Koronavirüs pandemisi hem günlük alışkanlıklarımızı hem de seyahat alışkanlıklarımızı yeniden dizayn etme kapısını araladı. Hayatımıza pandemi ile birlikte giren ilk terimlerden biri de “sosyal mesafe” kuralıydı. İstanbul Havalimanı’nda alınan tüm önlemler Sağlık Bakanlığı – Hudut Sağlık birimi ve iş ortaklarımızla koordinasyon halinde gerçekleştirilmeye başlandı. Bu bağlamda öncelikli olarak çalışanların büyük çoğunluğu evden çalışma düzenine geçiş yaptı.
İlk önceliğimiz yolcularımıza “Sağlıklı ve güvenli” bir yolculuk deneyimi yaşatmak bunun içinde tüm hazırlıklarımız havayollarının uçuşa başlayacağı tarihe tamamlanmış olacak. Peki yolcular İstanbul Havalimanı’na girişte nasıl değişiklikler ile karşılacaklar? Öncelikli olarak havalimanına sadece uçuşu olan yolcular ve çalışan personel giriş yapabilecek. Terminal ve uçak içerisinde maske takma zorunluluğu olacak, maske takmayan yolcular uçağa ve terminale kabul edilmeyecek. Yolcular, havayolu şirketlerine ikamet edecekleri adresi bildirmek zorunda olacaklar, böylece herhangi negatif bir durum oluştuğunda hızlıca aksiyon alınması sağlanacak. Yabancı yolcularda ise “özel sağlık sigortası” ön koşulu aranacak. Havalimanına giren yolcu ve çalışanların termal kameralar ile vücut sıcaklığı ölçümleri yapılacak.
“Yolcu bilgi formu” adlı ile yeni bir sistem hayata geçirilecek, yolcular eksiksiz olarak doldurdukları bu formları kabin amirlerine onlar da sağlık görevlilerine teslim edecek. Havalimanına inişi gerçekleşen her seferin takibi Sağlık Bakanlığı – Hudut Sağlık birimininin koordinasyonu ile gerçekleştirilecek.
İstanbul Havalimanı’nda operasyona dönüş sürecinde alınan önlemlerin başında check-in ve bagaj işlemleri için ‘sosyal mesafe’ kuralı korunarak kontuar bölgesine geçişler sağlanacak. Tüm giden yolcular, terminal girişlerine yerleştirilen termal kameralar ile takip edilecek ve yolculara “sosyal mesafe” uyarılı etiketlere uymaları konusunda belirli sıklıklarla anons yapılacak. Yeme içme alanlarının ve bekleme alanlarının da sosyal mesafe kurallarına göre düzenlenerek kullanıma açılması da alınan önlemler arasında. İstanbul Havalimanı’nda “güvenli ve hijyeni üst seviyede tutan bir seyahat” ilkesi izlenecek. Havalimanı genelinde farklı dillerde Koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili bilgi ve uyarı içeren anonslar yapılacak. Havalimanına koronavirüse karşı alınan önlemler ile ilgili konulan tanıtıcı görseller de yolculara uyarı ve bilgilendirme anlamında yardımcı olacak.
Örneğin; yolcu otobüsleri zeminlerinde yer alan ”sosyal mesafe” bantları dikkate alınarak yolcuların uçak – terminal arasındaki geçişi sağlanacak. Gelen sefer bagajları yer hizmetleri tarafından dezenfekte edilecek. Bagajları bant bölümüne yerleştirilirken min. 1 metre mesafe bırakılacak.
İstanbul Havalimanı’na gelen yolcular, terminale giriş esnasında ve terminale tüm giriş noktalarında “özel dezenfektanlı paspas” üzerinden geçirilecek. yolcuların ellerini dezenfekte etmeleri için belirlenen lokasyonlara dokunmadan kullanılabilecek hijyen kurallarına uyarak el dezenfekte cihazları yerleştirilecek. Havalimanı genelinde genel olarak dokunulan yüzeyler dahil olmak üzere temizleme ve düzenli sterilizasyon faaliyetlerinin sıklığı arttırılacak.
Bu sterilizasyon çalışmaları yolcu temasının mümkün olduğu yerler de çok daha yoğun olarak gerçekleştirilecek. Temizlik robotları da bu işlerde sıkça kullanılacak.
A’dan Z’ye tüm havalimanı personelinin koruyucu ekipman kullanımı ile birlikte güvenli bir çalışma ortamı oluşturulacak.
Asansör, yürüyen bant, yolcu köprüleri düzenli olarak dezenfekte edilecek. Engelli yolcular için gerekli ekstra tedbirler alınacak. Bagaj el arabaları da her kullanımdan sonra sterilizasyon işlemine tabi olacak.
Oturma alanları belirli aralıklarla dezenfekte edilecek. Sosyal mesafe kuralına uygun olarak düzenlenen oturma alanlarında bir yolcunun yanına başka bir yolcunun oturmamasına dikkat edilecek.
Havalimanı’nda yolcunun birbiri ile temasının en fazla oldugu yerlerden biri de yeme-içme alanları. Ürünler, tek kullanımlık paketlemeler yapılarak sayılacak. Menüler dijital sisteme çevrilecek, dijital cihazlar her sipariş sonrası dezenfekte edilecek. Temassız ödeme sistemleri hayata geçirilecek, yeme-içme alanlarında da sosyal mesafe kuralı uygulanacak.
Masaların aralarının 2 metre mesafeye göre ayarlanması ve bu aralara dezenfektan ünitelerinin konulması sağlanacak.
Özellikle Dutyfree alanında da yeni düzenlemeler de gündemde. Tüm çalışma alanlarında da sterilizasyon seviyesi artırılacak, azami hijyen şartları uygulanacak. Tüm ödeme noktalarında dezenfektan bulundurulacak.
Koronavirüsün temas ve solunum yoluyla bulaşan bir virüs olması nedeniyle, özellikle klima santralleri bakım periyodları sıklaştırılacak. Hali hazırda; terminal genelinde taze hava çevrimi maksimum seviyeye alındı. Klima santralleri filtre temizliklerinde kullanılmak üzere organizma oluşumunu engelleyici özel temizleyici kullanımına başlandı.
Bunlar aldığımız yüzlerce tedbirden en genel kapsamlı olanlarıdır. Hem yolcu hem de havalimanında çalışanlar için güvenli ve sağlıklı bir seyahat ve çalışma ortamı için çalışıyoruz. Uçuşların olmadığı bu “ara”yı en iyi şekilde hazırlanarak geçiriyoruz.