Limak Çimento AR-GE Merkezi’nde LCTO (Limak Cement Central Technical Organisation) tarafından sürdürülen çalışmalar, Türkiye’de bir ilke daha imza attı. İnşaat Yıkıntı Atıkları’nı bir çimento hammaddesine geri dönüştürerek, daha düşük karbon emisyonlu beton ve çimento üretimi başarıyla gerçekleştirildi.
LCTO daha önce de Türkiye’de ilk kez dip külünü çimento katkısı olarak değerlendirerek Avrupa Teknik Onay (ETA) belgesi almaya hak kazanmıştı. Limak Çimento, kentsel dönüşüm ve deprem sonrası ortaya çıkan “İnşaat Yıkıntı Atıkları”nın (İYA) bertarafına yönelik geliştirdiği proje ile döngüsel ekonomi için önemli bir adım attı.
ArGe Merkezi LCTO’nun 2018 yılından bu yana sürdürdüğü ürün geliştirme çalışmalarının sonuçlanmasının ardından üretim için düğmeye bastı. Hatay’daki ayrıştırma tesisinde ayrıştırılan atıkları, üretimde kullanmak üzere çimentoda katkıya dönüştürmeye başladı. İnşaat ve yıkıntı atıklarının çimento üretiminde kullanılabilirliğinin gösterimi açısından stratejik önemi çok yüksek olan bu proje ile Limak Çimento, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, alternatif hammadde kullanım ve inovasyon konusundaki odağını bir kez daha ortaya koydu.