İş Dünyası Suyun Politik Yüzünü Aydınlatmak İçin İstanbul'daki Foruma Katılıyor

Published: 11.03.2009

BAW,İSTANBUL, 11 Mart 2009— İstanbul’da gerçekleşecek olan 5. Dünya Su Forumu, suyun politik yüzünü aydınlatmak ve iklim değişikliği, gıda, enerji ve halihazırda var olan finansal kriz gibi diğer küresel sorunlarla olan bağlantıları açığa çıkartmak için bir fırsat niteliğindedir.

Su için İş Dünyası Aksiyonu’na (BAW) göre su, yaşamın kendi güvenliği için tüm diğer doğal kaynaklar içerisinde en değerli ve en hayati öneme sahip olmasına rağmen su rezervi, sağlık koşulları, tarım, enerji, transfer, çevre koruma ve iklim değişikliğine adaptasyon gibi tüm koşullarda önemi gözümüzden kaçırılan bir konumdadır.

Su için İş Dünyası Aksiyonu, gereken önemi vermemiş olmamızın sonuçlarının katastofik olacağı konusunda bizleri uyarıyor. Ayrıca su kullanımını azaltmadığımız sürece de endüstri, tarım gibi sektörlerin müşterileri ve tedarikçilerinin eksilmesi sorunuyla yüzleşeceklerini de ilave ediyor. Kirlettiğimiz suyun sağlık masraflarını arttıracağını, üretimi azaltacağını ve emtia fiyatlarını arttıracağını da sözlerine ilave ediyorlar.

Halihazırda süren ekonomik kriz, hükümetlerin ekonomik uyarı programlarının bir parçası olarak su altyapı yatırımları ve su kaynakları yatırımlarını ele geçiren bir fırsata dönüşmelidir. Sulama ve su yönetiminden su rezervine kadar olan suyun tüm görünümleri, sağlık koşulları ve kirlilik nakli toplumun tüm sektörleri için uzun süre dayanıklı yararlar sağlaması bakımından oldukça ideal olan adaylardır.

Su için İş Dünyası Aksiyonu foruma katılacak olan tüm devlet başkanı ve bakanları ziyaret etmektedir. Su sorunlarının karmaşık yapısı güçlü politikalara ve liderlere ihtiyaç duymakta, Su İcin İş Dünyası Aksiyonu da Milenyum Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmayı hızlandırabilmek ve gerçekleştirebilmek amacıyla bakanlarla görüşmeleri gerçekleştirmektedir.

Bakanlar bu konuda ayrıca eyleme geçmemenin bedelini göstermek için su sorunlarını ve bu sorunları çözmenin toplumlara ve ekonomilere faydalarını adresleyen yeni bir araştırma ve analiz programı üretmeliler.

İş dünyası özellikle son 10 yıldır su sorunlarını çözmede gittikçe artan bir öneme sahip olmaya başladı. Dünya Su Forumu bu çerçevede bir su kullanıcısı olarak da su verimliliğini arttırma ve kirliliği azaltmanın yanında doğal kaynakları da koruyabilme amacıyla teknolojileri ve pratikleri geliştirme gibi konularda iş dünyasının rolünü tartışacak.

Tüm sektörlerden İş Dünyası gerçek sorumluluk ve görevleriyle çözümün bir parçasıdır.

16-22 Mart tarihleri arasında yaklaşık 15.000 katılımcıyı ve 15 adet devlet başkanını biraraya getirecek olan Forum hükümetlere, Birleşmiş Milletler Milenyum Kalkınma Hedefleri’ne ulaşabilmek amacıyla taahhüt ettikleri su sorunlarını çözmede ve suyu ajandalarının başına koymada bir fırsat yaratacaktır.

Su icin İş Dünyası Aksiyonu, dünya çevresinde pekçok sektör ve bölgeyle çevrili kapsamlı bir ağ olan iş dünyasını bir araya getiren bir partner durumundadır. İş dünyası ve endüstriler, hedefleri gerçekleştirme, taahhütleri yerine getirme ve 5. Dünya Su Forumu’nun sonuçlarını doğru yansıtabilme konularında olumlu bir paydaş olarak nitelendirmeyi amaçlamaktadır.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Türkiye temsilcisi Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası (ICC Turkey), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Türkiye bölgesel ağı İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (TBCSD), Özel Su Operatörleri Uluslararası Federasyonları (AQUAFED), Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSIAD) ve BIAC gibi kuruluşları kapsayan Su icin İş Dünyası Aksiyonu su uzmanlarını biraraya getiren Dünya’nın en büyük Forumu’nda iş dünyasının sesinin duyulmasını sağlayacak.

BAW
ICC
WBCSD
AquaFed
BIAC
TOBB
TUSIAD
ICC Turkey
TBCSD


Kaynak:AQUAFED