Paris Anlaşması Dünya Günü’nde imzalandı: İş dünyasının rolü hiç olmadığı kadar büyük
Nisan ayında sürdürülebilirlik gündeminde iki küresel gelişme yaşandı. 21 Nisan’da BM Genel Kurulu tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) ile ilgili bir dizi üst düzey toplantı düzenlendi. Toplantılarda öne çıkan iki konu; özellikle ekonominin işleyişi, enerji, ulaşım ve gıda alanlarında köklü bir sistem değişikliliğine olan ihtiyaç ve 17 hedefe ulaşılması konusunda hükümetler, yerel yönetimler, iş dünyası, sivil toplum ve bireyler olarak hep birlikte çalışmanın önemi oldu.
BM Genel Kurul etkinliklerinde ilk defa hükümetler, iş dünyası ve sivil toplumun aynı masada bir arada olmaları ve SKH’lere yönelik amaçları tartışmaları bu işbirliğinin ilk somut göstergesi oldu.
Toplantılara katılan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) Başkanı Peter Bakker, iş dünyasının SKH’lere yaklaşımının, dünya çapında hayati sistemler olan şehirler, enerji ve gıdanın nasıl geliştirilebileceğini düşünmek şeklinde olduğunu belirtiyor. Bakker’a göre bu sektörler iş dünyasının kaynaklarını, finansmanını ve inovasyonunu yatırım yapacağı anahtar sektörler olacak. İş dünyasının bu alanlarda yapacağı SKH’lerle uyumlu çalışmalar büyük etki yaratarak bu hedeflere 2030’a kadar ulaşılmasına önemli bir katkı sağlayacak.
Nisan ayının diğer önemli gelişmesi ise 2015 sonunda açıklanan Paris Anlaşması’nın 175 ülke tarafından imzalanması oldu. 22 Nisan Dünya Günü’nde yapılan imza töreni; Paris Zirvesi’nden sonra atılan ilk somut adım olarak görülüyor.
Kanada Başbakanı Trudeau ve aktör Leonardo DiCaprio’nun konuşmalarının oldukça dikkat çektiği açılış konuşmalarından sonra, Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin Eylül 2016’da yapılacak G20 Zirvesi’ne kadar Çin’in Paris Anlaşması’nı kendi hukuk sistemlerine göre yasal olarak onaylayacağına söz vermesi son derece olumlu bir gelişme olarak görüldü. Konuşmalarda sıkça dile getirilen konulardan biri ise ‘karbon fiyatlandırması’ oldu.
İmza töreninde iş dünyası temsilcileri, özel sektör ve hükümetlerin dünyanın yararı için bir arada çalışmasının gerektiğine, Aralık 2015’te Paris’te iş dünyası tarafından dile getirilen önerilerin uygulanmasına ve hükümetler tarafından verilen sözlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
WBCSD Başkanı Bakker’a göre imza töreninin en önemli tarafı, Paris Anlaşması’nı bir üst seviyeye taşıması oldu. Bu noktadan itibaren, imzacı ülkeler yatırımları düşük karbon ekonomisine doğru harekete geçirecek. İş dünyası bu durumda hem Paris Anlaşması hem de SKH’ler konusunda en önemli uygulayıcı partner durumunda yer alıyor ve dünya genelinde bu konuda hükümetlere destek vermeye hazır. Bu kapsamda en önemli araçlar teknolojik inovasyon ve kalkınma olacak. İş dünyasının rolü hiç olmadığı kadar büyük ve bu durum hem sorumlulukları hem de avantajları beraberinde getiriyor.
WBCSD Başkanı Peter Bakker’ın konuyla ilgili yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.