Nuh Çimento Sürdürülebilirlik ve Çevre Yöneticisi

30.11.2021

Sürdürülebilir üretim için sosyal sorumluluk projelerinin değeri her zaman en üst sıralarda olmuştur. Bu bakış açısıyla yürütülen İzmit Körfezi Balıklandırma projesinin 4. Yılında da tek sponsoru Nuh Çimento olarak yerini aldı. 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce yürütülen "İzmit Körfezi'ni Balıklandırma" projesi çerçevesinde Körfez ilçesi Hereke sahilinde düzenlenen programda 6 bin adet çupra, levrek ve kalkan balıkları denize bırakıldı. Böylelikle 4. Yılında toplamda 24 bin adet balık Körfez sularına bırakılmış oldu. 
“İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi” ile; İzmit Körfezi'ndeki, mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın denizden faydalanmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) ve ona bağlı Enstitüler ile işbirliği çerçevesinde 20.12.2016 tarihinde imzalanan protokol ile “İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi”ne başlanmıştır.
Protokol kapsamında, TAGEM’e bağlı Trabzon Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ile birlikte yürütülen çalışmalarda; öncelikle mevcut balık tür ve çeşitliliği ile stok durumunu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, İzmit Körfezi’nde 2017 ve 2018 yılları içerisinde örnekleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Marmara denizinin kapalı havzası olan İzmit Körfezinin korunması çalışmalarından sadece 1 ayağı olan balıklandırma projesi ile İzmit körfezinde yaşayan yerli balıkların türlerinin sayıları artırılmakta ve yaşanan olumsuz çevre koşullarının balık türleri üzerinde olan etkileri azaltılarak türlerin korunması hedeflenmektedir. Bu kapsamda İzmit Körfezinde anaç balıklar tutularak Trabzon su ürünleri fakültesinde yavrulattırılmakta ve yerli balıkların yavruları İzmit Körfezine salınarak buradaki tür popülasyonu dengeye alınmaktadır. 
Biyoçeşitlilik adına Türkiye’nin örnek projesi olan İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi aynı zamanda Denizlerde yapılan balık bırakma çalışması olarak da ilk olma özelliğine sahiptir. 
Nuh Çimento olarak 2018 yılında başlayan ve 4. Etabı Ekim 2021 de gerçekleşen projenin tek sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yanında bu projede yer almaktayız ve bu biyoçeşitlilik projesine destek vermekten mutluluk duymaktayız. 
Ülkemizde büyük sanayi kuruluşlarının ve atık firmalarının sadece teknik projelerle değil sosyal sorumluluk projeleri ile de gündeme gelmesi gerektiği düşüncesiyle Nuh Çimento olarak bu kapsamda ilimizde gerçekleştirilen bir çok projeye desteklerimizi sunuyor ve çalışmalarımızı yürütüyoruz.