Konca Çalkıvik: Hareketli, pozitif, tutkulu.

Published: 23.02.2018

Kolektif House'un gerçekleştirdiği, 'Hayallerine Koşan Kadınlar' adlı röportaj serisine bu hafta SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca ÇALKIVİK
konuk oldu. 

HAREKETLİ. POZİTİF. TUTKULU. 

Eczacıbaşı bünyesinde, sıfırdan bir karo seramik markası kurup, 20 yılda 150 ülkede rekabet edebilir hale getirdikten sonra emekli olan, son 6 yıldır İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin yöneticiliği yapan Konca Çalkıvik de hayallerine koşan kadınlardan. Kızına hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren, gelecek nesiller için farklı bir şeyler yapması gerektiğini hissetti, kızından şu cümleyi duymak her şeye değer: “Eskiden çalışan bir annem olduğu için üzülüyordum, çünkü her an benim yanımda olamıyordun. Ama artık seninle gurur duyuyorum çünkü hepimizin daha iyi bir dünyada yaşaması için çalışıyorsun.” Yaşasın Konca Çalkıvik, yaşasın daha sürdürülebilir bir gelecek için çalışan kadınlar! 

Ne iş yapıyorsun?
Eczacıbaşı bünyesinde, sıfırdan bir karo seramik markası kurup, 20 yılın sonunda yüzde 60 ihracat oranı ile 150 ülkede rekabet edebilir hale getirdikten sonra emekli oldum. Ama iş dünyasından kopmak istemedim.  Gelecek nesillerin daha sürdürülebilir bir dünyada yaşayabilmeleri  için, son 6 yıldır İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin yöneticiliğini yapıyorum.

Hayatındaki dönüm noktan
Hamile olduğumu öğrendiğin andan itibaren çocuğum için, gelecek nesiller için farklı bir şeyler yapmam gerektiğini hissettim. Çünkü dünyanın kaynakları sınırlı ve gelecek nesillerin en az bizim konfor seviyemizde bir yaşam sürebilmesi için sürdürülebilir bir kalkınma modeline ihtiyacı var. Bu anlamda kızım, benim hayatımdaki dönüm noktam diyebilirim. Özellikle dernekte çalışmaya başladıktan sonra bana “Eskiden çalışan bir annem olduğu için üzülüyordum, çünkü her an benim yanımda olamıyordun. Ama artık seninle gurur duyuyorum çünkü hepimizin daha iyi bir dünyada yaşaması için çalışıyorsun” dediği anı unutamam. O günden sonra daha büyük bir şevkle çalışmaya devam ettiğimi itiraf etmem lazım.

En büyük başarın?
Sürdürülebilirlik konusunda artık ilk akla gelen kurumlardan biri olduk. İş dünyasında konunun daha fazla önem kazandığını görmek, çalışmalarımızın pek çok farklı kurum tarafından takdir edilmesi beni çok heyecanlandırıyor. 

En büyük hayalin?
Şu anda New York Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Çevre Bilimleri okuyan kızımın Birleşmiş Milletler’in Genel Sekreteri olduğunu görmek istiyorum ☺

Seni anlatan 3 kelime 
Hareketli, Pozitif, Tutkulu