Türkiye Materials Marketplace 4. Etkileşim Toplantısı Gerçekleştirildi!

Yayınlanma Tarihi: 30.01.2019

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası)’nin fon desteği ile Nisan 2016’da başlatılan Türkiye Materials Marketplace (TMM) projesinin 3. yılı, 4. Etkileşim Toplantısı ile değerlendirildi.

90'ın üzerinde kurumdan 175 katılımcı ile, 30 Ocak 2019 tarihinde İTÜ Taşkışla'da SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

    

Etkinlik SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’in açılış konuşmasıyla başladı. Dünya nüfusunun gün geçtikçe arttığını ve 2050 yılına 9,5 milyara ulaşabileceğinin altını çizen Edin, sürdürülebilir bir gelecek için yenilikçi ve verimli çözüm önerilerine duyulan ihtiyacın önemini vurguladı. Atık kavramını ortadan kaldıracak ve geleceği şekillendirecek ‘döngüsel ekonomi’nin her zaman ön planda olduğu, EBRD’nin desteği ile devam eden Türkiye Materials Marketplace projesinin şu anda 65 üyesi olduğu ve TMM Platformu’nda 75 tür malzeme bulunduğu belirtildi.

 

    

 

EBRD Türkiye Başkan Vekili Hande Islak ise konuşmasında, son 3 yılda TMM’nin beklentilerinden daha fazlasını başardığını belirterek malzeme değişimi sayısını ve büyüklüğünü artırmanın uzun bir yolculuk olduğunu ve belirlenen hedeflere ulaşacaklarından şüphe duymadıklarını söyledi.

Good4Trust kurucusu Dr. Uygar Özesmi ise Sanayi Devrimi’nden bu yana kirletmeye devam ettiğimiz gezegenimiz için ekolojik dengeyi yakalamamız gerektiği ve bu denge için de dünyadaki tek gerçek enerji kaynağı güneşten faydalanmamız gerektiğini, dünyamızı ne şekilde yöneteceğimizi ve nasıl bir gelecek istediğimizi çözüp yola öyle devam etmemiz gerektiğini vurguladı. Fosil yakıtın 300 yıl öncesinin güneş enerjisi olduğunu söyleyen Özesmi, artık enerjinin güneş ve güneşin türevlerinden elde edilmesi gerektiğini özellikle belirtti. 

T. C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık ve Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Oğuzhan Akınç, atık yönetimi ile ekonomiye 3,5 milyar katkı sağlandığını, Sıfır Atık tesisi kuranlara teşvik vermeyi sürdüreceklerini ve uzun vadede atığı önlemek gibi hedefleri olduğunu belirtti. Bu hedeflerden biri de 2023 yılına dek atık sisteminin tüm belediyelerde kurulmuş olmasını sağlamak olacak.

 

    

 

TMM Platformu’nda firma sayısının ve malzemelerin her geçen gün arttığını belirten SKD Türkiye TMM Danışmanı Ferda Ulutaş İşevi, üyelerin çoğunun ana imalat sektöründen olduğunu ve ilk sırada Kimya sektörünün dikkat çektiğini söyledi. Son 6 aylık dönemde 3 atık alışverişi gerçekleştiğini, bunların birçoğunun elektronik atıklarla ilgili olduğunu, son alışverişin ise gıda sektöründen Anako ve Arkim arasında gerçekleştiğini hatırlattı.

 

    

 

2019 yılında iki danışma kurulu toplantısı yapmayı ve üyelerle daha fazla etkileşime geçmeyi hedeflediklerini belirten SKD Türkiye Yöneticisi Münevver Bayhan, Mart 2019’da Circular Economy Club ile ilk iş birliği olarak belgesel gösterimi düzenleyeceklerinin müjdesini vererek, altyapı sorununu ortadan kaldıracak mobil uyumlu bir TMM Platformu üzerinde çalıştıklarını belirtti.

 

    

 

EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Müdürü Astrid Motta ise Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) olarak 22 farklı sektörden 65 Türk şirketine finansman desteğinin süreceğini ve de 2019 yılında teknik destek paketinin 2. fazının da devam edeceğini açıkladı. Motta, The Circular Vouchers döngüsel ekonomi hibe programının ilk fazında 8 firmanın hibeye hak kazandığını belirterek, 2019 yılında 6 firma için, 25’er bin euro’luk toplam 150.000 €’luk yeni bir fon duyurusunu yaptı.

Öğleden sonra, The Story of Stuff film gösterimi ile başlayan etkinlik, Lucerne Üniversitesi Future Laboratory CreaLab Eğitmen ve Kıdemli Araştırmacısı Julie Harboe’nun filmle ilgili değerlendirmesi ve plastik atıkların döngüsel ekonomi felsefesiyle yeniden kullanılması üzerine sohbeti ile devam etti. 

SKD Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu Mert Güller’in yönettiği Dijital Sinerji Atölyesi, The Circular Vouchers projesiyle ilgili merak edilenler, TurSEFF’in finansman fırsatları, sektörel uzmanlar ile görüş paylaşımı imkanı sunan üç ayrı oturum, kısa film gösterimi gibi alternatif kategorilerle zenginleştirilen 4. Etkileşim Toplantısı, oturumların değerlendirilmesi ardından kapanış töreniyle sona erdi.