Türkiye Limit Aşımı Günü: 27 Haziran!

Published: 27.06.2019

Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı), insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı günü, Dünya Limit Aşımı Günü (World overshoot day) olarak tanımlıyor. 

Global Footprint Network’ün web sitesinde Türkiye için yaptığı değerlendirmeye göre, 2019 yılında Türkiye Limit Aşımı Günü 27 Haziran! Yani, dünyanın bu yıl için bize ayırdığı kaynakları 27 Haziran itibariyle tüketmiş olduk. 

 

 

Biz de SKD Türkiye olarak,

  • Sürdürülebilirlik ile ilgili konuları iş dünyasının gündemine taşımak
  • Yöneticilerin ajandalarının üst sıralarına yer vermesini sağlamak

amacıyla çalışıyoruz.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda belirlediğimiz 5 odak alanında yürüttüğümüz bu çalışmalar doğal kaynak tüketimini azaltıyor, üretim ve yönetim sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümüne katkı sağlıyor..

Döngüsel Ekonomi ise, doğrudan kaynak yönetimi ile ilgili çalışmaların yapıldığı odak alanı olması açısından ayrıca önemli. 

SKD Türkiye tarafından, 2016 yılından beri yürütülen Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu, Türkiye Materials Marketplace’in 5. Etkileşim toplantısını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdik. Etkinlikte döngüsel ekonomiye geçişin getireceği çevresel kalite artışına ek olarak, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla ortaya çıkan ekonomik fırsatları da değerlendiren SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, Türkiye, döngüsel ekonominin yükselmesi için çok uygun bir ortam olduğunu belirterek, 

"Türkiye endüstrisi başta enerji olmak üzere pek çok kaynakta dışa bağımlı. Başka bir endüstrinin atıklarını girdi olarak kullanmak, bu dışa bağımlılığı azaltmak için muazzam bir fırsat. Döngüsel ekonomi hem ham madde maliyetinden, hem de enerji maliyetlerinden tasarruf etmemizi sağlıyor. Üstelik dünyada döngüsel ekonomi ve sıfır atık kavramlarının kamu gündeminde bu kadar yer bulduğu çok az ülke var.

Sıfır atık konusu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kamu eliyle başlatılmış belki de en büyük çevresel hareketi. Konu bizzat Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından sahiplenilmiş durumda. Bakanlığımız da bu çalışmalarda iş dünyasıyla çok büyük bir uyum içinde. Mevcut yasal altyapının geliştirilmesi konusunda SKD Türkiye olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile iş dünyası arasında köprü görevi görüyoruz. 

EBRD’nin finansal destekleri, SKD Türkiye ekibinin teknik ve koordinasyon desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın konuyu sürekli ülke gündeminde tutma çalışmaları iş dünyası için bulunmaz bir ortam.” ifadelerini kullandı.

Gelecek yıllarda ülkemizin doğal kaynaklarını verimli kullanmak ve limit aşımı gününü daha kabul edilebilir seviyelere çekmek için döngüsel ekonomi’ye geçiş bize önemli fırsatlar sunuyor.

Siz de sürdürülebilirlik dönüşümünün bir parçası olmak için,