Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'nin temeli atıldı

Published: 27.08.2010

Akçansa, 24 Milyon USD’lik yenilenebilir enerji yatırımı ile sektördeki öncülüğünü güçlendiriyor

Akçansa’nın çimento sektöründeki liderliğinin ve sürdürülebilirlik anlayışının simgesi olan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’nin 2011’de devreye alınması hedefleniyor.

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, atık ısıdan enerji üretilecek olan 15,2 MW kapasiteli tesiste yıllık 105 milyon kWh enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi. Gürdal, “Böylece Çanakkale Fabrikamızda ihtiyaç duyulan enerjinin %30’unu atık ısıdan sağlayacağız. Bu aynı zamanda, Çanakkale ili merkez nüfusunun (*) bir yılda kullandığı enerji miktarı kadar tasarruf anlamı da taşıyor” dedi.

Atık Isı Geri Kazanım Tesisi faaliyete geçtiğinde, enerji tasarrufunun yanı sıra yıllık 60.000 tona yakın karbondioksit emisyonu da önleneceğini belirten Gürdal, bu rakamın 2,7 milyon(**) ağacın saldığı oksijen miktarına eşit olduğunu vurguladı.

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen ise bugüne kadar kapasiteye yaptıkları yatırımları artık ‘Uyuma Yönelik’ yatırımlara yönlendirdiklerini dikkat çekerek, önümüzdeki 5 yılda 200 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Bernd Scheifele de “Türkiye’ye yatırıma devam” mesajı verdi.

Sürdürülebilir bir gelecek için yaptığı yatırımlarla çimento sektöründe öncü olan Akçansa’nın, sahip olduğu bilgi-birikimle uzun süreli çalışmaların sonucunda geliştirilen ‘Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’nin temel atma töreni, Çanakkale Valisi Abdulkadir Atalık, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Akçansa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Daniel Gauthier, Akçansa Yönetim Kurulu Üyesi Emir Adıgüzel, Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ve Çanakkaleli vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Akçansa’nın en büyük ikinci yatırımı
Akçansa Çanakkale Fabrikası’nda düzenlenen törende konuşan Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, ülkemizin ve dünyamızın geleceği için çok önemli bir yatırımın temelini attıklarını belirterek, “Atık Isı Geri Kazanım Projemiz, 2008’de yine Çanakkale’de hayata geçirdiğimiz 2. üretim hattımızdan sonra yatırım büyüklüğü açısından en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Türkiye’de ve yakın coğrafyamızda ilk kez Çanakkale Fabrikamızda, 24 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek olan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’ni 2011 yılında devreye almayı planlıyoruz” dedi.

Atık gazdan enerji üretimi gerçekleştirilecek 15,2 MW kapasiteli tesiste yıllık 105 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanması ve Akçansa Çanakkale Fabrikası’nda ihtiyaç duyulan enerjinin %30’unun temin edilmesi hedefleniyor. Bu rakam, Çanakkale merkez nüfusunun 1 yıllık enerji tüketimine eşdeğerdir.

Fabrikanın üretim boyutu ve teknolojisine bağlı olarak üretilecek enerji miktarı yönüyle olası diğer projeler de dahil olmak üzere en büyük tesis olma niteliğini taşımaktadır.

Kurulacak tesis ile klinker üretim hatlarında soğutma çıkışlarına ve ön ısıtıcı çıkışlarına monte edilecek eşanjörler aracılığıyla, klinker soğutmadan çıkan yaklaşık 350-400 C sıcaklığındaki ısı 70 C’ye, ön ısıtıcı tarafında ise 300-350 C deki sıcak gaz 230 C seviyelerine düşerken, 330 C sıcaklıkta ve 1,25 MPa basınçta buhar üretilecektir. Üretilen buhar, boru hatlarıyla toplanıp 15MW gücündeki türbine gönderilip buradan elektrik elde edilecektir.

Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi faaliyete geçtiğinde enerji tasarrufunun yanı sıra yıllık 60.000 tona yakın karbondioksit emisyonu da önlenmiş olacak. 60 bin ton karbon emisyonu yaklaşık 2,7 milyon ağacın saldığı oksijen miktarına eşdeğerdir.

Genel Müdür Gürdal, Atık Isı Geri Kazanım Tesisi devreye girdiğinde ‘Gönüllü Emisyon’ standartları arasında en prestijlisi olan ‘Gold Standart’ için de başvuruda bulunacaklarını açıklarken, böylece iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması konusundaki duyarlılıklarını bir kez daha vurgulayacaklarını söyledi.

Şirketin sürdürülebilirlik konusunda belirlediği altı ana ekseni, “İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Atıkların Kaynak Olarak Kullanımı, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Bioçeşitlilik, Sürdürülebilir İnşaat Çözümleri ve Çevre Koruma” olarak çizen Gürdal, Akçansa bünyesinde bir Sürdürülebilirlik Komitesi kurduklarını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “Şirketimizi geleceğe hazırlarken, yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmenin ötesinde toplumun da desteğini alarak, tesislerimizin varlığını sürdürebilir kılmayı ve müşteri memnuniyetini önceliklerimiz içinde en ön plana yerleştirmeyi amaçlıyoruz. Bugüne kadar sürdürülebilirlik anlamında hayata geçirdiğimiz tüm çalışmaları, karbon ayak izimizi, Türkiye çimento sektöründe bir ilke imza atarak bu yılın son çeyreği içerisinde yayınlayacağımız ilk sürdürülebilirlik raporumuzla kamuoyunun bilgisine sunacağız.”

Gürdal ayrıca, 7 Ağustos 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Sera Gazı Emisyon Azaltımı Sağlayan Projelere İlişkin Sicil İşlemleri Tebliği’ uyarınca, önümüzdeki günlerde yeni yatırımın sicil kaydını gerçekleştireceklerini vurguladı.

“Rekabetçi gücümüzün ana eksenini sürdürülebilirlik oluşturuyor”
Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen de törende yaptığı konuşmada, “Ekonomik değer yaratma yanında sosyal ve çevresel konuların da şirketlerin sorumluluğu haline geldiği yeni bir dünya düzenine girmiş bulunuyoruz. Grup olarak, bu yeni küresel rekabet ortamında, rekabetçi gücümüzün ana eksenini sürdürülebilirlik oluşturuyor” dedi.

Göçmen, yarının rekabet ortamında ve karbon ekonomisinde bir adım önde olmak için, Grup olarak bugüne kadar kapasiteye yaptıkları büyük yatırımları artık ‘Uyuma Yönelik’ yatırımlara çevirdiklerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Önümüzdeki 5 yılda bu çerçevede 200 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Akçansa’nın 2006 yılından beri sürdürdüğü yoğun çalışmalar neticesinde geliştirilen ‘Atık Isı Geri Kazanım Projesi’, Grup olarak konuya bakışımızın güzel bir örneğini ve geleceğe yaptığımız yatırımların en önemli adımlarından birini oluşturmaktadır.”

Sabancı, yatırımda önceliği enerji ve sürdürülebilir çevreye veriyor
Önümüzdeki döneme çevresel sürdürülebilir büyümenin damgasını vuracağını öngörerek yeni yatırımlarını enerji ve sürdürülebilir çevre alanına yönlendirdiklerini dile getiren Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul da, “Karbon ekonomisi ve çevresel sürdürülebilirliğin gelecekte zorunluluk olacağı gerçeğinden hareketle, tüm paydaşlarımız ve çevre için değer yaratacak yenilenebilir enerji kaynakları ve atık yönetimi uygulamaları gibi yeni sürdürülebilir iş olanaklarını değerlendiriyoruz” diye konuştu.

HeidelbergCement: Türkiye’ye güveniyoruz, yatırıma devam!
Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele de Türkiye’nin potansiyeline vurgu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün bulunduğumuz nokta göstermektedir ki, Türkiye, doğru yatırımlar gerçekleştirildiği takdirde geleceğe yönelik güçlü fırsatlar barındıran bir ülkedir. Özellikle çimento sektöründe bir dünya lideri olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye, sahip olduğu ihracat potansiyeliyle de her geçen gün daha fazla dikkat çekmektedir. Bu potansiyelin farkında olan HeidelbergCement de Türkiye’deki yatırımlarını devam ettirmek kararlılığındadır.”

(*) TUIK 2009
(**) Trees for the future

Akçansa Hakkında
Temelleri 1967 ve 1974 yıllarında Akçimento ve Çanakkale Çimento ile atılan ve 1996 yılında bu iki şirketin birleşmesi sonucunda Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelen Akçansa, bir Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşudur.

Çimento ve hazır beton üretiminde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa, iştiraki olan Betonsa şirketi ile 1998 yılında birleşmesi sonucunda, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 35’in üzerinde hazır beton tesisinde “Betonsa” markasıyla hizmet vermektedir. Diğer bir iştiraki olan Agregasa Agrega San. ve Tic. A.Ş. ile 2002 yılında birleşmiş ve agrega üretim faaliyetini “Agregasa” markası altında sürdürmektedir.

Akçansa; hem yurt içindeki müşterilerin hem de yurtdışındaki müşterilerin taleplerini karşılamak ve farklılıkların zor algılandığı bu sektörde fiyat unsurunun da ötesinde rekabet edebilmek amacıyla “üretim ve hizmette en kaliteli” olmayı hedeflemiştir.

Akçansa’nın vizyonu, tüm paydaşları tarafından güvenilen ve en çok tercih edilen iş modeline sahip şirket olarak, yapı malzemeleri sektöründe tüm sınırların ötesinde sürdürülebilir büyümektir.

Akçansa’nın misyonu, toplumsal, çevresel, yasal ve etik değerlere bağlı kültürü ile tüm sosyal paydaşları için değer yaratarak, toplumun yaşam kalitesini yükselten lider yapı malzemeleri şirketi olmaktır.