Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu TMM’nin ikinci sektörel etkinliği “Gıda Sektöründe Döngüsel Ekonomi Fırsatları” 23 Mayıs 2019 tarihinde Türk Tuborg ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirildi.
Gıda sektöründen konusunda uzman akademisyenler ve firmaların ilgili yetkililerinin katıldığı buluşmada gıda sektörüne yönelik malzeme değerlendirme yönteamleri tartışıldı.
SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, 2018’de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenmek üzere seçilen ilk ve tek Türk girişimi olan Fazla Gıda’nın kurucularından Olcay Silahlı’nın konuşmasıyla devam etti.
Türkiye Materials Marketplace projesi yönetici Münevver Bayhan tarafından yapılan proje tanıtımının ardından projenin 3 senelik gelişimi ve yeni dönemdeki sektörel çalışmaların arttırılmasına yönelik hedefler hakkında katılımcılar bilgilendirildi. TMM üyelerine yönelik olarak tasarlanan teknik destek hibesi The Circular Vouchers ise EBDR Near Zero Waste Program Yöneticisi Deniz Yurtsever tarafından tanıtıldı; ayrıca 3.cü dönem hibe duyurusunun da yakın zamanda açıklanacağı belirtildi.
Gıda Sektöründe Atık Değerlendirme Yöntemleri
Bu bölümde ise sektöründe uzman değerli akademisyenler Gıda atıklarının değerlendirilmesi, ekonomik değeri olan ürünler üretilmesi konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ege Üniversitesi Gıda Bölümünden Prof Dr. Yekta Göksungur BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre; dünya genelinde üretilen gıda maddelerinin yaklaşık üçte birinin atık olarak ortaya çıktığını vurgulayarak bu durumdan kaynaklanan maddi kaybın yaklaşık 750 milyar $’a denk geldiğinin altını çizdi. Göksungur sektörde değer yaratma potansiyelin fazla olduğununda vurgusunu yaptı.
Ardından, Ege Üniversitesi'nden Prof.Dr. Taner Baysal, sebze ve meyve atıklarının değerlendirilmesi konusunda katılımcıları bilgilendiriken ayrıca bu konuda gerçekleştirdiği, sektöre fırsat sunan, araştırma çalışmalarını da paylaştı.
RHODOLIVE proje yürütücüsü Alper Karakaya, Horizon 2020 tarafından desteklenen projenin çevre üzerinde zararlı etkilere sahip olan zeytin karasuyu'nun (ZKS) daha önce denenmemiş bir maya türü ile iyileştirilerek döngüsel ekonomi yaklaşımıyla katma değerli ürünler üretilmesini amaçladığını ve ZKS yan ürününün yeniden ekonomiye kazandırılmasının hem ülke hem de dünya açısından yenilikçi ve özgün bir nitelik taşıyacağını belirtti.
Gıda sektöründe döngüsel ekonomi için iş birliği ve proje olanaklarının belirlenmesinin hedeflendiği atöyle çalışmasında ise katılımcılar Prof. Dr. Yekta Göksungur ile beraber proje fikirlerini geliştirerek, yatırım, teknik destek ve Ar-Ge ihtiyacı duydukları başlıca konuları belirleme ve değerlendirme fırsatı buldular. Ayrıca atölye kapsamında, firma yetkilileri karşılaştıkları başlıca zorlukları ve TMM projesinden beklentilerini de paylaştılar.
Etkinliğin ev sahibi Türk Tuborg tarafından gerçekleştirilen ve Türk Tuborg’un sürdürülebilirlik yaklaşımı ile ilgili sunumun ardından gerçekleştirilen kokteylde katılımcılar birbirlerini yakından tanıma, fikir alışverişinde bulunma ve konuyla ilgili tartışma fırsatı buldular.