Bell Holding, Ambalaj Atıklarının Geri Dönüştürülmesi İçin Yeni Projelere İmza Attı

30.01.2023

Çevreye ve topluma karşı sorumlu üretim anlayışımızın bir gereği olarak gördüğümüz, Ellen MacArthur Vakfı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) öncülüğünde yürütülen Yeni Plastik Ekonomisi Küresel Taahhüdünü imzalayan ilk şirketlerden biriyiz. Bu kapsamda Bell Holding Ambalaj Grubu olarak 2025 yılına kadar ürettiğimiz plastik ambalajların; %100’ünün Yeniden Kullanılabilir, Geri Dönüştürülebilir veya Kompostlanabilir olması ve içeriğinin %25 oranında tüketici sonrası geri dönüştürülmüş (PCR) plastikten oluşmasını taahhüt etmiş bulunuyoruz. Taahhütlerimizi eksiksiz şekilde yerine getirebilmek için yeni projeler geliştirip hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu doğrultuda piyasadaki ambalaj atıklarının kaliteli şekilde toplanması ve üretimde hammadde olarak kullanılmak üzere geri dönüştürülmesi amacıyla Topla Kazan (To-Ka) ve PAAG PCR Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Tesisi projelerimizi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Birbirinin tamamlayıcısı olan projelerimiz sayesinde, benimsediğimiz döngüsel ekonomi anlayışına uygun olarak, ambalaj atıklarını kaynağında ayrıştırıp, toplayarak kaliteli hammadde olarak geri kazanıyoruz. Bu sayede hem ambalaj grubu şirketlerimizin hem de piyasanın kaliteli PCR plastik hammadde ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunuyoruz.

Hedefimiz; “Döngüyü Kapat” felsefesiyle 2025 yılı itibari ile ürettiğimiz miktarda plastik ambalajı tüketim sonrasında toplayıp, kaliteli PCR plastik hammadde olarak piyasaya sunarak sınırlı doğal kaynakların tüketimini azaltmaktır.

To-Ka
Bell Holding Ambalaj Grubu yeni iş girişimi Topla-Kazan (To-Ka) ile döngüsel ekonomi hedeflerine ve izlediği sürdürülebilir çevre politikasına katkısı büyük oranda artmıştır. Evlerde, iş yerlerinde, restoran ve kafelerde oluşan tüketim ürünü ambalaj atıkları To-Ka ile toplanarak geri dönüştürülmektedir. Android ve iOS işletim sistemi üzerinden To-Ka mobil uygulaması telefon veya tablete yüklenebilmektedir. Uygulama üzerinden bireysel veya kurumsal olarak üye kaydı oluşturularak, kaynağında ayrı biriktirilmiş plastik, PET ve alüminyum tüketim ürünü ambalajlar To-Ka ile değere dönüştürülebilmektedir. To-Ka, İstanbul Acıbadem ve Ataşehir genelinde pilot proje olarak hayata geçirilmiştir. İki farklı lokasyonda bulunan Shell akaryakıt istasyonlarına yerleştirilen Ambalaj Toplama Otomatlarına kaynağında ayrı toplanan, barkodu zarar görmemiş tüketim ürünü ambalaj atıkları mobil uygulama kullanılarak teslim edilebilmektedir. To-Ka'nın diğer bir çalışma modeli ise pilot bölge kapsamında bulunan ev, işyeri, ofis, restoran vb. mekanlardan tüketim ürünü ambalajların toplanması şeklindedir. Adrese dayalı randevu talebi oluşturularak, görevli saha personeline tüketim ürünü ambalajlar teslim edilebilmektedir. To-Ka'ya teslim edilen ambalaj atıkları karşılığında ödüllendirme/teşvik etme çalışma sistemi ile para/puan kazanılmaktadır. Kazanılan para/puanlar anlaşmalı üye iş yerlerinde harcanabilir, hediye çekine dönüştürebilir veya sivil toplum kuruluşlarına bağış olarak aktarılabilmektedir.

Çevresel ayak izimizi minimize ederek hayata geçirdiğimiz To-Ka operasyonu aynı zamanda ambalajların değere dönüştürülmesi sürecinde kullanıcıları ödüllendiren/teşvik eden bir uygulamadır. Diğer bir ifadeyle tüm ekosistemin; piyasaya sürenler, satıcılar ve tüketicilerin de fayda elde ettiği değerler zincirini oluşturmaktayız.