WBCSD Liaison Delete Toplantısı 2019'un ardından

Published: 12.04.2019

Dünyanın dört bir yanından 400’den fazla üst düzey yönetici ve sürdürülebilirlik uzmanının bir araya geldiği Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD)’nin yıllık olağan Liaison Delege Toplantısı, 1-4 Nisan 2019 tarihleri arasında İsviçre’nin Montreux kentinde gerçekleşti.

Çatı örgütümüz WBCSD’nin CEO’su Peter Bakker’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda 60’tan fazla oturum yapıldı. Toplantının ana odak alanları Vizyon 2050’nin 2020 yılına kadar gözden geçirileceği “Vision 2050 Refresh” projesi, teknolojinin iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, işin geleceği gibi konulara nasıl çözümler sunabileceği tartışması ve WBCSD Kadın Liderler Ödülleri oldu. Ayrıca 30 şirketin 1 milyar $’lık fon ile önümüzdeki 5 yılda plastik atıkların yarattığı çevresel sorunları çözmek için oluşturdukları işbirliği platformunun aksiyon planı da toplantının öne çıkan konuları arasındaydı. 

 

 

“Dünya 2050 yılında nasıl gözükecek?” sorusundan yola çıkarak 29 uluslararası şirket ile beraber gerçekleştirilen ve ana hedefi yüzyılın ortasında 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunun gezegenimizin limitleri dahilinde iyi yaşaması için yapılması gerekenlerle ilgili bir yol haritası sunan “Vizyon 2050” projesi, 20 ülkeden 200’den fazla şirketin desteğiyle oluşturulmuş ve 2010 yılında lanse edilmişti. Bizim de SKD Türkiye olarak Türkçeye çevirdiğimiz ve 2010-2015 döneminde çalışmalarımızın ana çerçevesini oluşturan Vizyon 2050, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Paris  Anlaşması, Bilime Dayalı Hedefler, teknoloji ve dijitalleşmenin sürdürülebilirliğe etkisi gibi yeni kavramlarla güncelleniyor. WBCSD üyesi şirketler, global ağa dahil ülke organizasyonları ve paydaşların desteğiyle yürütülecek Vizyon 2050 güncelleme projesi, 2020 yılında Ekim ayında yapılacak Konsey Toplantısı’na kadar tamamlanacak. 

Toplantıda en çok ilgi çeken başlıklardan bir diğeri de WBCSD Lider Kadın Ödülleri’ydi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden özellikle “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesine katkıları yadsınamaz olan WBCSD Lider Kadın Ödülleri bu sene üçüncü kez düzenlendi. İş dünyasının kadın liderlerini tanıma fırsatı sunan bu kategori, üye şirketler arasında kadınların sürdürülebilirlikteki liderliğini vurgulamak için de eşsiz bir fırsattı. WBCSD, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda 2030’a kadar cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefliyor.

SKD Türkiye olarak çatı örgütümüzün çalışmalarını ve global sürdürülebilirlik trendlerini Türkiye’de başta üyelerimiz olmak üzere, iş dünyasının ve kamuoyunun dikkatine sunmaya, geliştireceğimiz yeni projelerle, araçlarla ve iyi uygulama örnekleriyle sürdürülebilir bir gelecek için katkı sunmaya, çözümün bir parçası olmaya devam ediyoruz.