Brisa’nın Sürdürülebilirlik Vizyonu: Karbonsuzlaşmada Yol Haritası ve Başarı Hikayeleri

03.01.2025

Karbonsuzlaşma Yol Haritası İş Dünyasında Nasıl Fark Yaratıyor?

Sürdürülebilirlik ve bununla birlikte karbon emisyon azaltımı tüm şirketler için stratejik odak haline gelmeye başladı. Bu yıl Azerbaycan’da düzenlenen COP29 Zirvesi’nden sonra tüm gözler, sürdürülebilirlik anlamındaki öncü şirketlere ve onların aldığı aksiyonlara çevrildi. Peki bu şirketler nasıl bir yol haritası izliyor?

Brisa olarak, Kasım ayında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 zirvesinde 2 ayrı oturumda sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleme yol haritamızı sunduk. Bu panellerde karbonsuzlaşma yol haritamıza, değer zincirimizdeki emisyonları azaltmak için tedarikçilerimizle iş birliğimize ve iyi örneklerimize değindik. Ulusal ve uluslararası birçok paydaşımızla görüş alışverişlerinde bulunduk.

Hem büyüyen hem de sürdürülebilirlikte öncü bir şirket olmak

Brisa, kökleri yarım asır öncesine dayanan, bunun 35 yılında ise Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation ortaklığında faaliyet gösteren bir şirket. İzmit ve Aksaray’daki 2 fabrikamızla yıllık 14 milyona yakın lastik üretimi yapıyoruz. Türkiye’de 1300 bayimiz, dünyada Lassa markamız için 88 distribütörümüz var. Türkiye lastik sektörünün lideriyiz. “Mobilitenin Lideri Olmak” vizyonumuzla, lastik işimizi korurken ve güçlendirirken, büyük bir dönüşüm içindeyiz. Bu dönüşümün önemli adımlarından biri olarak da 2022 yılında Arvento Mobil Sistemler şirketini bünyemize kattık. Sürekli büyüyen, yatırım yapan ve dönüşen bir şirketiz.

Aslında büyümek, sürdürülebilirlik kriterlerinin başarılmasında kolaylaştırıcı değildir. Büyümek daha fazla üretim, daha fazla kaynak kullanımı, daha fazla emisyon demektir. Bu yüzden, bir yandan büyürken bir yandan da sürdürülebilirlik kriterlerine uygun bir şekilde ilerlemek büyük bir kararlılık gerektirir. 2005’ten beri karbon emisyon verilerimizi tutuyoruz. 2011 yılından itibaren ise raporlamalarımızla bu verileri kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşıyor, sürdürülebilirlik otoritelerinin yaptığı değerlendirmelerle liderlik sıralamasında en üst seviyelerde yer alıyoruz. 2020 yılına gelindiğinde, dünyada pandemi ile birlikte önemli bir değişim süreci başlamıştı. Bu değişim bilimsel temellere dayanan girişimlerin hayata geçirilmesine zemin hazırladı. Biz de o güne kadarki veri altyapımız, vizyonumuz, hedeflerimiz ve yol haritamızla bu geçişe hazırdık. Bugün, bu konuda da global çapta rol model şirketlerden biriyiz.

Bilim Temelli Karbon Emisyonu Azaltma Hedefi ile Global Seviyede Öncü

Geçiş sürecimizi şekillendirirken karbon ayak izimizi azaltma hedefini Bilim Temelli Hedefler kılavuzunu referans alarak belirledik.  Hatta hesaplamalarımızı kılavuzdaki yeryüzü sıcaklığını 1,5°C’de tutacak en zorlayıcı senaryoya göre yaptık. 2030 yılı için Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında yüzde 56’lık bir azalma hedefi belirledik ve Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne onaylattık.  Bunu dünya lastik sektöründe ve Türkiye'de tüm sektörlerde başaran ilk şirket olduk. Kapsam 3 emisyonları onayını ise, 2028 yılına kadar tedarikçilerimiz adına karbon azaltım hedefi taahhüdü vererek aldık.

Bir Kişiyi Bile Geride Bırakmadan                                                          

Buradan cesaretle 10 yıllık vizyonumuzu oluşturduk. Vizyonumuz, “Bir kişiyi bile geride bırakmadan, birliktelikle ve topluma rol model olacak uygulamalarla, karbon ayak izimizi azaltmak.”
Bu vizyon bize;

  • Öncü olmayı
  • Karbonsuzlaşmayı
  • Dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün birlikte adlandırıldığı ikiz dönüşümden, insanı da işin içine katacak şekilde üçüz dönüşüme geçişi işaret ediyor.

Yenilikçi Teknolojilerle Enerji Verimliliği 

Vizyonumuza paralel bilim temelli hedefler taahhüdümüzü gerçekleştirmek için ilk olarak enerji dönüşümüne ve toplam enerji tüketimimiz içindeki yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmaya odaklandık.

Yıllık 3.500 ton karbondioksit emisyonunu önlemek üzere, Aksaray fabrikamızda çatı ve arazide 4,5MW güneş enerjisi santrali yatırımını tamamladık. En yüksek verimlilikte fabrikamızın elektrik ihtiyacının %26’lara varan oranla bu santralden sağlayacağız.

Yeni teknolojilerden yararlanıp, bu teknolojileri fabrikalarımıza nasıl entegre edeceğimizi planladık. Bu aşamada önemli bir öğretimiz oldu. Bir teknolojiyi bulmak tek başına yeterli değil, önemli olan bu teknolojinin üretim süreçlerine nasıl entegre edildiği. Brisa mühendisliği ile her 2 fabrikamızda da ısı pompası kurulumunu başarıyla tamamladık. Sadece Aksaray fabrikamızda, doğalgaz tüketimini yıllık yüzde 17 oranında azaltmayı başardık. 

Hedeflere ulaşmak için değer zincirinde kültür dönüşümü ve iş birlikleri

Vizyonumuzun da işaret ettiği yönde, artık önümüzdeki süreçte değer zincirindeki emisyonu azaltırken, tedarikçimizle, bayimizle iş birliği yaparak ilerliyoruz. Böylece tam bir dönüşüm tetiklenmiş oluyor.

Brisa olarak 2500 global ve yerli tedarikçimiz var.

Kapsam 3 emisyonlarımızda zorunlu kategorilerin 3’te 2 sinden fazlasının satın aldığımız mal ve hizmetlerden kaynaklandığını biliyoruz. Bu kategoride emisyonların %79’una denk gelen tedarikçilerimizin 2028 yılına kadar bilim temelli azaltım hedefleri vereceklerini taahhüt ettik. Finansal, iklimsel ve su risklerine göre önceliklendirdiğimiz tedarikçilerimizle bir dönüşüm programı yürütüyoruz. Bu sayede bu yıl hedefimizin %45’ine ulaştık.

Vizyonumuz, bir kişiyi bile geride bırakmamayı işaret ediyor. Bu sebeple, değer zincirimizin çok önemli bir parçası olan, Türkiye’de otomotiv sektöründeki en yaygın bayi ağını da programımıza dahil ettik. Bayilerimizde bir farkındalık oluşturmak ve sürdürülebilirlik konusunda bilgi seviyelerini, duyarlılıklarını artırmak için Yeşil Bayi programımızı yürütüyoruz. Bu programda, çevresel ve sosyal etkisi yüksek bayilerimizi önceliklendiriyor, bir teşvik programı ile de destekliyoruz.

Değer zincirimizin sürdürülebilirlik performansını iyileştirme yönündeki bu çalışmalarımız, yalnızca karbon emisyonlarını azaltmamıza değil, aynı zamanda sektörde sürdürülebilirlik açısından bir standart oluşturmamıza da katkı sağlıyor.

Sırada Ne Var?

Önceliğimizde veriye dayalı, doğru zamanda, doğru finansman modelleriyle fabrikalarımızdaki yenilenebilir enerji geçişini gerçekleştirmek var. Veri altyapısına ve mühendisliğine güvenen bir şirketiz. Dolayısıyla daha ilerisini tasarlamak istiyoruz. Şu anda enerji tüketimimizi belirleyen metrikleri yapay zeka bazlı olarak analiz ediyor, enerji verimliliği fırsatlarımızı keşfetmeye ve öngörülerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz.

Yazımın en başında da Brisa’nın büyümeye devam eden, mobilite liderliği hedefi ile yol alan bir şirket olduğundan bahsetmiştim. İş hedeflerimizi gerçekleştirirken, karbonsuzlaşma yol haritamızda belirlediğimiz bilim temelli hedeflerimize ulaşmak için tüm paydaşlarımızla birlikte, yine en iyi uygulamalarla ülkemizin örnek bir şirketi olarak çalışmaya devam edeceğiz.