İzmir Kalkınma Ajansı ve İş dünyası İzmir'de Rio+20'yi değerlendiriyor, sürdürülebilir kalkınma tartışılıyor

Published: 08.02.2013

 İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nın ardından düzenlediği ilk değerlendirme toplantısının ardından ikinci toplantı 15 Şubat’ta İzmir’de yapılacak. İzmir Kalkınma Ajansı, SKD işbirliği ile “İzmir Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu Konferansı”nı gerçekleştiriyor. Bölgesel kalkınmada sürdürülebilirliğin öneminden hareketle düzenlenen konferansta iyi uygulama örnekleri paylaşılacak ve sürdürülebilir kalkınma konusunda Türkiye’nin önde gelen isimleri bir araya gelecek.

 
 

2012 Haziran’ında gerçekleştirilen Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nın ardından, Türkiye’deki ikinci değerlendirme toplantısı 15 Şubat 2013’te İzmir’de yapılacak. İzmir Kalkınma Ajansı ve SKD işbirliği ile İzmir Hilton Oteli Balo Salonu’nda yapılacak konferans, bölgesel kalkınmada sürdürülebilirliğin öneminden hareketle düzenleniyor.

 

Konferansta, Rio+20’de Ulusal Raporda yer almaya hak kazanan iyi uygulama örnekleri paylaşılacak. Konferansın hedefi İzmir'de sürdürülebilir kalkınma araçlarının kullanımının yaygınlaştırılması olarak belirlendi.

 

İyi uygulamalar anlatılacak, önemli isimler bir araya gelecek

 

Konferansın açılış konuşmalarını, SKD Başkanı Galya Frayman Molinas, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Valisi M. Cahit Kıraç yapacak.

 

Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma araçlarının kullanılmasına yönelik iyi uygulama örneklerini ise Erdemir, Ford, Anadolu Efes, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vitra Karo, Coca-Cola İçecek, Arçelik, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı yetkilileri sunacak.

 

Konferansta, “İzmir ekoverimlilik (Temiz Üretim) uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik strateji çalışması” bir oturumda ele alınacak. Moderatörlüğünü İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Sibel Ersin’in yapacağı oturumun konuşmacıları; ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Göksel Demirer, TTGV Çevre Projeleri Birimi’nden Ferda Ulutaş ve İZKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi’nden Filiz Morova İneler.

 

Konferansın son oturumunda ise “Bölgesel çalışmaların sürdürülebilir kalkınmaya katkısı” tartışılacak. Moderatörlüğünü ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer’in yapacağı oturumun konuşmacıları; Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı Dr. Sema Bayazıt,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Daire Başkanı Kadir Demirbolat ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nden Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan.

 
 
 
 
 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) hakkında

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmanın daha iyi anlaşılması, benimsenmesi, yaşama geçirilmesi amacı ile 2004 yılında kuruldu.

 

SKD’nin dört temel hedefi bulunuyor:

-Sürdürülebilir kalkınmanın tanınması ve doğru algılanması,

-Sürdürülebilir kalkınma örnek uygulamalarının artması,

-Sürdürülebilir kalkınma konusuna ilişkin politikalar konusunda çalışmalar yapmak ve işbirliğinde bulunmak,

-İş dünyası, hükümet yetkilileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, yerel idareler arasında işbirliği sağlamak.

 

SKD’nin öncelikli gündemini iş dünyasına örnek olarak, toplum, çevre ve ülke ekonomisi adına değer yaratacak projelerin gerçekleştirilmesi oluşturuyor. Dernek, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma politikalarının belirlenmesine katkı sağlıyor.
 

SKD, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) bir üyesi ve iş ortağı olarak Türkiye’yi uluslararası düzeyde de temsil ediyor. Birleşmiş Milletler ve bağlı kurumları, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu vb. düzenleyici ve yönlendirici konumdaki uluslararası kuruluşlar ile bilgi ve deneyim paylaşımı, ortak projelerde işbirliği yapıyor. SKD, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını benimseyen ve bu amaç doğrultusunda daha verimli çalışmalar yürütmek isteyen tüm kişi ve kuruluşları, deneyim ve birikimlerini dernek çatısı altında birleştirmeye davet ediyor. Genel merkezi İstanbul’da olan SKD’nin iş dünyasının önde gelen kuruluşlarından 40 üyesi bulunuyor.

 
 
 
 
 

İzmir Kalkınma Ajansı Hakkında

Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun (No. 5449), ülkemizde 2006 yılında çıkarıldı. Aynı yıl İzmir’de, katılımcı bir anlayışla yerel otorite ile merkezi yönetim arasındaki işbirliğini geliştirerek kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak amacıyla, kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kuruldu.

Vizyonu:

”Sürdürülebilir yerel kalkınmada öncü ve etkin, uluslararası tanınırlığa sahip bir ajans olmak”

Misyonu:

“İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için bütüncül bir yaklaşım ile yerel potansiyeli harekete geçirecek katılımcı araçlar geliştirmek ve uygulamak ”

 

Kanunla verilmiş görevlere paralel İZKA öncelikli gündeminde temel olarak yer alan faaliyetler arasında; 2014-2023 İzmir Bölge Planı’nın hazırlanması, bölge planlarına uygun mali destek programlarının tasarlanması ve uygulanması, bölge planına uygun alanlarda yatırım destek faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, bölgesel düzeyde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması amacıyla tematik ve sektörel alt stratejilerin oluşturulması yer almaktadır.

 

İZKA faaliyetlerini bölge için belirlenmiş “Koruyarak Gelişen, Üreterek Büyüyen Yenilikçi İzmir” vizyonuna hizmet edecek şekilde planlamaktadır. Bu doğultuda yürüttüğü son faaliyetler arasında Sürdürülebilir Kalkınma Aracı olarak İzmir’de Eko-verimlilik Uygulamalarının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Strateji çalışması yer almaktadır. Önümüzdeki dönemde bölgede sanayi kuruluşlarında temiz üretim uygulamalarının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

www.izka.org.tr