Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde Öne Çıkanlar

Yayınlanma Tarihi: 04.10.2019

Ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele gücünü arttırmak ve mücadele stratejilerini güçlendirmek hedefiyle yeni yollar ve pratik yöntemler bulmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler İklim Hareketi Zirvesi 23 Eylül’de New York’ta gerçekleşti. 

Hükümet, iş dünyası ve sivil toplum liderlerinin biraraya geldiği zirvede katılımcılar, küresel çaplı bu dev soruna dikkat çekmek ve harekete geçmek için önemli adımlar atmaya başladı.

16 yaşındaki, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de aralarında bulunduğu 15 çocuk, Türkiye’nin de yer aldığı beş ülkeyi iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adım atmadıkları için suçladı ve liderleri hedef alan sert bir konuşma yaptı.

Thunberg konuşmasında "Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret."' ifadelerini kullandı.

Zirvenin öne çıkan diğer maddeleri ise;

  • BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Afrika ve Asya'nın hızla büyüyen şehirlerinde devasa şehir ormanları kurulmasına yönelik planını zirvede açıkladı. Buna göre Hong Kong'un yüzölçümünün dört katı büyüklüğünde ormanlık alanın yaratılması planlanıyor.
  • Amerikalı siyasetçiler üzerinde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda baskı kurmak üzere hareket geçen eylemciler başkent Vaşington'un Capitol Hill bölgesindeki kilit noktalarda trafiği aksattı.
  • Almanya; iklim değişikliğiyle mücadele için ayrıdığı harcama fonunu ikiye katlayacağını duyurdu. Almanya'nın iklim değişikliği konusunda uluslararası düzeyde sorumluluk taşıdığını vurgulayan Merkel, uluslararası alanda 2014'e göre iklimin korunması için ayırılacak paranın 2 milyardan 4 milyar euroya yükselteceklerini; özellikle 1,5 milyar avroyu Yeşil İklim Fonu'na yatıracaklarını açıkladı.
  • Dünyanın dördüncü en büyük sera gazı salımı yapan Rusya'dan Paris İlkim Anlaşması'nın kabulüne yönelik önemli bir adım geldi.
  • Fransa; büyük uluslararası bağışçıların yağmur ormanlarının korunması için ek 500 milyon dolarlık bir yardımda bulunacağını belirtti.
  • Katar; iklim değişikliği ile mücadele kapsamında gelişmekte olan küçük ada devletleri ve az gelişmiş ülkelere 100 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. 
  • Amazonlardaki yağmur ormanlarında sürmekte olan yangınlarla ilgili tutumu sorgulanan Brezilya ve katı bir karbon yanlısı bir politika uygulayan Avustralya’nın zirveye katılmaması dikkat çekti.