Schneider Electric ve RIB, Endüstri Lideri İçsel Karbon Hesaplayıcısı Teknolojisini Destekliyor

23.06.2022

Rueil-Malmaison, Fransa, 24 Mayıs 2022 - Enerji yönetimi ve otomasyonunun dijital dönüşümü alanında dünya lideri olan Schneider Electric ve RIB, içsel karbon etkisini azaltmayı ve mimari mühendislik ve inşaat sektörünü daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan, ücretsiz ve herkesin erişimine açık bir araç geliştiren, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Building Transparency ile bir ortaklık kurdu.

Yakın zamanda RIB’yi satın almasının ardından bu ortaklık, Schneider Electric’in akıllı ve karbon içermeyen binalara ilişkin uzmanlığını daha da güçlendiriyor. 
Ortaklık, sürdürülebilirliğin ve dijitalleşmenin birleştirilmesinin sunduğu büyük ölçekli büyüme fırsatlarından faydalanılması açısından doğru zamanda geldi. Bina Bilgi Modellemesinin (BIM) en son gösterdiği gelişmeler, kullanım ömrü boyunca veri odaklı kararlar ve daha fazla şeffaflıkla karbondan arındırılmış yapıya sahip bir ortamın tasarlanmasında ve sunulmasında giderek daha kritik bir rol oynuyor. 

Building Transparency’nin İnşaatta İçsel Karbon Hesaplayıcısı (EC3), sürdürülebilirlik karşılaştırmalarını ve değerlendirmelerini gerçekleştirmek için kullanılabilecek ve üçüncü taraflarca doğrulanan, dijital Çevresel Ürün Beyanları (EPD’ler) içeren bir veri tabanı barındırıyor. Bu teknoloji, sektörde yer alanların daha iyi ölçümler almasına ve içsel karbonu Bina Bilgi Modellemesi (BIM) analizine dahil etmesine imkan veriyor. 

İnşaat malzemesi tedarikçilerinin, geliştiricilerin ve yüklenicilerin içsel karbon miktarını izleme şekilleri konusunda devrim yapma potansiyeline sahip.  Üretim materyallerini analiz ederek, bu paydaşlar, bir projenin genel karbon emisyonlarını değerlendirme gücüne sahip oluyor. Bu bilgiye sahip olan kuruluşlar, örneğin düşük karbonlu materyal alternatiflerinin temin edilmesi ya da düzenleyiciler söz konusu olduğunda içsel karbon limitlerinin belirlenmesi gibi bilgiye dayalı kararlar alabilir. 
Araç, binlerce dijital çevresel ürün beyanının ilk defa ücretsiz ve açık kaynaklı bir veritabanında yer almasına olanak sağlıyor. Çeşitli kuruluşların sponsorluğu sayesinde Building Transparency’nin EC3 aracı ücretsiz kullanıma açık olmaya devam ediyor. RIB yazılımı, yakın zamanda müşterilerin bina bileşenlerinin içsel karbon miktarını hesaplamak için EC3 ve RICS gibi içsel karbon oranı kitaplıklarındaki verileri kullanmalarına imkan veren iTWO costX® çözümünü geliştirdi. Schneider Electric’in teklifi, müşterilerinin yönetiminin net sıfır hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için süreç boyunca CO2 verilerinde tam şeffaflık sunuyor.
Schneider Electric bünyesinde Enerji Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Olivier Blum şu şekilde konuştu: “Artık zamanımız kalmadı, emisyonlarımızı büyük ölçüde düşürmezsek doğrudan bir iklim felaketine doğru gidiyoruz. Ancak bir sorun görünür olmadığı zaman bir çözüm belirlemek neredeyse imkansız oluyor. Dolayısıyla Building Transparency’nin İnşaatta İçsel Karbon Hesaplayıcısı, kuruluşların ürettikleri karbonu görmelerine ve derhal harekete geçmelerine yardımcı olarak sektör için önemli bir hizmet sağlıyor.”

RIB CEO’su René Wolf ise, “RIB olarak 60 yıldan fazla süredir inşaat sektöründe yeniliğin ön saflarında yer aldık ve Building Transparency ile ortaklığımız, müşterilerimizin inşaatlarını çevresel ve sosyal açıdan sorumlu bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlama amacıyla yakın bir uyum içerisinde. Mimari mühendislik ve inşaat sektörünün uzun vadeli büyümesinin sürdürülebilir uygulamalara çok sıkı şekilde bağlı olduğu gerçeğini göz ardı etmemiz mümkün değil. Bizim temel amacımız, sektörün binaları planlama, inşa etme ve işletme şeklinde bir dönüşüm sağlamak,” şeklinde yorumda bulundu.

Building Transparency Genel Direktörü Stacy Smedley ise, “Mimari mühendislik ve inşaat sektörünün karbon ayak izinin eyleme geçirilebilir ve acil şekilde azaltılması gerekiyor. Bilgi güç demektir ve EC3 gibi teknolojilerin sektörün işleyişine entegre edilmesi, kritik kararları verenlere projeleriyle ilişkili olan gerçek karbon ayak izini etkin şekilde değerlendirmek ve anlamak için gereken araçları ve verileri sunuyor. Bu donanıma sahip oldukları zaman somut hedefleri belirleyebilecekler ve sektörün çevre üzerindeki etkisinin minimuma düşürülmesine birlikte yardımcı olacaklar. Daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmek söz konusu olduğunda hepimizin oynayacağı bir rol var,” şeklinde konuştu.