Ülkemiz de dahil olmak üzere Dünya’nın birçok ülkesini her geçen gün artarak etkileyen COVID-19 salgını sebebiyle, Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ve yönlendirmeleri doğrultusunda aldığımız tedbirler ve bu tedbirlerin Bankamız faaliyetleri üzerindeki etkilerine ilişkin özet bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
• Yurt dışına yapılması planlanan toplantı, eğitim, seminer, konferans vb. iş amaçlı tüm seyahatlerimiz iptal olmuştur. Bu süreçte zorunlu olarak yurt dışında bulunmuş çalışanlarımızın dönüşlerinde ilk 14 gün önlem olarak evden çalışmaları sağlanmıştır.
• Banka içi ve dışındaki tüm toplantılar video konferans ile yapılmaktadır. Daha önce planlanmış oturumlu toplantılar iptal edilmiştir.
• Kronik rahatsızlığı olan ve hamile çalışanlarımız uzaktan çalışmaktadırlar.
• Banka genelinde, Aralık 2019’da pilot olarak uygulamaya başladığımız Uzaktan Çalışma Modelinin hem Bankamız hem iştiraklerimizce daha da yaygınlaştırılması için altyapı aksiyonları alınmıştır; VPN kapasitesinin artırılması, kritik çalışanlara evde tutmaları için ek bilgisayar teslim edilmesi, kritik iş bölümlerinin kullandığı özel uygulamalar sebebiyle uzaktan çalışmayı destekleyecek özel bir sunucu oluşturulması ve ek güvenlik uygulamaları gerçekleştirilmiştir.
• Banka verilerinin kurum dışına çıkmasını engelleyen DLP agentlar 2018 sonundan bu yana kullanılmaya devam edilmekte olup İç Sistemler tarafından da takip edilmektedir.
• Uzaktan Çalışma Modeli altyapısının ve regülasyonların izin verdiği tüm çalışanlarımızın uzaktan çalışması sağlanmıştır. Bu yöntemle Bankanın yüzde sekseninden fazlasının evden çalışması sağlanarak en büyük sosyal izolasyon önlemi alınmıştır.
• İş sürekliliğinin uzun vadede devamı için pandemi özelinde kritik faaliyetler, kısa, orta ve uzun vadeli insan kaynağı planlamaları, kritik çalışmaların yedeklenmesi çalışmaları departman müdürleri ile tekrar gözden geçirilmiştir.
• Özellikle yemekhane, ortak alanlar, koridorlar ve toplantı salonları olmak üzere Bankamızda temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri sıklaştırılmıştır.
• Tedarikçilerden sağlanan hizmetlerin devamlılığı konusunda risk ve aksiyon planları gözden geçirilmiştir.
• Banka yerleşkesine gelmesi gereken Banka ve iştirak çalışanlarımız için hijyen koşulları en üst seviyede uygulanmakta olup, ulaşım konusunda toplu taşıma kullanmalarının önüne geçmek için farklı alternatifler geliştirilmiştir.
• Bankadaki İşyeri Hekimi çalışanlarla sürekli iletişim halinde kalarak kendileri ve ailelerindeki tüm sağlık bağlantılı gelişmeleri takip etmekte ve ilgili aksiyonlar için kendilerini yönlendirmektedir.
• Banka çalışanları ile sürekli gelişmeler ve kendilerini, ailelerini korumaları yönünde bilgilendirici dokümanlar paylaşılmaktadır.
• İş Sürekliliği Kriz Yönetimi Ekibi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu hem yurtiçi hem de yurtdışı Bankacılık ve finans sektörü başta olmak üzere farklı sektör uygulamalarını da kurduğu haberleşme zinciri ile yakınen izlemektedir. Üst yönetim ve orta kademe yönetim ile de yine hızlı haberleşme ağı ile saat bağımsız iletişim kurmaktadır.
• İş Sürekliliği Kurumsal Kriz Yönetim ekibi, COVID-19 gündemi ile sık sık görüşmekte ve ek önleyici tedbirleri almaktadır. Gelişmeler anlık olarak takip edilmekte ve gerekli aksiyonlar alınmaktadır.
• Başta çalışanlarının sağlık ve güvenliğini koruma altına almayı amaç edinerek tüm Bankacılık işlemlerinde kesintisiz ve aynı kalitede hizmet vermeye odaklanan TSKB, her türlü altyapı, erişim ve iletişim çalışmalarını her gün ihtiyaçlara paralel geliştirerek sürdürmeye devam etmektedir.
Bu süreçte çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın sağlığına ve iş sürekliliğine öncelikli önem vermekteyiz. Şubat ayından beri ülkemizde ve dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmekte olup gerektiği takdirde yeni önlemler alınmaktayız.
http://www.tskb.com.tr/tr/covid-19-onlemleri