“İnovatif sürdürülebilirlik” konusundaki iyi uygulamalar Yeşil İş Konferansında paylaşıldı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Yeşil İş - Green Business buluşmasında “Sürdürülebilir İnovasyon Modellerinde Başarılı Uygulamalar” başlıklı bir oturum düzenledi. Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği oturumda SKD tarafından düzenlenen “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması”finalistlerinden TAV Havalimanları Holding, Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım, Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi (EGEVAK) ve ETA Elektronik Taşımacılık Ağı uygulamalarını iş dünyasıyla paylaştı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarafından düzenlenen “İnovatif Sürdürülebilir Uygulamaları Yarışması”nda finalist olmaya hak kazanan firmalar, uygulamalarını iş dünyası ile paylaştı. 17-18 Eylül’de İstanbul’da düzenlenen 5. Yeşil İş Buluşması’nda, TAV Havalimanları Holding, Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım, Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi (EGEVAK) ve ETA Elektronik Taşımacılık Ağı temsilcileri projelerini anlattı.
İnovatif uygulamalarla sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen oturumda SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvik SKD’nin amaçları ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, yarışma sürecini özetledi. “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması”nın iyi uygulamaları, “Sürdürülebilir İş Modelleri ve İnovasyon” başlığı altında anlatıldı.
Yarışmanın başarılı uygulamalarını TAV Havalimanları Holding’ten İnşaat Lojistik ve Satınalma Koordinatörü Mehmet Ali Türkel, Enerjisa’dan Dağıtım Operasyonları Direktörü Murat Pınar; Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi’nden (EGEVAK) Yasemen Bilgili ve Borusan Şirketler Grubu’ndan Elektronik Taşımacılık Ağı, Taşımacılık ve Ticaret (ETA) Genel Müdürü İlker Bekbay projelerini sundu ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Oturumda son olarak SKD İnovasyon Çalışma Grubu Başkanı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, Vodafone’un sürdürülebilirlik ve inovasyon konularındaki vizyonunu, yaklaşımını ve örnek çalışmalarını aktardı.
YEŞİL İŞ KONFERANSINDA SUNULAN İNOVATİF SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARI PROJE ÖZETLERİ
BÜYÜK ŞİRKET KATEGORİSİ
Çevresel İnovatif Uygulama: TAV Havalimanları Holding
• Proje: İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali Projesi Geri Dönüşüm Uygulaması
• Proje özeti: TAV Havalimanları’nın iştiraki TAV Ege, İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin 2032’ye kadar işletme hakkını kazandı. İmzalanan anlaşmaya göre, TAV var olan iç hatlar terminalini yıkarak daha modern bir yapı inşa etmeyi de üstlendi. Proje kapsamında 185 bin metrekarelik terminal binası, 2 bin 559 araçlık çok katlı otopark ve ilgili birimler inşa ediliyor. Bu çerçevede, yeni terminal kompleksinin yapımının yanı sıra eski iç hatlar binası ve eklerinin yıkımı; hurda ve atıkların geri dönüştürülmesi işini TAV İnşaat üstlendi. Hayata geçirilen uygulamayla, yıkım söküm sonucunda ortaya çıkan malzemelerin yüzde 67’si geri dönüştürüldü, yüzde 32’si yapım çalışmalarında yeniden kullanıldı, her iki kategoride de değerlendirilemeyen yüzde 1’lik kısım bertaraf edildi.
Çevresel İnovatif Uygulama: Elektronik Taşımacılık Ağı, Taşımacılık ve Ticaret
• Proje: Kara nakliyesinde elektronik taşımacılık ağı
• Proje özeti: Elektronik Taşımacılık Ağı (ETA); yeni teknolojilerin kullanımıyla verimliliği artırmayı; sosyo ekonomik gelişme sağlayarak ekolojik dengeyi korumayı, sektörü iyileştirmeyi amaçlıyor. 2012 Haziran ayında kurulan şirket 2013 Ocak ayında hizmete açıldı, projenin lansmanı 2013 Mart ayında yapıldı. Tüm yazılımlar GOSB Teknokent'te şirketin kendi yazılım ekibi tarafından geliştirildi. Ağın halen 2 bini aşkın Kamyoncu Esnaf ve 500’ü aşkın Yük Sahibi KOBİ üyesi bulunuyor. ETA sistemine kayıtlı her üye Kamyoncu Esnafın aracının konumları ve rotaları akıllı bir yazılımla takip ediliyor, böylece Yük Sahibi KOBİ’den bir sipariş geldiğinde, en yakın ve en uygun konumdaki araca atanıyor. Bu yolla sisteme üye araçlarda yüksüz taşıtların taşıt-km içindeki payının yüzde 23’ten yüzde 10’a indirilmesi, iki kat iyileşme hedefleniyor. Aynı araç adediyle daha fazla taşıma yaparak yüzde 20 verimlilik artışı sağlanacak. Türkiye’de sadece kamyonlardan kaynaklı karbondioksit emisyonu yılda 4 milyon tona ulaşıyor. Projeden sağlanacak verimlilikle bu miktarın 380 bin tona indirileceği ve yaklaşık 15 milyon ağacın korunacağı hesaplanıyor.
Ekonomik İnovatif Uygulama: Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım
• Proje: Geri dönüşüm ve test merkezi projesi
• Proje özeti: Geri Dönüşüm ve Test Merkezi ile sahadan gelen malzemelerin test ve bakımlarının yapılması, geri dönüşümlerinin sağlanması, garanti süresi içerisinde arızalanan malzemelerin garanti takibinin yapılması ve çevreye zararlı etkilere sahip maddelerin doğaya salınımının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Elektrik malzemelerinin yapılan test ve bakım işlemleri ile tekrar kullanılması sağlanarak çevreye zararlı etkiye sahip maddelerin doğaya salınımının önüne geçildi. 2012’de sahada arızalanarak veya yenileme yatırımı kapsamında sökülerek ana ambarlara (demonte) gelen 202 bin 476 adet malzemeden, 67 bin 492 adedi yapılan tasnif, test ve bakım işlemleri ile kullanılabilir hale getirilmiş, ayrıca işletmede garanti kapsamında arızalanan 1376 adet malzeme Garanti Yönetimi Sistemi ile üreticisine değiştirilmiştir.
Sosyal İnovatif Uygulama: Enerjisa Enerji Hizmetleri
• Proje: Hata İkaz Sistemi (HİS)
• Proje özeti: Alçak Gerilim (AG) dağıtım şebekelerinde çeşitli arıza nedenleriyle demir direklerde elektrik kaçağı oluşması ya da iletken kopması durumlarında can ve mal emniyetini güvence altına alacak yeni ve özgün bir sistem tasarlandı ve pilot uygulaması yapıldı. Yılda yaklaşık 4 bin adet iletken kopması meydana geldiği düşünüldüğünde can ve mal güvenliği için konunun ne derece elzem olduğu gözleniyor. Bu uygulama ile sorunun önüne geçilmesi ve elektrik kayıplarından kaynaklanan ekonomik zararın giderilmesi amaçlanıyor. Proje, Türkiye ve Dünya genelinde, elektrik dağıtım sektöründe öncü bir uygulama özelliğini taşıyor. Yapılan araştırmalarda bu gibi arıza durumlarında can kayıplarını önlemek amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldığı ancak sistemsel olarak bir sonuca ulaşılamadığı tespit edilmiştir. Hata İkaz Sistemi Elektrik Dağıtım sektöründe ilk olma özelliği taşıyor. Hata İkaz Sisteminin parçası olan demir direklerde elektrik kaçağını tespit eden cihaz için 1 Mart 2013 tarih ve 2013-G-72849 sayı ile Türk Patent Enstitüsü’ne faydalı model başvurusu yapıldı.
KOBİ KATEGORİSİ
Çevresel İnovatif Uygulama: Ege Orman Vakfı Ağaçlandırma ve Ağaç Ürünleri İktisadi İşletmesi (EGEVAK)
• Proje: Orman Alanları Veri Toplama ve Erken Uyarı Sistemi (TELEMETRİ)
• Proje özeti: Yenilikçi bir teknolojik sistem olan Orman Alanları Veri Toplama ve Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi ile M2M yani makineler arası mobil iletişim teknolojisiyle Türkiye’de ilk model “Ormanları yangından koruma projesi” hayata geçirildi. İzmir Adnan Menderes Havalimanında stratejik öneme sahip orman alanının telemetri sistemi ile GSM şebekesi üzerinden düşük tüketimli ve yıllarca çalışan güneş enerjili bir sistemle korunuyor olması ormanın sürdürülebilirliğini sağlıyor. Sistem; EGEVAK ve VODAFONE çözüm ortaklığı ile orman yangınları ve yangının çıktığı orman içindeki noktaları erkenden tespit edebiliyor, ilgililerin cep telefonuna SMS ve mail ile uyararak, müdahalenin yangın yayılmadan yapılmasını sağlayabiliyor.