BTC Yumurtalık Etkinliği- Doğu Akdeniz Bölgesi'nin ilk yapay resifi Yumurtalık'ta

Published: 15.09.2009

15 Eylül 2009-BTC olarak 2008 yılında başlatılan Yumurtalık Körfezi’ndeki balıkçı topluluklarının desteklenmesini amaçlayan proje kapsamında, Yumurtalık sahili açıklarına yapay resif atımı BTC tarafından gerçekleştirildi. Deniz ekolojisine olumlu etkisi olacak ve balıkçılar için de yeni bir av sahası sunacak bu yapay resif alanı Doğu Akdeniz Bölgesi’nde bir ilk. Bu çalışmanın sürdürülebilir balıkçılık konusunda tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir proje olacağına inanılıyor. Bu proje Tekfen ve Çukurova Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirildi.

Resif, 100 adet beton blok’tan oluşuyor, ve yaklaşık 1 km uzunluğunda. Yumurtalık körfezinde azalmakta olan resif bağımlısı balık türlerinin varlığını artırmaya katkı sağlayacak. Ayrıca, Yumurtalık balıkçı barınağı’na kurulan bir vinç’in de açılışı yapıldı. Bu vinç sayesinde balıkçılar teknelerini tamir amaçlı olarak karaya çıkarabilecekler. Daha önce vinç olmadığı için tekneler eskiden kalma yöntemler ile karaya çekiliyor, ve bu esnada zarar görüyorlardı.

Bu açılışlarda BTC ekibinin dışında Adana Vali Yardımcısı, Yumurtalık Kaymakamı ve Belediye Başkanı, diğer kamu kurumlarından yöneticiler, balıkçılar, iş ortakları ve basın da hazır bulundu.

Kaynak: BP-BTC