Ebru Dildar Edin, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanlığı görevine yeni dönemde de devam ediyor!

Published: 20.03.2019

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi global ağının önemli bir üyesi olarak 15 yıldır sürdürülebilirlik konusunun hem iş dünyasında hem de kamu özelinde yerleşmesinde öncülük eden İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin oldu.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı 19 Mart Salı günü gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısının ardından, yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında, Garanti  Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, geçen yıl devraldığı Başkanlık görevini devam ettirmek üzere seçildi. PwC Danışmanlık Ortağı Ediz Günsel ve Eczacıbaşı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Ata Selçuk Başkan Yardımcısı olurken Sütaş Süt Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz Saymanlık görevine getirildi. 

“Ülkemizin sürdürülebilirlik dönüşümünde hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada her geçen gün daha önemli bir pozisyonda yer alıyoruz.”

 

Ebru Dildar Edin, bir dönem  daha bu görevi sürdürmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, yaptığı konuşmada şunlara değindi:


“SKD Türkiye olarak tam 15 yıldır, iş dünyasının sürdürülebilirliği temel stratejilerinden biri haline getirmesi için çalışıyoruz.  Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni merkeze alarak kurumlara ve pek çok farklı sektörden şirketlere sürdürülebilirlik alanında liderlik etmeye devam ediyoruz. Her yıl hızla artan üye sayımız, bu vizyonun Türkiye iş dünyasında ne kadar önemsenmeye başladığını gösteriyor. Bu yılki Genel Kurul toplantımızda farklı bir şey yapmak istedik ve ilk sözü gençlere verdik. İş dünyasını gelecekte nelerin beklediğini bizzat onların ağzından dinledik. Gördük ki, bizlerden çok daha sorumlu, bilinçli ve kararlı  bir yeni nesil geliyor. Önümüzdeki yıl, dünya çapında iş gücünün %38'ini, bütün tüketicilerin ise %40’ını Z kuşağı oluşturacak. İş dünyası olarak bu neslin yüksek beklentilerini karşılayabilmek, rekabette geri kalmamak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için hepimizin dikkate alması gereken bazı akımlar var. Bunlar, yeni nesil aktivist liderlik, sorumlu üretim ve tüketimin şekillendireceği yeni iş modelleri, iklim değişikliği ve düşük karbon ekonomisi ve belki de en önemlisi iş birliklerinin gücü… Üyelerimize azami katkıyı sağlayabilmek amacıyla yeni dönem için çeşitliliği ve kapsayıcılığı ön planda tuttuğumuz bir yönetim kurulu kadrosu oluşturduk. Yeni Yönetim Kurulu Üyelerimiz de pek çok farklı sektörün temsilcilerinden oluşuyor. Yine ne mutlu ki bize; bu yıl yönetim kurulumuz kadın ve erkek oranı açısından da dengeli bir dağılım gösteriyor. Buradan tüm kurumsal şirketlerimize seslenerek onları SKD Türkiye’ye üye olmaya davet ediyorum.”

SKD Türkiye’nin 2021 yılına kadar görev yapacak Yönetim Kurulu’nun belirlendiği Olağan Genel Kurul Toplantısı’ndan önce ayrıca Yekta Kopan’ın moderatörlüğünü yaptığı çeşitli paneller gerçekleştirildi. 


“Gelecek Gençler için Sürdürülebilir mi?”, “Döngüsel Ekonomi”, “Sürdürülebilirlik Raporlaması”, “Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği” başlıkları altında dernek grup başkanları, üye şirketlerin ve birlikte proje yapılan paydaş kurumların üst düzey yöneticilerinin konuşmacı olarak yer aldığı paneller ile sürdürülebilirlik konusu çeşitli yönleriyle ele alındı.

Gelecek Gençler için Sürdürülebilir mi? Panelinde Yekta Kopan’ın konukları, daha önce Akçansa Biyoçeşitlilik Yarışması’nda finalist olan Özel Çakabey Koleji öğrencileri Defne Sallı ve Tuan Dolmen idi. Defne Sallı “İçinde yaşayacak bir dünya olmaz ise geleceğin ne önemi var” sözleri ile gelecek ve sürdürülebilirlik kesişiminde durmamız gereken noktayı özetlerken, Tuan Dolmen “Sürdürülebilirlik, dünya vatandaşı olmanın gerektirdiği bir sorumluluktur.” diyerek gençlerin önceliğini ifade etti. 

Kahve arasının ardından SKD Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilirlik Raporlaması ve Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği çalışma gruplarındaki faaliyetler aksında gerçekleştirilen “3 Odak Alanında 3 Panel” oturumuna geçildi. 


SKD Türkiye Döngüsel Ekonomi Çalışma Grubu Başkanı Ata Selçuk’un döngüsel ekonominin önemini “Doğanın kendisinde döngüsellik var. Doğada atık kavramı yoktur. Bu döngüselliği iş dünyasına da entegre etmeliyiz. Döngüsel Ekonomiyi iş yapış şeklimiz haline getirmeliyiz” sözleriyle açıklayarak başladığı Döngüsel Ekonomi Paneli’nde TİDER Kurucu Başkanı Serhan Süzer ve EBRD Analisti Bengisu Kılıç Gökberk de Moderatör Yekta Kopan’ın sorularına yanıt verdiler. Serhan Süzer, TİDER olarak, 2014’ten bu yana israf olabilecek ürünleri insanlara ve hayvanlara sunmak, son çare olarak da doğal döngüye katmak için çalışıyoruz sözleriyle iş dünyasından TİDER’e katkı vermelerini beklediklerini ifade etti. Döngüsel ekonomi konusunda SKD Türkiye tarafından yürütülen Türkiye Materials Marketplace (TMM) projesinin sunduğu fırsatlara dikkat çeken Bengisu Gökberk “Projenin Amerika’da başlamasının 2 sene sonrasında Türkiye’de SKD Türkiye ile TMM projesini başlattık. Türkiye döngüsel ekonomi konusunda dünyanın çok da gerisinde sayılmaz, ancak iş dünyasının TMM projesine dahil olması, daha fazla etkileşime geçmesi önemli." dedi. 

 

Sürdürülebilirlik Raporlaması panelininde ilk söz alan SKD Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Çalışma Grubu Başkanı Ediz Günsel, “Sürdürülebilirliği stratejisine oturtan şirketler kazanacak. Diğerleri yok olmaya mahkum kalacak. Sürdürülebilirlik raporlaması bu yüzden çok önemlidir” dedi. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Ofis Direktörü Burçun İmir ise, hem global bir şirket olmanın hem de Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlaması yapmanın arasındaki farkları, avantaj, gereklilik ve zorlukları özetlerken, ÇİMSA Alternatif Yakıt ve Alternatif Hammadde Koordinatörü İsmail Boz, önemli bir çimento üreticisi olarak ÇİMSA’nın sürdürülebilirlik önceliğini şeffaflık ilkesiyle birlikte değerlendirdiğini belirterek, “2010 yılından bu yana sürdürülebilirlik raporu yayınlıyoruz. Bu mart ayında da Entegre Raporumuzu yayınlayacağız” dedi.

 

SKD Türkiye 8. Genel Kurul toplantısı öncesi gerçekleştirilen son panel Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği konulu panel idi. SKD Türkiye Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Çiğdem İçel’in, moderatör Yekta Kopan’ın “Kadın istihdamı neden önemli?” sorusuna “Ülke olarak sürdürülebilir kalkınmaya geçişimizdeki en önemli aşama tasarruf oranımızı artırmak, bu tasarrufları da yatırıma çevirmek. Araştırmalara göre, bir hanede çalışan kadın var ise o aile için tasarruf oranı %11, çalışan kadının olmadığı ailede ise bu oran sadece %5...” şeklinde yanıt verdi. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesini aktaran Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise, “Konu kadın/erkek değil, nitelikli iş gücü.” sözleriyle kadınların iş gücüne katılmasının nitelik artırıcı projelerle sağlanabileceğini belirtti. Son panelist, AFD Türkiye Proje Yöneticisi Ceyda Cesur ise, AFD olarak “kadın istihdamı ve fırsat eşitliğine dair her şey” sloganıyla yayına başlayan Eşit Adımlar platformuna verdikleri destekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. 


8. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından Yönetim Kurulunda yapılan görevlendirmeler için SKD Türkiye Yönetim Kurulu sayfamızı inceleyebilirsiniz.