BOYNER-Altınyıldız, Çevre Enerji & ARGE çalışmalarında ISO 14064 belgesini almaya hak kazandı.

Published: 11.04.2013



Karbon ayakizi ölçümü yapan veya diğer bir deyişle sera gazı emisyonlarını hesaplayan Altınyıldız, İngiliz Standartlar Enstitüsü BSI tarafından yapılan denetimler sonrasında ISO 14064 belgesini almaya hak kazandı.


Tekstil sektöründe bir ilk olarak aldığı bu uluslararası standart belgesi birçok açıdan Altınyıldız’a önemli katkıları olacak:
• Altınyıldız bünyesinde enerji verimliliği projeleri hız kazanacak.
• Sera gazı salınımlarını indirdiği için devletin verdiği emisyon azaltım teşviklerinden faydalanabilecek.
• Çevre politikaları ve iklim değişikliği ile mücadelesinden dolayı yurtdışı ihracat payını önemli ölçüde arttıracak.
• Avrupa Birliği’ne üyelik süreciyle birlikte, Altınyıldız yeni regülasyonlara hızlı bir şekilde uyum sağlayacak.
Hesaplamalarında operasyonlarını yürüttüğü Çerkezköy, Yenibosna ve Sirkeci yerleşkelerini ele alan Altınyıldız, yalnızca üretimden kaynaklanan sera gazı salınımlarını değil, aynı zamanda operasyon ve hizmetlerini de hesaplayarak Tekstil sektöründe bir ilke imza attı!
TÜSİAD ve Bölgesel Çevre Merezi İklim Platformu, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Platformu'na üye olan Altınyıldız, yürüttüğü çalışmalarla sadece kendi sektörüne değil iş dünyasına da örnek şirket oldu. Bu bağlamda Altınyıldız uluslararası ISO 14064 standartı ile iklim değişiklikleri ile mücadede örnek şirketler içinde yer aldı.

İklim değişikliği, hükümetlerin, sanayicilerin ve insanların gelecek yıllarda karşılaşacakları en büyük zorluklardan biri olarak kabul edilmektedir. İklim değişikliğinin hem insanlar hem de doğal sistem üzerinde etkisi bulunmakta ve kaynak kullanımı, üretim ve ekonomik faaliyetlerinde önemli değişikliklere sebep olabilmektedir.
Buna karşılık, dünya atmosferindeki sera gazı derişimlerinin sınırlandırılması için uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel girişimler geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Sera gazına yönelik bu tür tedbirler, sera gazı emisyonlarının ve/veya uzaklaştırılmalarının hesaplanmasına, izlenmesine, rapor edilmesine ve doğrulanmasına dayanmaktadır.

1992 yılında ISO 9001 kalite belgesine hak kazanan Altınyıldız, ülkenin enerji ihtiyacını göz önünde tutularak, 5,5 MW gücündeki kendi elektrik ve ısı enerjisini güvenli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyette üretmek üzere, Birleşik Isı ve Güç Santrali’ni (kojenarasyon tesisi) 1997 yılında kurmuş, 2011 yılında Çerkezköy Tesisine taşımıştır. Bu tesisle 2001 yılında düzenlenen “Türkiye’nin Sanayi Sektöründe En Başarılı Kojenerasyon Tesisleri Yarışması”nda birinciliğe layık görülmüştür.