İskenderun Körfezi'nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi - BTC

Published: 18.03.2014

 

BTC Şirketi - İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi

 

 
330.000 TON ATIKTAN 6 MİLYON ABD DOLARI  KAZANÇ SAĞLAMAK MÜMKÜN MÜ?
 
BP’nin ana hissedarı ve işletici ortağı olduğu Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı (BTC) tarafından desteklenen İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında T.C Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliği ile endüstriyel simbiyozun hayata geçirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. 
 
Proje ile İskenderun Körfezi’ndeki işletmeler arasında atık madde ve enerji değişimi başta olmak üzere hammadde, enerji, su, uzmanlık bilgisi, arazi ve benzeri her türlü kaynağın etkin kullanılması ve optimize edilmesi amaçlandı. Projenin ilk aşaması 2008 – 2009 yıllarında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) koordinasyonu ile yürütüldü. Projenin ilk aşamasında elde edilen çıktılar doğrultusunda, İskenderun Körfezi’nde  Endüstriyel Simbiyoz Projesi’nin Uygulama Aşaması’nın TTGV yürütücülüğünde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve International Synergies ortaklığıyla başlatılmasına karar verildi. 
 
19-20 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen “Endüstriyel Simbiyoz Konferansı 2014” etkinliğiyle kapanışı gerçekleştirilen projenin sonuçları kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı geniş bir kitle ile paylaşıldı. 
 
İskenderun Körfezi’nde hayata geçirilen Endüstriyel Simbiyoz Projesi, özgün çözümlerle ve işbirliği yaklaşımıyla, her sorunun bir fırsata çevrilebileceğine dair somut örnekler ortaya koydu. 2009 yılından beri yapılan bir dizi  toplantı ve etkinlik ile bölge 400’den fazla endüstriyel simbiyoz olanağı ortaya çıktı. Proje, bunların içinden başka bölgelerdeki  uygulamalara örnek olabilecek, ticari fırsata dönüşme şansı ve çevresel etkisi yüksek 8 pilot fikrin hayata geçirilmesine destek oldu. Bu kapsamda, AR&GE fikirlerinden, ürün geliştirmeye, fizibilite etütlerinden iş akış planı hazırlanmasına  kadar geniş bir yelpazede destekler verildi. 
 
Söz konusu 8 pilot projeyle, yılda ortalama 330 bin ton atığın değerlendirilebileceği görüldü. Bu miktarın, bir buçuk milyon nüfusa sahip bir kentin bir yılda ürettiği evsel katı atık miktarına eşit olduğu ve ayrıca, yılda 280 bin ton ürün üretilerek 6 milyon ABD doları  kazanç sağlanabileceği ortaya konuldu. Proje süresince 27 farklı kuruluş çalışmalara dahil olurken, 5 üniversite projeye doğrudan katkı verdi. Proje sayesinde yıllık 37 bin ton karbon azaltımı sağlanabileceği ve 6.500 metreküp su tasarrufu gerçekleştirilebileceği görüldü.
 
Endüstriyel simbiyoz projesinin  devamı için oluşturulan veri tabanı ve iletişim  ağına 2013’te 90 şirket, 4 bakanlık, 5 üniversite ve 18 kalkınma ajansı dahil oldu. Bu ağın gelişerek genişlemesi ve bölgede yeni simbiyoz girişimlerinin oluşup, hayata geçmesine  katkı sağlaması beklenmektedir.
 
T.C. Kalkınma Bakanlığı da, 2013’te endüstriyel simbiyoz ile ilgili bir toplantı düzenledi. Bu toplantının bir sonucu olarak, 19 ilin kalkınma ajansı ve TTGV, endüstriyel simbiyozun sürdürülebilirliğini sağlamak üzere yeni girişimler üzerine çalışmaya devam etmektedir.
 
Daha fazla bilgi için www.endustriyelsimbiyoz.org