Milletler ve bağlı kurumları, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu vb. düzenleyici ve yönlendirici konumdaki uluslararası kuruluşlar ile bilgi ve deneyim paylaşımı, ortak projelerde işbirliği yapıyor. SKD, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını benimseyen ve bu amaç doğrultusunda daha verimli çalışmalar yürütmek isteyen tüm kişi ve kuruluşları, deneyim ve birikimlerini dernek çatısı altında birleştirmeye davet ediyor. Genel merkezi İstanbul’da olan SKD’nin iş dünyasının önde gelen kuruluşlarından 40 üyesi bulunuyor. www.tbcsd.org

 

PwC – PwC Sürdürülebilirlik Hizmeti hakkında

PwC, tüm dünyada en üst düzey sektör uzmanlığı ile sunduğu denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri ile müşterilerine aradıkları değeri katar. 158 ülke 180.000’i aşkın çalışanı ile PwC yeni bir yaklaşım ve pratik tavsiyeler üretmek üzere müşterileri ile düşünce, deneyim ve çözüm önerilerini paylaşır. PwC 1981’den bugüne faaliyet gösterdiği Türkiye’de, İstanbul’da iki, Ankara’da, Bursa’da ve İzmir’de birer ofis olmak üzere toplam 5 ofiste, yaklaşık 1.350 kişilik profesyonel kadrosu ile Türk iş dünyasının aradığı değeri yaratmak için hizmet sunmaktadır.