BTC Şirketi ve Antakya Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin Uluslararası Standartlara Uygun Yönetilmesi İçin El Ele Verdi

Published: 13.07.2007

BTC Şirketi ve Antakya Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin Uluslararası Standartlara Uygun Yönetilmesi İçin El Ele Verdi

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi (BTC), "Antakya Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin" uluslararası standartlara göre yönetilmesi amacıyla Antakya Belediyesi ve tesisin işletiminden sorumlu olacak Hatay Çevre Koruma Birliği'ne (ÇEVKO1) teknik destek sağlanmasını hedefleyen bir proje geliştirdi. 2 yıl sürecek teknik destek projesinin üç temel çıktısı olması hedefleniyor:
[list]
[*] Antakya Belediyesi evsel ve evsel nitelikteki endüstriyel atıklar için yönetim planlarının ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanması
[*] Antakya Belediyesi düzenli katı atık depolama tesisinin tasarım ve inşaatındaki eksikliklerin ulusal ve uluslararası standartlara göre tamamlanması
[*] Antakya Belediyesi ve tesisin işletiminden sorumlu olacak ÇEVKO1 bünyesinde katı atık yönetimi konusunda işletme kapasitesinin oluşturulması
[/list]
Bu çerçevede, Antakya Belediyesi, ÇEVKO1, BTC Şirketi ve boru hattının Türkiye'deki operatörü olan BOTAŞ International Limited (BIL) arasında 13 Temmuz 2007 tarihinde projenin amacını, tarafların görev ve sorumluluklarını tanımlayan bir "İşbirliği Protokolu" imzalandı.

BTC Şirketi ve BIL, BTC Boru Hattına yönelik faaliyetlerini proje anlaşmaları ve ÇED raporu çerçevesinde uluslararası standartlara uygun olarak yürütmeyi taahhüt ederek faaliyetlerini bu çerçevede başarıyla sürdürmektedir. BTC Çevresel Yönetim Sistemi' nin bir parçası olan Katı Atık Yönetim Planı gereğince, BTC ve BIL, hali hazırda İzmit' te bulunan bir tesise gönderdiği evsel ve evsel nitelikli endüstriyel atıklarını, uluslararası standartlara uygun çalışır hale gelmesi durumunda Antakya'daki tesise nakledeceğini İşbirliği Protokolü çerçevesinde taahhüt etmiş oldu.

Proje hakkında konuşma yapan BTC Projesi Direktörü Can H. Suphi şunları söyledi: "BTC olarak, boru hattına ve Ceyhan Terminali'ne yakın yerleşim birimlerinin sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmasına ve çevrenin korunmasına yönelik faaliyetlere katkıda bulunmak amacıyla bugüne kadar birçok projede aktif olarak yer aldık. BTC'nin çevresel ve sosyal etkilerini önlemenin ötesine geçerek kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimiz gereği iş yaptığımız bölgelerin kalkınmasına destek sağlamak amacıyla yerel yönetimler, sivil toplum ve yerel halkla işbirliği halinde çalışmaya devam edeceğiz.

Bu çerçevede, "Antakya Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin" uluslararası standartlara uygun yönetilmesi için Çevre Yönetim Sistemi geliştirilmesi ve bu sistemin etkin bir şekilde uygulanması konusunda teknik destek vermeyi hedefleyen bu projede, Antakya Belediyesi, ÇEVKO1 ve BIL ile yapmış olduğumuz işbirliğinden mutluluk duyuyoruz."

Can H. Suphi, projenin, BTC Şirketi'nin yürütmekte olduğu Bölgesel Kalkınma Girişimi'nin temel unsurlarından biri olan etkin yönetişim bileşeni kapsamında, yerel yönetimlerin çevresel ve sosyal standartlara uyum konusundaki çabalarının desteklenmesi hedefini karşılamakta olduğunu belirterek, şunları ekledi: "Antakya Belediyesi'nin değerli katkılarıyla gerçekleşen bu proje, başta boru hattı güzergahında yer alan belediyeler olmak üzere, Türkiye'deki tüm yerel yönetimlerde uygulanmak üzere güzel bir örnek teşkil edebilir"

İmzalanan İşbirliği Protokolü'ne göre, Antakya Belediyesi'ne ait katı atık düzenli depolama tesisinin uluslararası standartlara göre yönetilmesi konusunda BTC Şirketi yaklaşık 360 bin ABD doları tutan teknik destek maaliyetlerini karşılarken, Antakya Belediyesi ve ÇEVKO1 faaliyetlerin uygulanmasında ve özellikle tesisin inşaatının uluslararası sandartlara göre eksikliklerinin tamamlanması konusunda ayni destek sağlayacaktır. BTC, projenin çevre, sağlık ve emniyet standartlarına uygunluğunun izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarında BIL'den teknik destek alacaktır.

Editöre notlar:
Bölgesel Kalkınma Girişimi nedir?
BTC Şirketi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'deki kalkınma girişimlerini desteklemek amacıyla Bölgesel Kalkınma Girişimi'ni (BKG) başlatmıştır. BKG, BTC Şirketi'nin, halen faaliyette bulunduğu ve yatırım yaptığı ülkelerdeki kurumsal sosyal sorumluluğa yönelik taahhüdünü ortaya koymaktadır. BKG üç temel bileşen üzerine odaklanacaktır: Girişimciliğin Desteklenmesi, Etkin Yönetişim ve Enerjiye Erişim. BTC Şirketi, BGK kapsamında yaratılacak olumlu etkilerin maksimize edilebilmesi için ulusal ve uluslararası kalkınma kuruluşlarıyla ve kamu kurumlarıyla işbirliği halinde çalışmayı hedeflemektedir.
BTC Şirketi, 2003-2007 yılları arsında BTC güzergahında uygulanmakta olan Toplumsal ve Çevresel Yatırım Programlarına 18,5 milyon ABD doları tutarında bir kaynak ayırmıştır. BKG'nin başlaması ile birlikte BTC, bu iki programla sağlanan olumlu katkıları daha da artırmayı hedeflemektedir. BTC Şirketi'nin yatırım programları hakkında daha fazla bilgi için www.btcinvestment.com adresi ziyaret edilebilir.
BTC Şirketi'nin ortakları: BP (operator firma), Statoil, SOCAR, TPAO, Total, LUKAgip, NICO, Chevron, ExxonMobil, ITOCHU, Devon, Hess, ENI, ConocoPhillips ve INPEX.